Hlavní obsah

4 skupiny potravin pro zdravý mozek

Foto: Eakachai Leesin, Shutterstock.com

Foto: Eakachai Leesin, Shutterstock.com

Reklama

Mozek je zodpovědný za řízení celého těla, a je tedy zásadní zajímat se o jeho zdraví. Kromě pohybu, který zajistí okysličování, a regeneračního spánku potřebuje také odpovídající výživu. Na které potraviny byste se měli zaměřit?

Článek

Má pro celý váš organismus nedocenitelný význam, proto je důležité o kondici mozku dobře pečovat. Kromě pohybu a odpočinku hrají pozitivní roli i některé živiny. Mají moc snížit nejen riziko mozkové mlhy (dočasná neschopnost koncentrace, zhoršení paměti a další řady poznávacích funkcí), ale i smrtící Alzheimerovy choroby nebo mozkové mrtvice.

1. Drobné ovoce

Podle jedné studie zažene riziko alzheimera půl šálku bobulového ovoce denně. Ale nemusejí to být jen bobule, dávejte si jakékoliv drobné barevné plody – od ostružin a třešní přes maliny a borůvky až po černý rybíz. Nejenže skvěle chutná, ale je také plné flavonoidů, které mají antioxidační účinky a jsou spojovány se zpomalením poklesu poznávacích funkcí, k nimž s věkem přirozeně dochází.

Abyste z pozitivního přínosu flavonoidů vytěžili maximum, dopřejte si pořádnou hrst ovoce alespoň 2–3krát týdně. Zobejte ho jen tak, jako součást salátu nebo přelité jogurtem či zakysanou smetanou. Znáte malinovou pomazánku?

2. Tmavě zelená zelenina

Zelenina s tmavě zelenými listy, jako je třeba kapusta, kadeřávek, špenát či římský salát, je bohatá na lutein a zeaxantin. Jsou to rostlinná barviva, která se v lidském těle se shromažďují především v sítnici a pečují tam o zdravý zrak, navíc bylo dokázáno, že prospívají i paměti. Lidské tělo je ale samo vytvořit nedokáže, proto je nutné přijímat je stravou. A pořádně zelená zelenina je správná volba.

„Při snídani můžete hodit pár listů do ranního smoothie s bobulovinami, semínky a ořechy. Na oběd poslouží jako součást salátu s libovým kuřecím masem, avokádem a plátkem celozrnného toastu. Pečenou zeleninou můžete doplnit část přílohy nebo ji nahradit zcela. Při večeři zachutná s tvarohovou pomazánkou nebo míchanými vajíčky,“ radí MUDr. Hana Mojžíšová, pražská nutriční specialistka. Víte, že je kapusta zdravější než avokádo?

Foto: George Dolgikh, Shutterstock.com

Paměť i koncentraci podpoří zelenina s tmavězelenými listyFoto: George Dolgikh, Shutterstock.com

3. Zdravé tuky

Mozek potřebuje pro svůj vývoj omega-3 mastné kyseliny. Vaší myslitelně přinášejí i řadu dalších benefitů, například zpomalení poklesu poznávacích funkcí a zlepšení duševního zdraví. Podle některých zdrojů může jejich dostatečný příjem dokonce snížit riziko Alzheimerovy choroby. Jeden výzkum Pittsburské univerzity ukázal, že mladým dospělým se poté, co do jídelníčku zařadili potraviny s omega-3 kyselinami, výrazně zlepšila pracovní paměť.

Češi však mají těchto důležitých látek ve stravě nedostatek. Protože je tělo neumí samo vytvořit, je nutné dodat mu omega-3 stravou. „Kromě tučných mořských ryb, jako je losos, sleď a makrela, je najdete i ve vlašských ořeších, lněném či chia semínku nebo v řepkovém oleji,“ radí biochemička Michaela Bebová. Ryby si dopřávejte 2–3krát týdně, malou hrst ořechů či lžíci semínek denně.

Foto: Marko Poplasen, Shutterstock.com

Riziko Alzheimerovy choroby sníží tučné mořské ryby, jako je losos nebo makrelaFoto: Marko Poplasen, Shutterstock.com

4. Přírodní kofeinové nápoje

Kromě zvýšené hladiny energie bývá kofein spojován také se zlepšením nálady a koncentrace. A podle švédských vědců z lékařské univerzity Institut Karolinska představuje dokonce účinnou prevenci mozkové mrtvice. Jejich studie tvrdí, že šálek denně snižuje konkrétně u žen riziko této zákeřné příhody o celou čtvrtinu. Příznivé účinky jsou přičítány schopnosti kofeinu potlačovat záněty, snižovat oxidační stres a zlepšovat citlivost na inzulin.

Nepatříte mezi milovníky kávy? Dávejte si čaj: matcha, černý nebo maté (nápoj z cesmíny paraguayské). Vychutnávejte si je denně v jednom až dvou šálcích. Rozhodně ale nespoléhejte na „energiťáky“ – kromě kofeinu obsahují mnoho cukru, což nesvědčí ani mozku, ani linii.

Mozek je důležitý, nicméně to jde i bez něj. Holčička bez mozku oslavila už šesté narozeniny.

Reklama

Načítám