Hlavní obsah

5 nejčastějších chyb při mytí vlasů

Foto: Thinkstock

Věděly jste, že můžete při mytí vlasů až tolik chybovat?Foto: Thinkstock

Reklama

Asi nám dáte za pravdu, že vlasy bývají nejkrásnější čerstvě po umytí a vyfoukání. Otázkou ovšem je, jestli svůj pečující rituál provádíte správně! Chcete znát pravdu? Zeptali jsme se odborníků!

Článek

Mrkněte na 5 obvyklých hříchů při mytí vlasů, ať máte jistotu, že se vás nic z toho netýká.

1. Používáte špatný šampon

V první řadě by měl šampon odpovídat typu vašich vlasů. Barvené, mastné, suché… Pro každý typ vlasů najdete v drogerii či v lékárně speciální řadu produktů. Šamponu navíc stačí použít jen velmi malé množství. Do pokožky hlavy ho jemně a spíše pomalejšími krouživými pohyby vmasírujte, a potom ho z nich i stejně pečlivě vymyjte.

„Pokud šampon vymyjete špatně, vlasy tím zbytečně zatížíte, rychleji se vám umastí, a navíc se pak kvůli tomu můžete potýkat s různými kožními problémy," varuje Pavla Maříková, produktová manažerka vlasové kosmetiky Timotei, ale zároveň k tomu dodává: „Vlasy by se však neměly oplachovat ani zbytečně dlouho. Tím se totiž vysušují." Mytí vlasů nemusíte ani dvakrát po sobě opakovat. Pokud šampon dobře pění, je to vlastně zbytečné.

2. Zapomínáte na kondicionér

Kondicionér oželte jedině tehdy, máte-li vlasy úplně bezproblémové, nebarvené anebo nosíte-li velmi krátký sestřih. Pokud mají vaše vlasy tendenci plihnout, aplikujte kondicionér jen do délky vlasů a pokožku hlavy raději vynechávejte. U kořínků vlasy beztak nebývají poškozené.

Foto: Thinkstock

Správný šampon a kondicionér jen na minutku, to je základ zdravého mytíFoto: Thinkstock

„Nenechávejte však kondicionér na vlasech působit dlouho. Minuta bohatě stačí. Jeho úkolem je uzavřít povrchovou strukturu vlasů po umytí, nic víc. Delší působení kondicionéru tedy postrádá smysl," říká kadeřnice Jana Burdová, majitelka stejnojmenného kadeřnického studia v Teplicích.

3. Vlasy oplachujete jen studenou vodou

Pro mnohé ženy to bude překvapení, ale teplá voda strukturu vlasů nijak nenarušuje. Naopak je při mytí hlavy vlastně docela důležitá… Bez ní se totiž pěny téměř nezbavíte anebo vám to bude trvat poměrně dlouho. „Proudem studené vody je však dobré mytí vlasů zakončit. Pokožka hlavy se tím prokrví, povrch vlasů se uzavře a hříva bude o poznání lesklejší," uvádí kadeřnice Petra Měchurová z pražského salonu Petra Měchurová Hair Design.

4. Vlasy příliš drhnete ručníkem

Přebytečnou vodu z vlasů stačí opatrně vymačkat do ručníku, a poté do něj vlasy zabalit. „Nikdy však vlasy nefrotýrujte. Došlo by k jejich poškození a trpěla by tím i pokožka hlavy," varuje Jana Burdová. „Ručníkem můžete zlehka rozcuchat jen krátké nebo plihnoucí vlasy. Delší hřívu raději nechejte chvíli proschnout, a až budou vlasy jen vlhké, vetřete do nich regenerační masku, " doporučuje Petra Měchurová.

Foto: Thinkstock

Ručníkem vlasy nedřete, jen je lehce vysoušejteFoto: Thinkstock

5. Vlasy rozčesáváte až suché

Poškozené vlasy byste měly opatrně rozčesat už za mokra. K tomu však potřebujete vhodný hřeben, nejlépe se širokými zuby, případně si pořiďte i regenerační masku. Díky aplikaci masky bude totiž hřeben po vlasech hezky klouzat. Při rozčesávání postupujte od konečků vlasů, nikdy ne od hlavy!

Jak často a jakým způsobem si své vlasy myjete? Napište nám!

Reklama

Načítám