Hlavní obsah

4 věci, které škodí játrům stejně jako alkohol. Ne-li více!

Foto: g-stockstudio, Shutterstock.com

Foto: g-stockstudio, Shutterstock.com

Reklama

Míváte špatný pocit, když večer o skleničku přesáhnete doporučenou dávku alkoholu? Dobře děláte, játra máte jen jedny. Možná ale netušíte, že každý den zkonzumujete nebo uděláte věci, které jim ubližují stejně, ne-li více. O co jde?

Článek

Játra jsou takový orgán „držák“. Velmi často dostávají pořádné kapky, ale vždycky se s tím nějak poperou. Představují čističku organismu s mimořádnou schopností se regenerovat.

Avšak i ona mají své limity. Největší problém je, že pokud opravdu dojde k jejich narušení, nedá se to vrátit. Poškozená játra jsou neléčitelná, řešením je pouze transplantace. Právě kvůli tomuto riziku se rozhodně vyplatí myslet na ně včas (například i tím, že občas provedeme jejich detox). Preventivní opatření neznamená jen pití alkoholu v umírněném množství, pozor si musíte dávat i na další škůdce, které jsou leckdy mnohem škodlivější.

Kolik alkoholu je v normě?

O negativním působení alkoholu na játra vědí všichni a náš seznam by nebyl kompletní, kdybychom ho nezmínili. Zopakujme si tedy, že za přiměřené denní množství je považováno 10 gramů etanolu denně pro ženu a 20 gramů pro muže. Pro představu, dvě deci vína mají přibližně 15 gramů etanolu. Přibližně stejné množství má velké pivo desítka.

Léky jsou problém

Mezi velké poškozovatele jater se rozhodně řadí léky, a to i ty běžně dostupné. S trochou nadsázky můžeme říct, že hypochondr, který sice nepije, ale užívá nesčetné množství léků, si může s alkoholikem podat ruku.

Lékaři uvádějí, že existuje zhruba tisíc druhů léčiv, které mohou vyvolat poškození jater. Patří mezi ně například i hormonální antikoncepce nebo běžně užívaný paralen. Příčinou akutního selhání jater může být užití už pěti gramů paracetamolu, který se v paralenu nachází (spolu s fenobarbitalem, což je barbiturát).

Ovšem játrům škodí také léky, na kterých jsou závislí někteří dlouhodobě nemocní. Například léky proti epilepsii a dalším neurologickým nemocem. Stejně tak analgetika čili léky proti bolesti. Těmto pacientům nezbývá nic jiného než alespoň docházet na pravidelné jaterní testy a samozřejmě maximálně eliminovat další rizikové faktory.

Foto: Layue, Shutterstock.com

Hypochondr, který do sebe dostává hromady prášků, si může podat ruku s alkoholikem. Játrům škodí oba stejněFoto: Layue, Shutterstock.com

Kouření neškodí jen plicím

Vedle alkoholu je metlou lidstva také kouření, které zdaleka neškodí jen plicím. Mezi zatěžované orgány patří mimo jiné i játra. Jednou z jejich funkcí je totiž detoxikace nikotinu. Tělo se snaží jedu rychle zbavit, a protože přibližně z osmdesáti procent je nikotin rozložen pomocí enzymů právě v játrech, je to pro ně velmi namáhavá práce, taková fuška navíc. Problémem představuje nejen samotné kouření, ale také cigaretový dým. Proto se v zájmu svých jater vyhýbejte pasivnímu kouření, zejména pobytu v zakouřených prostorách. Nevíte, jak se zlozvyku zbavit? Poradíme. 

Zrádná éčka

Takzvaná „éčka“ neboli chemické látky v potravinách mají své normy a výrobci je nesmí překročit. Když však konzumujete více potravin, které je byť v malém množství obsahují, rozhodně to na tělo dopad má. Respektive především na játra, která je musí odbourávat. Mezi problematické patří dochucovadla, zvýrazňovače chutí, různé konzervanty, barviva, vůně a další. Jsou to látky nacházející se v průmyslově zpracovaných potravinách, jídlech z fastfoodů, polotovarech a podobně. Do těla však mohou vstoupit i přes pokožku prostřednictvím kosmetiky, například antiperspirantů či sprchových gelů. Právě z toho důvodu dnes získává na popularitě přírodní kosmetika, která chemii neobsahuje.

Foto: eldar nurkovic, Shutterstock.com

Dochucovadla a různé chemické konzervanty obsahují nezdravá „éčka“. Ani ta nemají játra zrovna v lásceFoto: eldar nurkovic, Shutterstock.com

Škodí také přejídání a obezita

Tlouštíci, kteří sice nepijí ani nekouří, zato se přejídají, vůbec nejsou z obliga. Obzvláště častá konzumace fruktózy, kterou se doslazují třeba jogurty, cereální tyčinky, instantní polévky či pečivo, může játra postupně poškozovat obdobným způsobem, jako právě alkohol.

Tušíte, v jakém stavu jsou vaše játra?

Reklama

Související témata:

Načítám