Hlavní obsah

5 největších chyb věčných dietářek! Co při hubnutí (ne)zabírá?

Foto: 2M media, Shutterstock.com

Foto: 2M media, Shutterstock.com

Reklama

Věčné dietářky dělají stále stejné chyby. Prodělávají jojo efekty, nedaří se jim zhubnout a strádá nejen jejich psychika, ale také fyzická kondice i zdraví. Známe pět mýtů o hubnutí, které vůbec nefungují – naopak! Možná se kvůli některé z těchto fám nedaří zhubnout právě vám.

Článek

„Přichází jaro, je nejvyšší čas zhubnout!“ Není vám to povědomé? Důvodem, proč se vám nedaří shazovat, jsou možná zaručené tipy, které vám naopak jen škodí. Víme, čeho se vyvarovat, aby vaše snaha zbavit se přebytečných kil byla jednou provždy úspěšná.

1. Po 17. hodině se nesmí jíst

Jít spát bez večeře je stále poměrně rozšířený dietní omyl. Je sice správné dát si něco odlehčeného, ale neznamená to, že nebudete po 17. hodině jíst vůbec. „Poslední lehké jídlo by mělo být zhruba tři až čtyři hodiny před spánkem. Jestliže půjdete spát v devět hodin, je večeře v pět v pořádku. Pokud jste zvyklí spíš ponocovat a uléhat kolem půlnoci, budete mít ještě hlad, což způsobí, že se tělo dostane do fáze ukládání tukových zásob,“ vysvětluje Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně Naturhouse. Když totiž nebudete jíst pravidelně přibližně každé čtyři hodiny – a tím pádem i čtyři hodiny před spaním –, tělo se dostane do tzv. nouzového režimu a začne si vytvářet zásoby tuků.

2. Sacharidy večer jsou tabu

Dalším oblíbeným „hubnoucím trikem“ je večeře zásadně bez sacharidů. „Večerní jídlo by se mělo skládat nejen z kvalitních bílkovin a tuků, ale i komplexních sacharidů. Sacharidy večer rozhodně nevynechávejte. Jejich množství by mělo sedět do celkového denního příjmu. Večer snižují stresový hormon kortizol, takže se vám bude lépe spát, a po večerním tréninku zase doplní svalový glykogen,“ radí Alena Vídeňská, fitness trenérka a výživová poradkyně.

Foto: Evgeny Karandaev, Shutterstock.com

Vyvážená a pravidelná strava je základem úspěšného hubnutíFoto: Evgeny Karandaev, Shutterstock.com

3. Na pití nezáleží

Častou chybou je nevhodný nebo nedostatečný pitný režim. Tekutiny mohou při shazování výrazně pomoci, ovšem je podstatné, co pijete. Sladké minerálky, džusy ani šťávy nejsou to pravé. Vypít byste měli kolem dvou až tří litrů vody nebo neslazeného čaje denně.

Organismus má totiž tendenci udržet si vše, čeho by mohl mít nedostatek. A když málo pijete, zadržuje vodu na „horší časy“ – a právě tomu zabráníte pravidelným přísunem tekutin. Jednoduše řečeno: díky správnému pitnému režimu nebude vaše tělo zavodněné. Tekutinou navíc zaplníte žaludek, takže nebudete mít hlad, budete lépe trávit, zabráníte zácpě a „pročistíte“ ledviny. „Chcete-li shodit nadbytečná kila, jezte hlavně pravidelně, pestře a dodržujte pitný režim. Ne každý ho považuje za důležitý, ale přitom je rozhodující nejen pro správné hubnutí, ale i pro krásnou pleť a hydrataci celého těla,“ doplňuje Věra Burešová.

Foto: Shark_749, Shutterstock.com

Obyčejná voda je při dietě vůbec nejlepšíFoto: Shark_749, Shutterstock.com

4. Neomezené množství ovoce a zeleniny

Ovoce a zelenina jsou důležitým zdrojem vitaminů a především vlákniny, která mimo jiné pomáhá k pocitu sytosti. I zde však platí „všeho s mírou“ – obsahují totiž spoustu cukrů. „Postačí maximálně dva kusy ovoce denně, a to spíše v dopoledních hodinách. Také je dobré kontrolovat glykemický index potravin. Ideální svačinkou je kus ovoce v kombinaci s mléčným výrobkem. Ten prodlouží dobu trávení a zůstanete tak déle sytí. Večer by pro vás mělo být ovoce tabu,“ doporučuje Alena Vídeňská. Jak snížit glykemický index potravin, se dozvíte ve článku Proč si chleba namazat máslem.

Zacházet opatrně bystě měli i se sladkými druhy zeleniny (mrkev, hrášek, červená paprika, kukuřice nebo rajčata) – dopřávejte si je raději dopoledne. „V dietním režimu zařazujte hlavně zelenou zeleninu, jako je salát, okurka, kapusta, zelí nebo třeba brokolice, a konzumujte ji s trochou tuku – například s panenským rostlinným olejem – kvůli lepší stravitelnosti a vyšší vstřebatelnosti vitaminů,“ doplňuje Alena Vídeňská.

5. Potraviny, které pálí tuky

Nenechte se zmást tvrzením, že chilli, citron nebo skořice budou hubnout za vás – pouze podpoří metabolismus, a když je zařadíte do jídelníčku, začnete rychleji spalovat. Není ale pravda, že po jejich konzumaci bezpodmínečně shodíte. „Neexistují potraviny, které by samy pálily tuk. Ale některé skutečně mohou zrychlit spalování. Ideální je dát si ráno sklenici vlažné vody s citronem, která nakopne metabolismus, doplní zásobu vitaminu C a teplou vodou podpoříte činnost sleziny. Dle čínské medicíny slezině prospívají po ránu teplé nápoje či kaše. Dobré je i chilli nebo skořice. Chilli papričky tiší chutě na sladké a tučné potraviny,“ zakončuje Alena Vídeňská.

Hubnete, anebo jste se svou váhou spokojeni?

Reklama

Načítám