Hlavní obsah

4 „zdravé“ snídaně, ze kterých lidé tloustnou. Jíte je taky?

Foto: LarsZ, Shutterstock.com

Foto: LarsZ, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Drtivá většina lidí snídá každý den přibližně to samé. Ráno nemáte čas vymýšlet speciality, navíc máte doma obvykle jen několik potravin, které se vám hodí jako zdravé „snídaňové“. Na tom není nic špatného, pokud si dáte pozor, ať mezi nimi není jedno z těchto častých, ale nepříliš prospěšných jídel.

Článek

Jednou za čas si klidně dejte tu nejhříšnější snídani, jaká vás napadne. Je totiž lepší dát si s chutí dvakrát do měsíce po ránu dort nebo třeba jitrnici než každý den jíst zdánlivě neškodná jídla, která ale mají z hlediska potravin vhodných k hubnutí k dokonalosti daleko.

Hlavně zapomeňte na poučky, že aspoň nějaká snídaně, než žádná. To se říkávalo, ale není to pravda. Když se pokaždé ráno budete ládovat hromadou kalorií, cukru a průmyslových „umělotin“, nezajistí vám to zrovna aktivní dny, a už vůbec to nijak neprospěje vašemu hubnutí.

Ale zpět k tradičním ranním potravinám. Podívejte se na seznam níže, zda některá z těchto jídel nejíte po ránu pravidelně. A jestli ano, tak ho doporučujeme hodně rychle omezit a ideálně podle našich rad nahradit vhodnou alternativou.

Instantní kaše

Jen vysypete obsah sáčku do misky a zalijete horkou vodou. Tak snadné, rychlé, dobré a ještě ke všemu zdravé! Není to zázrak?! Ne, není, ani trochu. V jedné porci takové kaše se nachází tak tři až čtyři kostky cukru, plus jako bonus často výrobci přidávají další slazení v podobě glukózového sirupu. Nezřídka jsou pak tyto kaše zahuštěné solamylem nebo kukuřičným škrobem a ochucené umělým aromatem. V neposlední řadě pak často pokulhává i kvalita použitých surovin.

Lepší volba: Uvaření vlastní ovesné kaše z opravdových vloček a mléka (případně rostlinného mléka nebo i vody) je otázkou pár minut. V ideálním případě kaši promíchejte se syrovátkovým proteinem, nebo aspoň přidejte dostatek ořechů a semínek.

Foto: Viktor1, Shutterstock.com

Uvařit si vlastní ovesnou kaši ze skutečných surovin je hračkaFoto: Viktor1, Shutterstock.com

Ovocné jogurty light

Podobným případem jako instantní kaše jsou i ochucené jogurty. Zrádné jsou zejména ty, které nesou označení „light“ nebo „linie“. Jednak tím, že odtučňováním mléka se snižuje obsah zdraví prospěšných mastných kyselin. Ale také proto, že absence tuku se u nich dorovnává pomocí cukrů a škrobů, tedy živin, které se při nadbytku ve vašem těle perfektně přeměňují na zásobní tuky.

Lepší volba: Sáhněte po bílém jogurtu s alespoň 3 % tuku. Špatnou volbou nejsou ani trochu tučnější řecké jogurty. Osladit si je můžete medem, ovocem či kvalitním džemem.

Foto: Toscanini, Shutterstock.com

Mnohem lepší je, když si svůj jogurt ochutíte samiFoto: Toscanini, Shutterstock.com

Tmavé pečivo

Myslíte si, že pokud jste si místo rohlíku koupili tmavou housku, máte vyhráno. Pečivo hnědé barvy se začalo mylně brát jako synonymum celozrnného nebo aspoň jako něco prospěšnějšího. Vězte, že je ale úplně jedno, zda si dáte vícezrnný rohlík, kaiserku, kornbagetu nebo normální rohlík. Drtivá většina tohoto pečiva je stejně jenom náloží klasické pšeničné mouky a tím i pořádnou dávkou lepku. Nic výživného po ránu tělu rozhodně nedodají.

Lepší volba: Chutné a přitom výživné bývají semínkové chleby. Sem tam neuškodí ani vyloženě celozrnné pečivo, které najdete spíše v menších pekárnách než supermarketech. Upéct si můžete i vlastní. Podívejte se také na několik tipů, jak konvenční pečivo nahradit.

Foto: Roman Samokhin, Shutterstock.com

Müsli tyčinky se tváří zdravě, ale nevěřte jim Foto: Roman Samokhin, Shutterstock.com

Müsli tyčinky

Pokud po ránu nestíháte, zdá se müsli tyčinka jako výborná volba. Sníte si svou dávku zdraví po cestě, že?! Musíme vás ale znovu zklamat. většina těchto tyčinek nemají se zdravou stravou nic společného. Kromě toho, že obsahují podobně cukru jako jejich čokoládové kolegyně, jsou také nezřídka zdrojem škodlivých ztužených tuků. To zejména kvůli jogurtovým polevám, kterými bývají opatřeny.

Lepší volba: Když budete příště potřebovat vyřešit náhlý hlad, buď hned po ránu nebo kdykoli jindy během dne, sáhněte po kvalitní proteinové tyčince. Pro inspiraci se můžete podívat na náš test proteinových tyčinek.

Co jste dnes snídali?

Reklama

Načítám