Hlavní obsah

4 nejčastější důvody, proč stále myslíte na svého expřítele

Foto: Thinkstock

Nemůžete vyhnat z hlavy svého ex? Víme, z jakých je to důvodů...Foto: Thinkstock

Reklama

Rozešli jste se, a i když už je váš vztah dávno minulostí, pořád nemůžete svého ex dostat z hlavy. Myslíte na něj, potencionální partnery s ním stále srovnáváte, prostě to nedokážete uzavřít. Proč?

Článek

Na to, abyste se s rozchodem vyrovnaly, potřebujete určitý čas. Pokud ale třeba i po roce máte v hlavě stále svého bývalého, není to úplně v pořádku. Minimálně vám to brání v tom, abyste se posunuly dál. A tohle jsou čtyři nejčastější důvody, proč stále myslíte na svého ex.

1. Super sex

Milování s ním bylo dokonalé. Nic lepšího jste předtím nezažily a máte pocit, že už ani nezažijete. Stále si živě dovedete představit, jaké zázraky s vaším tělem dokázal, a stýská se vám. „Zážitek kvalitního sexu se z hlavy špatně maže. Je to stejné jako s jídlem, na dobrou restauraci se nezapomíná,“ potvrzuje kouč partnerských vztahů Aleš Kalina.

Bohužel žádný převratný trik, jak se s tímhle vypořádat, neexistuje. Chce to čas a věnovat se něčemu jinému, aby to pomalu odeznělo. „Také je dobré si uvědomit, že minulost byla a váš ex je minulost. Doporučuji vnímat tady a teď, mít otevřené dveře pro nového muže, s nímž možná opět poznáte něco nového. A hlavně to bude realita, ne jen vzpomínka,“ radí párová terapeutka Lucie Mucalová z Cloud 9 Institute Brno.

Foto: Thinkstock

Na skvělý sex se zapomíná jen velmi těžkoFoto: Thinkstock

2. Je všude

Byli jste spolu tak dlouho, že už si vlastně ani nepamatujete na dobu, kdy jste byly single. Ať se zaměříte na jakoukoli oblast svého života, všude je on. Byl u vaší promoce, u vašeho povýšení v práci, máte společné přátele, stejné oblíbené restaurace, koníčky. Vše, co jste kdy zažily, jste zažily s ním.

Opět je jediným lékem čas a otevřenost všemu novému. A také je potřeba si dopřát prostor na uzdravení. „Chce to šlápnout do neznáma, nadechnout se a žít opět naplňující život. Někdy je ale setkávání s ex natolik bolestné, že doporučuji dočasnou izolaci od něj, aby se rány zahojily,“ radí Lucie Mucalová.

3. Strach

Pořád na svého ex myslíte a při představě života bez něj vás jímá hrůza? To, že je pro vás stále jistým ztělesněním bezpečí, bývá další častý důvod, proč ho nemůžete vyhnat z hlavy. Není to láska, ale jen strach z neznámého. „Bývá to častý důvod k řešení v terapiích. Je to strach, že zůstanete samy, strach, že už nejste nejmladší, strach z reakce okolí. Je ale důležité si uvědomit, že každý z nás je autorem své knihy života. Jaký bude váš další život, závisí jen na vás. Štěstí není závislé na žádném muži,“ říká Lucie Mucalová.

Foto: Thinkstock

Možná ho už ani nemilujete, jen máte strach začít nový život s novým mužemFoto: Thinkstock

4. Pocit křivdy

On už váš vztah uzavřel, ale vy nemáte pocit, že byste měly vyřízené účty. Stále si v hlavě přehráváte, co vše jste mu chtěly říct, ale nestihly jste to. Možná se i cítíte ukřivděně, protože jeho nová známost vám zjevně nesahá ani po kotníky nebo protože jako důvod rozchodu uvedl něco, co pokládáte za lež.

Tady je podle odborníků na místě naprostá otevřenost. Pokud v sobě nosíte nevyřčené věci, může vás to táhnout k zemi, brát vám energii potřebnou k tomu, abyste šly dál. „Je potřeba věci otevřít, dovolit průchod všem emocím, uzavřít to a odpustit sobě i partnerovi,“ radí Lucie Mucalová. Že to nejde?

V terapiích prý funguje takzvaný odpouštěcí dopis. Sedněte si někam na klidné místo a představte si, že váš ex sedí vedle vás. Pak napište dopis, v němž bude vše, co jste mu nestihly říct, co ve vás stále hlodá. Nevynechejte jediné slovo! Potom dopis spalte nebo jinak zničte, už v této chvíli byste měly cítit úlevu.

Máte za sebou rozchod? Zvládly jste ho, nebo pořád na svého ex myslíte?

Reklama

Načítám