Hlavní obsah

5 benefitů eukalyptového oleje: S čím vším si poradí?

Foto: Juta, Shutterstock.com

Foto: Juta, Shutterstock.com

Reklama

Pomůže s bolestmi kloubů i zad a také s hojením ran. Postará se o dezinfekci, ošetří nepříjemný opar, zklidní protivný kašel a odežene od vás otravný hmyz. Jaké další výhody nabízí eukalyptový olej?

Článek

Blahovičníky, jinak také eukalypty, pocházejí z Austrálie, nyní se ale pěstují v tropech a subtropech po celém světě, protože jsou (nejen) pro své hojivé vlastnosti hojně využívány. Velká léčivá síla pochází z eukalyptového oleje, který se vyrábí z oválných listů blahovičníku. Jsou sušeny, drceny a destilovány, aby se z nich uvolnil éterický olej. Poté co je látka extrahována, musí být naředěna a teprve pak ji lze použít jako léčivo. Jaké výhody jsou s užíváním eukalyptového olejíčku spojeny?

1. Tiší kašel

Nemůžete se zbavit protivného kašle? Zkuste eukalyptový olej – hlavní bioaktivní látkou je flavonoid eukalyptol. „Mezi jeho účinky patří schopnost rozšiřovat průdušky a průdušinky, takže napomáhá uvolnění plic stažených nachlazením a kašlem,“ vysvětluje biochemička Michaela Bebová. Olej z eukalyptu přináší úlevu od kašle a chrapotu, a proto je součástí řady volně prodejných léků. Abyste zmírnili příznaky nachlazení, aplikujte olejíček na hrudník a krk. Lze také inhalovat páru z pár kapek oleje přidaného do horké vody – i to pomůže s uvolněním hlenu. (Pro inhalaci je možné použít i pár hřebíčků.)

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Nemůžete se zbavit kašle? Zkuste inhalovat vodní páru obohacenou eukalyptovým olejemFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

2. Odpuzuje hmyz

Patříte mezi jedince, kolem kterých se v teplých měsících pořád ochomýtá protivný kousavý hmyz, ale nechcete se chránit repelenty plnými „chemikálií“? Nařeďte pár kapek oleje z eukalyptu několika kapkami citronové šťávy a výslednou směsí se lehce potřete. Tato přírodní kombinace by od vás hmyz měla udržet dostatečně daleko. Využijte těchto schopností eukalyptu a vyrobte si aromalampu, která odpudí komáry.

3. Má dezinfekční účinky a hojí opary

Australští domorodci používali eukalyptové listy k léčbě ran a prevenci infekce. Ve formě oleje se tak blahovičník používá i dnes – na kůži pro potlačení zánětu a podporu hojení. Řada krémů a mastí obsahuje eukalyptový olejíček jako účinnou složku a lze je použít při domácí léčbě drobných popálenin a poranění. Podpoří dezinfekci, sníží bolestivost a urychlí hojení, a to i když vám vyraší ošklivý opar. „Eukalyptovým olejem můžete obohatit i kosmetické krémy, masky či pleťová mléka,“ radí docentka Monika Arenbergerová z Dermatovenerologické kliniky 3. LF UK a FNKV. Jak na to? Do 50 mililitrů pleťového krému přidejte 5–10 kapek eukalyptové silice. „Pozor na aplikaci v bezprostřední blízkosti očí, zde by mohla pálit,“ upozorňuje lékařka.

Foto: blackliz, Shutterstock.com

Eukalyptů je celá řada druhů – od keříků po vysokánské stromyFoto: blackliz, Shutterstock.com

4. Odstraňuje zápach z úst

Choroboplodné zárodky někdy způsobují nepříjemný zápach z úst, který dokáže pořádně potrápit. Je to i váš případ? Smrdutého dechu vás může zbavit eukalyptový olej! Jeho antibakteriální síla dokáže bojovat proti choroboplodným zárodkům, proto bývá součástí ústních vod a past. Někteří odborníci dokonce tvrdí, že produkty s eukalyptem pomáhají zabraňovat hromadění zubního plaku a bakterií napadajících dásně a způsobujících kazy a záněty.

5. Pomáhá na bolavé klouby i záda

Trápí vás bolesti kloubů? Výzkumy naznačují, že eukalyptová silice je může mírnit, a mnoho populárních, volně prodejných mastí a krémů na bolesti způsobené artrózou nebo artritidou ji obsahují. Pomáhá totiž snižovat zánět a s ním související bolest, takže poskytne úlevu i jedincům trpícím bolavými zad nebo zotavujícím se z kloubních a svalových zranění.

Podobně účinná je i máta peprná. S čím vším vám pomůže a jak si vyrobit mátový olej?

Reklama

Načítám