Hlavní obsah

4 signály, že vám správně nefungují cévy

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

Až tři čtvrtiny Čechů mají dle průzkumů cévy starší, než by odpovídalo jejich věku. Proč je dobré znát vlastní cévní věk, jak ho snížit a jaké signály neignorovat?

Článek

Nemoci srdce a cév v Česku zabíjejí nejčastěji. Čím vyšší má člověk cévní věk, tím vyšší je u něj riziko vzniku kardiovaskulárního onemocnění. „Stárnutí cév je spojeno s ukládáním aterosklerotických plátů, snižováním prostupnosti cév a zvyšováním jejich tuhosti. U některých jedinců ale cévy stárnou rychleji, často je to způsobeno nezdravou stravou, nedostatkem pohybu, kouřením či nadměrným pitím alkoholu,” vysvětluje doktorka Hana Chudobová z Alphega lékárny.

Cévní věk a zdraví vašeho oběhového systému nejsnáze prověří prohlídka u lékaře. Jak poznáte, že je čas se k němu vydat?

1. Oteklé nohy

Pokud nedokáže srdce dost rychle pumpovat krev, pronikají přebytečné tekutiny z krve do okolních tkání, což způsobuje viditelné otoky. Nejpatrnější jsou v dolních končetinách.

2. Chladné končetiny a bledost

Bledou pleť nebo ledové, špatně prokrvené končetiny můžete mít z chudokrevnosti, nízkého tlaku, ale o pozornost se může hlásit i stav vašich cév. Možná vám příliš pomalu pumpuje srdce a cévy jsou zanesené. Typický je i snížený objem červených krvinek. Nejvíce na to trpí ruce, nohy a obličej.

Foto: ESB Professional, Shutterstock.com

Chladné končetiny mohou znamenat problémy s cévamiFoto: ESB Professional, Shutterstock.com

3. Omdléváte často

Na omdlení vám může být z nízkého tlaku, dehydratace i leknutí. Zatímco zde zpravidla předchází pocit nevolnosti, mžitky před očima, motání hlavy, v případě srdečních a cévních problémů přichází mdloby náhle. Doprovázet je může i silné bušení srdce, tepání v krční tepně, lapání po dechu. Lékaře volejte bez prodlení, mohlo by jít o srdeční příhodu i mozkovou mrtvici. (Tohle jsou 4 situace, kdy okamžitě volejte záchranku!)

4. Modřiny a křečové žíly

Snížená kvalita cévní stěny zapříčiňuje její křehkost. Cévy mohou praskat, deformovat se, krev uniká do okolních tkání. Pokud se vám dělají bezdůvodně modřiny, trpíte na křečové žíly, hemoroidy, bércové vředy, nebo se vám jen špatně hojí i drobná zranění, je dobré zpozornět, tedy vydat se k lékaři.

Foto: zlikovec, Shutterstock.com

Pokud trpíte na křečové žíly, můžete mít problémy s kvalitou cévních stěn. Zamiřte k doktoroviFoto: zlikovec, Shutterstock.com

Jak vyčistit cévy

Chcete-li snížit svůj cévní věk, naštěstí můžete hodně udělat vy sami. „Včasná změna životního stylu dokáže výrazně zpomalit rozvoj kardiovaskulárních onemocnění a také zabránit části srdečních infarktů a cévních mozkových příhod,“ říká kardiolog Jan Václavík z FN Olomouc.

Důležitý je pravidelný pohyb. Dbejte na něj zejména máte-li nadváhu, sedavé zaměstnání nebo v práci stojíte. Pozor na sporty silové a přetěžující nohy, jako je aerobic, vzpírání, squash či lyžování, lepší bude plavání, běžky, kolo či obyčejná chůze.

Zdravé cévy a jídelníček

Je dobré omezit alkohol, kouření, nepřehánějte to se solí a tučnými a smaženými pokrmy. Pozor i na přemíru bílkovin, navyšují množství odpadních látek v krvi a zatěžují cévy, ale i ledviny. „Velké množství bílkovin se nachází v mase, vejcích, luštěninách nebo v mléčných výrobcích a uzeninách,“ říká nutriční terapeutka dialyzačních středisek Fresenius NephroCare Dana Sasaková.

Při potížích s cévami a ledvinami se dostatečně nevylučují odpadní látky, což je nežádoucí zejména u sodíku, draslíku a fosforu, mohlo by to urychlit proces aterosklerózy a vést k poruchám rytmu srdce.

Jaké potraviny škodí cévám?

  • Draslík - banány, sušené ovoce, hrozny, avokádo, špenát, brambory, brokolice, rajčata, ořechy a mandle, celozrnné a mléčné výrobky
  • Sodík - polotovary, pochutiny
  • Fosfor - mléčné výrobky, maso, ryby, celozrnné výrobky, luštěniny, ořechy, hořká čokoláda, kakao, cola, pivo

Jaké potraviny prospívají cévám?

Cévám prospěje česnek, který brání vzniku sraženin. Vsaďte také na potraviny bohaté na vitamin D (v houbách, tresčích játrech, lososu, tuňáku, jogurtu), rutin (v pohance, chřestu, rajčatech, čaji), lutein (v kapustě, paprice, mrkvi). Myslete na vlákninu a potraviny se schopností snižovat hladinu zlého cholesterolu (dýňová semínka, brokolice, ovesné vločky).

Reklama

Načítám