Hlavní obsah

5 hodin denně: To je doba, kterou může být vaše dítě na internetu!

Foto: Pressmaster, Shutterstock.com

Foto: Pressmaster, Shutterstock.com

Reklama

Současné děti s internetem vyrůstají. Být on-line je pro ně něco tak samozřejmého jako to, že venku rostou stromy a zpívají ptáci. Možná bohužel i samozřejmějšího. V případě internetu i sociálních sítí totiž platí, zvlášť u dětí a teenagerů, „dobrý sluha, ale zlý pán“.

Článek

Každá doba s sebou nese své typické atributy. Jaká je ta dnešní? Internetová. Internet baví, vzdělává, informuje, mnohé živí. Je to pohodlné, všechno je rychlejší. I v tomto on-line světě však stále vyrůstají děti, a na rodiče tak doba klade jiné nároky než na generaci předchozí – z hlediska výchovy vyvstávají nová rizika. Nejsou malá a rozhodně není dobré je podceňovat či přehlížet.

On-line děti 

Ještě ani neumějí pořádně mluvit, ale už vědí, jak zapnout počítač. Ty starší pak ve škole o přestávkách, místo aby si spolu povídaly, si raději píšou „přes Facebook“.

I když existuje řada dětských stránek, internet rozhodně není primárně určen pro děti. Při svých průzkumných cestách na síti tak můžou narazit na stránky s tzv. „škodlivým“ obsahem – agresivními, pornografickými či rasistickými videi a texty.

Odsuzování typu „ta dnešní generace“ však není na místě. Doba je taková, děti nepřilétly z Marsu, vychovávají je rodiče. A proto je velmi důležité, aby rodiče k otázce „děti a internet“ zaujali jasný postoj. Laxní přístup není na místě – ovšem ani nejrůznější rodičovské filtry a aplikace nejsou úplně to pravé ořechové.

„Určitě nemá smysl dětem něco zakazovat. Děti bývají technologicky o krok dál než rodiče a veškerá omezení dokážou obejít. Když jim zakážete internet, připojí se ze školní wi-fi. Když jim nastavíte filtr na nechtěné stránky, dokážou si podobný obsah najít jinde,“ říká Martin Kožíšek, autor projektu Seznam se bezpečně.

„Raději se s dětmi bavte o tom, co jim na internetu může hrozit, nastavte atmosféru důvěry a snažte se srozumitelně vysvětlit možná rizika. Většina problémů, do kterých se dítě dostane, lze pak řešit jednodušeji,“ radí Martin Kožíšek.

Internet a jiné závislosti 

Nikoho už asi nepřekvapí fakt, že internet a sociální sítě mohou vyvolat určitou formu závislosti – jak u dospělých, tak u dětí. „Závislost na sdílení svého života je u mnoha dětí opravdu velice závažná. Během dne se ke svému profilu vracejí třeba i několikrát. Internet tak bere dětem vlastní identitu a i jejich život. Místo setkání s jinými dětmi, které probíhají ‚face to face‘, raději sedí u počítače a komunikují prostřednictvím internetu. Neprožívají tak skutečný život, ale pouze ten virtuální,“ varuje psycholožka Šárka Vávrová.

„Závislost na internetu má mnoho podob a podlehnout jí může kdokoli. Můžete být závislí na internetu, hrách, seznamování nebo nakupování. Některé závislosti se pak překlápějí do dalších úrovní, jednou z nich může být například stalking. Začíná to nepozorností ve škole nebo jejím zanedbáváním, odkládáním povinností a v konečném důsledku i sociálním vyloučením,“ upozorňuje Martin Kožíšek.

Foto: carballo, Shutterstock.com

Čas strávený on-line by měl mít pevná pravidlaFoto: carballo, Shutterstock.com

Pravidla musí platit

Cesta, jak získáte nad pobytem potomků na síti kontrolu, je stanovení pravidel. Určete potomkům zásady, kdy a za jakých okolností mohou na internetu trávit čas. Důležité je vždy dát přednost možnosti být venku s dětmi bez telefonu nebo na kroužcích, případně s rodiči na výletě.

„Telefon nebo tablet mohou používat, až splní své povinnosti, nejvíce však pět hodin denně. Jinak dochází ke zhoršení zraku, poruchám soustředění, zablokování páteře, bolestem hlavy a i možným depresím,“ radí Šárka Vávrová.

V každém případě se zdržte striktních zákazů, protože ve výchově jsou často cestou do pekel. Z hlediska internetu to může mít neblahý dopad na postavení dítěte v kolektivu. „Děti, které neznají sociální sítě, jsou dost často v kolektivu šikanovány nebo se jim ostatní posmívají,“ dodává Šárka Vávrová. Potomkům své důvody, proč nechcete, aby byly celé dny připojené, jasně a zřetelně vysvětlete a na pravidlech trvejte.

Mají vaše děti neomezený přístup k internetu, nebo máte stanoveno odkdy–dokdy?

Reklama

Související témata:

Načítám