Hlavní obsah

4 nejlepší místa v Česku, kde si užijete báječné vinobraní

Foto: Bzenecké vinobraní

Foto: Bzenecké vinobraní

Reklama

Aktualizováno

Až se budete čílit, že léto už je zase u konce, připomeňte si pozitiva začínajícího podzimu. Zejména během září se naplno rozjedou každoroční oslavy burčáku. Kde strávíte krásný víkend ve vinném opojení?

Článek

Nejen milovníci burčáku se mohou těšit na začátek podzimu, kdy se částečně zkvašený mošt rozlévá v různých místech republiky. Nikde ale nechutná tak dobře jako na vinobraní, tedy každoročních oslavách vína. Tyhle akce vás zaručeně nezklamou!

1. Znojemské historické vinobraní

Kde: Znojmo

Kdy: 13.–15. 9. 2019

Nekorunovaným králem mezi českými vinobraními je zřejmě Znojemské historické vinobraní, na které se můžete těšit už příští víkend. První ročník se konal už v roce 1966! Slavnost je zasvěcena králi Janu Lucemburskému a jejím typickým znakem jsou vymazlené historické průvody v dobových kostýmech. Letos jsou spojené i s oslavou výročí sametové revoluce, neboť tak významný milník nelze opomenout.

Foto: Znojemské historické vinobraní

Kdysi královské město zažívá bujaré oslavyFoto: Znojemské historické vinobraní

2. Velkopavlovické vinobraní 

Kde: Velké Pavlovice

Kdy: 13.–14. 9. 2019

Půvabné Velké Pavlovice na jihu Moravy si říkají město vína a meruněk. Zdejší  slavnosti mají neopakovatelnou atmosféru, která se nese v duchu lidových tradic. Kromě nekonečného množství stánků s vínem a burčákem návštěvníky čeká pověstný krojovaný průvod s hranými scénkami. V pátek večer a po celou sobotu pak nechybí doprovodný hudební program.

Foto: Velkopavlovické vinobraní

Ve Velkých Pavlovicích se koná pověstný krojovaný průvodFoto: Velkopavlovické vinobraní

3. Bzenecké krojované vinobraní

Kde: Bzenec

Kdy: 20–21. 9. 2019

Vinné sklípky města Bzenec si zamilovala už leckterá slavná osobnost. V minulosti zde popíjeli například  F. X. Šalda, Petr Bezruč, Josef Suk nebo třeba Mikoláš Aleš. Bzenecké krojované vinobraní je spojené s jarmarkem řemeslných výrobků, výstavami, koncerty, pouťovými atrakcemi i taneční veselicí. Těšit se můžete nejen na ochutnávky vín, ale i další dobroty.

Foto: Bzenecké vinobraní

Víno můžete vychutnat od samotného bohaFoto: Bzenecké vinobraní

4. Mělnické vinobraní

Kde: Mělník

Kdy: 20.–22. 9. 2019

Třídenní oslavy vína a burčáku v historickém centru města na soutoku Labe a Vltavy. Nejen na to láká vinobraní, které se předposlední víkend v září bude konat ve středočeském městě Mělník. Pokud jste z Prahy a blízkého okolí, tak Mělník je rozhodně skvělá volba. Navštivte vinobraní plné pouličních divadel, šermířských vystoupení i akcí pro děti. Prohlédnout si můžete nejen místní zámek, ale především vinné sklepy ze 14. století.

Foto: Mělnické vinobraní

Připravena jsou živelná pouliční vystoupení pro děti i rodičeFoto: Mělnické vinobraní

Na vinobraní můžete zažít i nečekanou proměnu!

Reklama

Načítám