Hlavní obsah

4 tipy, jak letos Vánoce pojmout v eko stylu

Foto: Impact Photography, Shutterstock.com

Foto: Impact Photography, Shutterstock.com

Reklama

V rámci příprav na Vánoce se horentně nakupuje. Pokud máte ekologického ducha, budete alespoň některá svá rozhodnutí dělat s ohledem na přírodu. Alternativy vždy existují – ke stromečku, ozdobám, dárkům i kaprovi se dá přistoupit i jinak.

Článek

Možná se přes rok chováte docela ekologicky a třídíte odpad, ale s příchodem prosince se všechno zrychlí, člověk má plnou hlavu nákupů, peče cukroví a příroda jde stranou. Tady je pár „zelených“ tipů, které vám nezaberou moc času ani energie. Stačí se jen trochu zamyslet.

Netradiční stromeček  

Češi by se dali rozdělit na dva tábory: jeden říká, že bez živého stromku to není ono, druhý léta vytahuje ze skříně umělý a pochvaluje si, jaká je to úspora. Oba názory mají něco do sebe, ale existuje i třetí cesta – jedlička v květináči. „Pořídíte si sice menší stromek, ale při dobré péči vám poslouží i několik let. Můžete si ho také vysadit na vlastní zahradě nebo využít pozemky někoho jiného – například Lesy hl. města Prahy, Lesy města Brna či Školní lesní podnik Masarykův les Křtiny,“ vysvětluje Petr Ledvina z Ekologického centra Veronica. Dubnové společné vysazení jedliček je navíc krásný happening.

Zdobím, zdobíš…

Málokdo mění vánoční svíčky podle aktuálních trendů. Většinou je jen každý rok vyndáte z krabice, a možná je máte ještě po babičce. Ekolog by vás pochválil, ale dodal by, že z pohledu úspory energií je dobré stará světýlka vyměnit. LED diody totiž ušetří až 90 procent nákladů na elektřinu oproti starým žárovkám, bonusem je dlouhá životnost, možnost častého spínání a odolnost vůči otřesům.

A pokud ještě nemáte ozdoby na stromeček, sáhněte po přírodních, ať už vlastnoručně vyrobených nebo koupených (více v článku Vyhazujete skořápky od ořechů? Vyrobte z nich dekorace!). Ale i při jejich koupi můžete udělat dobrý skutek, když je pořídíte z chráněné dílny. Mimochodem, voňavé perníčky zavěšené na červené stužce jsou letošní světový hit.

Foto: Melinda Nagy, Shutterstock.com

Světýlka všeho druhu patří k Vánocům stejně jako kapr nebo cukroví – vybírejte LED systémy Foto: Melinda Nagy, Shutterstock.com

I dárky můžete pořídit eko

Co komu pořídit je nekonečné téma – zkuste na to letos jít jinak. „Pokud jste podlehli trendu ‚zero waste‘ neboli životu bez odpadů, zblázněte do odpadově úsporného života i kamarády. Dejte jim balíček se síťovkou, bambusovým kartáčkem, skleněnými brčky a látkovým pytlíkem na ovoce. Třeba to pro ně bude první impulz k životu jinak. Dárkem pro náročné může být designově zpracovaná láhev na vodu,“ vyjmenovává Martin Mates z Econea.

Plastové výlisky pro děti vyměňte za české dřevěné hračky (s certifikátem FSC), nelakované, ale napuštěné olejem nebo včelím voskem. Kosmetiku vyberte z biosurovin, netestovanou na zvířatech nebo sáhněte do vlastních zdrojů. Blízkým udělá radost domácí marmeláda, nasušené bylinky, jablka či houby, podobně jako batikované tričko, upletená šála nebo vypěstovaná pokojovka. Výhodou je minimální ekologická stopa, tedy že dárky neputovaly pod váš stromeček přes půl světa.

Foto: Oleggg, Shutterstock.com

Pokud už kupujete stromek „živý“, tedy uříznutý, vybírejte aspoň ten s certifikátem FSC, tedy z lesů obhospodařovaných podle mezinárodních ekologických a sociálních pravidelFoto: Oleggg, Shutterstock.com

Poukaz na přírodu

Máte-li vymyslet něco pro někoho, kdo „opravdu všechno má“, vsaďte na charitativní prezenty s environmentálním nádechem. Potěšte blízké kouskem lesa v Bílých Karpatech (projekt Zachraňme lesy), darovat kus přírody můžete i prostřednictvím projektu My Trees. Jako dárek koupíte semínko rychle rostoucího stromu, který vyroste v deštném pralese, a až se dřevo prodá, obdarovanému se investice zhodnotí. Podobně funguje Skutečný dárek, kdy věnujete sazeničky pro zlepšení stavu půdy v nejohroženějších oblastech světa. Například Česku pomůžete darováním stromu do Podzámecké zahrady v Kroměříži. Vše najdete na internetu, stačí jen trochu hledat.

Ještě pár slov k balení. Zkuste letos metodu „schovám, a za rok jako když najdu“ a vánoční papíry si po rozbalení dárků uložte na příští rok. Nebo zvolte staré noviny, je to originální. Papír nahradí i látkové šátky či povlaky na polštáře.

Netrapte kapra ve vaně

Šetrný přístup k přírodě se může promítnout i do výběru toho, co máte na talíři. Než se kapr dostane do kádě na ulici, zažije sérii útrap, tak ho aspoň ohleduplně a rychle usmrťte bouchnutím tupým předmětem nad oči a přetnutím žaber či míchy. Pobyt ve vaně ani pouštění do řeky není dobrý nápad, jen mu prodlužujete trápení.

Pokud netrváte na kaprovi, můžete sáhnout po chlazených nebo mrazených rybách. Ty šetrně chované a lovené poznáte podle certifikátů MSC, ASC nebo Friend of the Sea (FS), v případě lososa můžeme doporučit takzvaného skotského, který je chován v ekologických chovech.

Co děláte pro přírodu vy? 

Reklama

Související témata:

Načítám