Hlavní obsah

3 věci nezbytné pro ploché břicho. A co když to nepomůže?

Foto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Foto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Reklama

Břicho je ve světě fitness a hubnutí pojem. Touto partií se zabývá nejvíc žen a není lhostejná ani mužům. Abyste měli břicho ploché jako přistávací dráha, nesmíte podcenit pravidelné cvičení a už vůbec ne stravu. Někdy to ale nepomůže. Co všechno se dá dělat?

Článek

Někdo je od přírody spíš silný, někdo hubenější, další šlachovitý, jiný zavalitý, ale nikdo nemá geneticky daný vyrýsovaný pekáč buchet na břiše. Ten je vždycky výsledkem jistého úsilí, a obvykle dost tvrdého. Je to váš sen? Splňte si ho, ale přitom nezapomínejte, že sixpack je ve skutečnosti k ničemu! Jaké jsou tři nejdůležitější zásady pro získání plochého břicha?

1. Kalorický deficit

Břišáky mají všichni, i když někdo je má vyvinuté méně a jiný více. Obvykle je schovává různě silná vrstva tuku. Ať už je vaším cílem vyrýsované, nebo jen štíhlejší břicho, bez kalorického deficitu to nepůjde. To znamená, že ze všech jídel a nápojů, které za den zkonzumujete, musíte přijmout méně energie, než vydáte. Zkuste se zbavit tuku třeba pomocí přerušovaného půstu.

Pokud jste například 170centimetrová, 60kilová žena, která má sedavé zaměstnání, ale každý den 30 minut běhá, za den spálíte zhruba 1 800 až 2 200 kcal. Chcete-li hubnout, jídlem a pitím přijměte ideálně 1 400 až 1 600 kcal.

Foto: Luna Vandoorne, Shutterstock.com

Kdo se chce zbavit tuku na břiše, musí začít spalovat víc energieFoto: Luna Vandoorne, Shutterstock.com

2. Cvičení celého těla

Ještě snad nikdo nezhubl břicho tím, že denně udělal sto sedů-lehů. Lokální hubnutí totiž nefunguje. Abyste zeštíhlení konkrétní partie podpořili cvičením, je třeba se zaměřit na komplexní trénink. Jednak několikrát do týdne zařaďte kardio cvičení (běh, jízda na bruslích, rychlá chůze…), jednak posilujte komplexně. Cviky jako dřepy se závažím, kliky nebo plank zapojí celé tělo a měly by být na vašem programu zastoupeny větší měrou než sedy-lehy, zkracovačky a další izolované cviky.

3. Posilování středu těla (core)

Viditelné břišáky nemusejí nutně znamenat silný střed, který je zárukou mimo jiné správného držení těla, stability i snadné koordinace. Vzhled trupu je z velké části daný právě postojem, proto by posilování hluboko uložených svalů neboli core mělo být základem pro každé snažení o ploché břicho.

Foto: 4 PM production, Shutterstock.com

Zpevňování hluboko uložených svalů navíc uleví od bolesti zadFoto: 4 PM production, Shutterstock.com

Co s břichem po porodu

Nelze ovšem tvrdit, že každý, kdo dodržuje výše uvedené zásady, se dočká plochého břicha jako ze žurnálu. Ne. Fakt je, že špíček kolem pasu je výhra v porovnání s tím, když na břiše zůstala po výrazném zhubnutí nebo po porodu masa převislé kůže. Anebo trpíte diastázou, rozestupem přímého břišního svalstva. I tento problém vzniká v těhotenství a mimo jiné způsobuje, že je břicho stále vypouklé.

Na rozestup svalů často pomohou cviky na diastázu, ovšem ne vždy. A ani v jiných případech není řešení plně ve vašich rukou: vlastním úsilím se člověk možná zbaví nadbytečného tuku, nicméně i přesto mu zůstane nepěkné povislé břicho s nepružnou kůží. Pozitivní zpráva je, že ani tohle není fatální problém. Plastická chirurgie si s tím poradí.

Řešením je plastika břicha

Rozestouplých svalů, vypouklého břicha i vytažené kůže se striemi vás může zbavit zákrok zvaný abdominoplastika. Nevýhodou je náročnost a delší rekonvalescence: do práce se vrátíte nejdříve za dva týdny, máte-li fyzicky náročnější profesi, budete doma měsíc. Druhou nevýhodou je větší jizva, která však lemuje spodní prádlo, takže ani v bikinách nemusí být viditelná. A v neposlední řadě je to cena, která se obecně pohybuje kolem 30 až 60 tisíc korun. Pokud vás však břicho opravdu hodně trápí, operaci zvažte.

Souží vás jiný problém? Podívejte se, co pomáhá na nafouklé břicho.

Reklama

Načítám