Hlavní obsah

5 nejotravnějších problémů s vlasy

Foto: Redken

Mějte ukázkové vlasy i vy!Foto: Redken

Reklama

Také byste chtěla mít stejně nádherné vlasy jako modelky z reklam na šampony? A kdo ne? Realita je ale bohužel úplně jiná. Naše vlasy bývají všechno, jen ne bez chybičky. Příliš mastné, příliš suché, věčně zplihlé, plné lupů, nebo dokonce padající. To jsou nejčastější překážky, které se nám na cestě za dokonalou hřívou staví do cesty. S námi je překonáte!

Článek

Nenechte si zmařit šanci na krásné vlasy a zjistěte, jak se dostat na kobylku zrovna těm vašim.

Máte…

… mastné vlasy?

Také musíte vstávat každý den o hodinu dříve, abyste stíhala mytí a foukání? Nebo mastné vlasy schováváte v culíku? S rychle se mastícími vlasy má potíže zhruba každá čtvrtá žena. Čím je to vůbec způsobeno? Zvýšenou produkcí mazových žláz, která může být zapříčiněna hormonální nerovnováhou, ale bohužel také genetikou. Ptáte se, co s tím? Nejdůležitější je volba správného šamponu a dodržování několika zásad. Pokud si myjete vlasy často (a to vy nejspíš děláte), musíte si vybírat šetrné šampony, které jsou vhodné na denní mytí. Používat můžete také speciální přípravky na mastné vlasy.

„Pozor si dejte na kondicionér, ten nanášejte jen do délek vlasů, vyhýbejte se vršku hlavy,“ říká kadeřnice Šárka Almanová. Vlasy oplachujte vlažnou vodou a vyhněte se horkému vzduchu. Fén přepínejte na chladnější foukání. Pro případy nouze mějte po ruce suchý šampon. Omezte příjem tuků ve stravě a dbejte na to, abyste měla dostatek vitaminů, zejména béčka (ořechy, vnitřnosti, mléčné výrobky, vejce, celozrnné výrobky, luštěniny). Chcete vědět více? Přečtěte si článek Už žádné mastné vlasy! Víme, jak na to.

Foto: Thinkstock

S vlasy se už nemusíte trápit!Foto: Thinkstock

… příliš suché vlasy?

Majitelky suchých vlasů mají opačný problém, sníženou funkci mazových žláz a nedostatek vlhkosti ve vlasech. Nejvíce se na nich přitom podepisují různé chemické úpravy, zejména zesvětlování vlasů, časté foukání vlasů, žehlení, vystavování vlasů sluníčku (v létě nezapomínejte na ochranné spreje) nebo jejich máčení v chlorované vodě. Jsou-li suché vlasy na pořadu dne i u vás, nezapomínejte kromě kvalitních šamponů, určených pro hydrataci suchých vlasů, především na kondicionéry a výživné masky. „Pokud nemáte vlasy jemné, oceníte také závěrečné bezoplachové péče,“ doplňuje kadeřnice Šárka. Projděte si náš článek Vzpruha pro suché vlasya do jídelníčku zařaďte dostatek omega-3 mastných kyselin, zinku a vitaminů A a B.

… lupy?

Chcete se zbavit nepříjemných šupinek? Nejprve budete muset vypátrat jejich příčinu. Drobné šupinky, které se objeví čas od času, jsou často jen následkem nesprávné nebo nešetrné péče. V tom případě si nastudujte článek Mytí vlasů – ovládáte správnou techniku? a volte přípravky zaměřené na boj proti lupům, ideálně z lékárny, nebo alespoň přípravky pro citlivou pokožku hlavy. Větší šupinky, doprovázené stroupky a zarudnutím mohou být důsledkem kožního onemocnění, odhodlejte se proto k návštěvě kožního lékaře.

… zplihlé vlasy bez objemu?

Zplihlost jde ruku v ruce s jemnými vlasy. To přitom neznamená, že by jich nutně bylo málo, jsou jen slabší. Kvůli tomu i rychleji těžknou, a vy se pak rozčilujete, že je máte u hlavy „uplácnuté“. Je to záležitostí genetiky, se kterou bohužel nic nezmůžete; co ale ovlivnit dokážete, je vzhled vašich vlasů. Nejdůležitější je volba správného sestřihu, pamatujte na to, že čím delší vlasy máte, tím víc vás budou zlobit. Ideální jsou prostříhané vlasy, díky kterým bude váš účes vypadat pořád bohatě a nadýchaně. S kondicionérem zacházejte opatrně a nanášejte ho jen do konců vlasů. Dejte si pozor na silně tužící tužidla, která by vlasy zatížila. Snažíte se objem „nahnat“ tupírováním? Tak opatrně! „Můžete při něm už tak slabé vlasy poškodit. Lepší je poctivé foukání v předklonu s kulatým kartáčem v ruce," říká kadeřnice Šárka Almanová.

Foto: Thinkstock

S lupy si poradí i správná technika mytí vlasůFoto: Thinkstock

… problém s vypadáváním vlasů?

Že vlasy padají, je normální. Jde o to, v jaké míře. Průměrná žena denně přijde až o sto vlasů, padání se přitom nejintenzivněji ozývá na jaře a na podzim. Pokud si všímáte, že při česání přicházíte o více vlasů než jindy, zkuste se zamyslet nad tím, jestli vám nemohou chybět nějaké živiny (hlavně zinek, železo a vitamin A a B), a co je nejdůležitější, jestli nejste ve stresu. Právě ten je totiž jednou z hlavních příčin, proč vaše vlasy mohou padat. Nezapomeňte přitom, že se stresové období na vašich vlasech projeví až po dvou až třech měsících. Jak si rychle pomoci, se dočtete ve článku Padají vám vlasy? Zjistěte proč!.

Trápí vás padání dlouhodobě a je intenzivní? Příčin může být rovnou několik – hormonální nerovnováha, snížená (nebo také zvýšená) funkce štítné žlázy, špatný krevní oběh, ale také dědičnost. Nejlépe proto uděláte, když jako prvního odborníka navštívíte kožního lékaře.

Dopřejte svým vlasům pravidelnou péči a uvidíte, že budou brzy v té nejlepší kondici!

Reklama

Související témata:

Načítám