Hlavní obsah

Tohle je 5 minerálů, které lidem nejčastěji chybí! Jak jste na tom vy?

Foto: Profimedia

Škodlivá je jak nedostatečná, tak i příliš vysoká hladina minerálůFoto: Profimedia

Reklama

Fungování těla je závislé na výživě, jejíž nezbytnou součástí jsou minerály. Jakmile vám nějaký minerál schází, projeví se to. Třeba křečemi, padáním vlasů, slabou imunitou nebo i depresivními stavy.

Článek

Minerály jsou anorganické složky potravy, které jsou pro člověka naprosto nezbytné. Jejich hladina by se měla udržovat v optimálním stavu, tedy žádný by neměl chybět ani přebývat. U zdravého člověka nedokáže takový stav zajistit nic tak dobře jako pestrá strava.

Nebudeme si ale nic nalhávat. Perfektně vyvážený jídelníček zdaleka nezvládá každý, a je tak dost možné, že vám nějaký minerál bude chybět. Nejpravděpodobněji pak jeden z těchto...

Draslík

„Závisí na něm funkce svalových i nervových buněk a vnitřních orgánů. Velmi vysoká i velmi nízká hladina draslíku přímo ohrožuje život člověka – hrozí zástava srdce,“ uvádí MUDr. Hana Mojžíšová, specialistka na výživu a léčbu obezity. Projevem nedostatku je tak nepravidelný srdeční rytmus, ale i únava, křeče a celková slabost.

Jak ho doplnit: Ve stravě je obsažen zejména v luštěninách, ořeších, špenátu, sóji, mase, banánech, meruňkách, bramborách.

Foto: Profimedia

Pestrá strava je nejlepší cestou, jak zajistit tělu správné množství minerálůFoto: Profimedia

Hořčík

„Hořčík se účastní řady metabolických reakcí v těle. Je nutný pro metabolismus vápníku a draslíku a podílí se na vzniku bílkovin. Při jeho nedostatku může dojít k poruchám srdečního rytmu,“ uvádí Hana Mojžíšová. Projevovat se může také depresemi a svalovými křečemi v nohou, ramenech, ale i křečemi mimických svalů.

Jak ho doplnit:Hořčík je obsažen zejména v luštěninách, špenátu, máku, kvasnicích nebo ořeších. Velmi vysoký obsah hořčíku má také káva. Naopak nulový obsah je v tucích a cukru.

Vápník

„Je klíčovou látkou při tvorbě kostí a zubů. Má vliv na přenos nervových vzruchů, ovlivňuje srážlivost krve i činnost hormonů. Při nedostatku dochází u dětí k poruchám růstu, u dospělých k řídnutí a měknutí kostí, padání vlasů,“ popisuje Hana Mojžíšová. Když vápník chybí, dochází také ke zhoršení stavu kůže, nehtů, ale může se snížit i kvalita spánku.

Jak ho doplnit:Vysoké množství je ho v mléčných potravinách, zejména v tvrdých sýrech, a luštěninách. Mimořádně vysoký obsah vápníku má mák a mořské řasy.

Foto: Profimedia

Při užívání doplňků stravy dodržujte doporučenou denní dávkuFoto: Profimedia

Železo

Železo je z největší části obsaženo v krevním barvivu, jež je součástí červených krvinek. Ty zajišťují transport kyslíku z plic ke všem buňkám organismu. „Nejnápadnějším důsledkem chybějícího železa je nedostatek červených krvinek, tedy anemie neboli chudokrevnost,“ vysvětluje MUDr. Michal Novák z Polikliniky Budějovická, Mediconu. Chudokrevní lidé bývají bledí, snadno vyčerpatelní, mají zvýšené sklony k infekcím a často trpí bolestmi hlavy.

Jak ho doplnit:Obecně platí, že zdrojem jsou potraviny živočišného původu, a to hovězí maso, vnitřnosti, ryby a mořské plody. Vysoký obsah železa je i v řadě rostlinných produktů – obilných klíčcích, luštěninách, listové zelenině, sóji.

Selen

„Selen je antioxidant snižující tvorbu volných radikálů, který příznivě ovlivňuje imunitní systém,“ říká Hana Mojžíšová. Snížená hladina se proto projevuje zhoršenou imunitou, ale i svalovou ztuhlostí, slabostí, slábnutím kůže a nehtů.

Jak ho doplnit:Nejvíce selenu je obsaženo v některých druzích ořechů, ve vnitřnostech, rybách a mase mořských plodů a mořských řasách. Nedostatkem jsou ohroženi hlavně vegetariáni. Těm se doporučuje zaměřit právě na konzumaci ořechů, nejlepší z tohoto ohledu jsou para ořechy. Denní dávku selenu pokryje jedna jejich hrst.

Řešili jste někdy nedostatek nějakého minerálu?

Reklama

Načítám