Hlavní obsah

4 fakta o rakovině močového měchýře

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Reklama

Rakovina močového měchýře je podle statistik ročně po celém světě diagnostikována více než 18 tisícům žen. Jedná se o nejčastější zhoubný novotvar vylučovacího traktu. Včasné rozpoznání signálů může zachránit život. Víme o čtyřech, které byste rozhodně neměli přehlížet.

Článek

Bolest spodní části břicha, pálení při močení, pocit neúplného vyprázdnění po vymočení, stopy krve v moči, časté záněty měchýře. Takových příznaků si obvykle nevšimnete, dokud se nezhorší. Rakovina močového měchýře se netýká pouze mužů nad 65 let, kteří podle statistik patří do nejrizikovější skupiny. Nevyhýbá se ani ženám a ohlašuje se plíživě – čtyřmi níže uvedenými příznaky. Jejich přehlížení vás může stát život. Přetrvává-li některý z nich déle než pár dní, navštivte lékaře.

1. Krev v moči

Nejčastějším příznakem rakoviny močového měchýře jsou stopy krve v moči. Bohužel se jedná o nejpřehlíženější signál – většinou totiž nebolí. A ženy s ním dokážou existovat týdny nebo i měsíce. Často jej spojují s menstruací nebo menopauzou. Krev v moči nemusí vždy nutně signalizovat rakovinu, často se jedná o zánět, ale je důležité poradit se s odborníkem.

Foto: Kaspars Grinvalds, Shutterstock.com

Pociťujete nevysvětlitelnou bolest břicha šířící se do boků, pánve či kostí dolních končetin? Na vině může být pokročilé stadium rakoviny močového měchýřeFoto: Kaspars Grinvalds, Shutterstock.com

2. Zaměnitelnost s infekcí močových cest

„Infekce močových cest, zvláště recidivující, je snadno zaměnitelná s raným stadiem rakoviny močového měchýře,“ informuje MUDr. Josef Štolfa, vedoucí lékař katedry všeobecného lékařství IPVZ a 2. LF UK. Mnoho příznaků se totiž shoduje. Jedná se o neustálé nutkání močit, zvýšenou frekvenci močení, bolest nebo palčivost při něm nebo až o inkontinenci. „Když na sobě pozorujete takové potíže, nebo pokud musíte běžet na malou, kde ze sebe nakonec nic nevymáčknete, a problémy přetrvávají i po nasazení antibiotik, konzultujte celou záležitost s lékařem,“ radí Josef Štolfa.

3. Nevysvětlitelná bolest

Nemáte menstruaci, průjem, zácpu ani netrpíte nadýmáním. A přesto vás bolí břicho? Pak buďte na pozoru. Mezi příznaky rakoviny močového měchýře totiž patří i nevysvětlitelné bolesti břicha. Mohou se šířit i do boků, pánve nebo kostí dolních končetin. „Bolesti v kříži mohou být rovněž příznakem tohoto onemocnění. Často již bohužel znamenají pokročilejší stadium,“ dodává Josef Štolfa.

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Kromě nekouření podpoří zdravý močový měchýř správná stravaFoto: Dean Drobot, Shutterstock.com

4. Nemáte chuť k jídlu

Ztráta chuti k jídlu je běžným příznakem zhoubného onemocnění a rakovina močového měchýře není výjimkou. Jestliže nádor narůstá nebo se rozšiřuje, můžete hubnout a cítit se unavení a slabí. A přesto nemáte na jídlo ani pomyšlení. Existuje samozřejmě spousta dalších věcí, které mohou vyvolat nechutenství, proto není třeba hned panikařit. Trvá-li ale stav několik týdnů a přidá-li se zmíněná slabost a únava, s návštěvou lékaře neotálejte.

Kuřačky, zpozorněte

Podle statistik amerických zdravotních institutů přibližně polovina žen s diagnózou rakoviny močového měchýře kouří. A vědci tvrdí, že to není náhoda. Kouření totiž způsobuje tvorbu škodlivých chemikálií v moči, které mohou dráždit měchýř a zvyšovat riziko nádoru. Kuřačky by proto měly být k výše uvedeným signálům ještě pozornější než jejich nekouřící kolegyně.

Foto: Voyagerix, Shutterstock.com

Kouření způsobuje tvorbu škodlivých chemikálií v moči, které mohou dráždit měchýřFoto: Voyagerix, Shutterstock.com

Zásady prevence 

A co prevence? Existuje? V kontextu s kouřením: samozřejmě opustit neblahý zlozvyk. Jinak může pomoci i strava. „V rámci prevence karcinomu močového měchýře je v jídelníčku vhodné mít zeleninu a ovoce s vysokým vitaminů A, C, E, B6 a selenu,“ uzavírá MUDr. Marie Skalská z Pro Fit Institutu. Jedná se třeba o celer, kysané zelí, červenou řepu, černou ředkev, česnek a cibuli a snad všechno bobulové ovoce.

A jak se před rizikem rakoviny močového měchýře chráníte vy?

Reklama

Načítám