Hlavní obsah

5 opravdu dobrých důvodů, proč byste měla jíst mrkev

Foto: Timolina, Shutterstock.com

Foto: Timolina, Shutterstock.com

Reklama

Mrkev patří mezi nejoblíbenější druh zeleniny, kterou jako jednu z mála snědí i děti. Teď má svou hlavní sezonu. Pojďme se podívat, proč se vyplatí jíst ji ve velkém.

Článek

„Jez hodně mrkvičky, je dobrá na oči!“ Mysleli jste si, že je to jenom babičkovská povídačka? Mýlíte se. Mrkev skutečně očím prospívá. A to není všechno!

5 důvodů, proč jíst mrkev

1. To s očima je pravda

Mrkev je bohatá na řadu cenných vitaminů a minerálů, včetně antioxidantů. Mimo jiné je významným zdrojem vitaminu A, E a betakarotenu. Všechny tyto tři živiny podporují zdravý zrak.

Dostatečný přísun vitaminu E pomáhá předcházet makulární degeneraci. To je onemocnění očí, při němž může dojít k výraznému zhoršení, a dokonce i ztrátě zraku. Betakaroten a vitamin A zase vyživují sítnici a snižují riziko šedého zákalu.

Foto: riggleton, Shutterstock.com

Vitamin E obsažený v mrkvi pomáhá předcházet makulární degeneraci a vůbec udržovat zrak v kondiciFoto: riggleton, Shutterstock.com

2. Obrní vás před viry

Betakaroten, vitamin C a selen, které mrkev ve velkém obsahuje, jsou mimo jiné silnými antioxidanty. Mrkev je proto skvělým prostředkem, jak dostat do těla živiny posilující imunitu.

3. Pomáhá při hubnutí

Dietářky vědí, zač mohou být mrkvi vděčné! Jednak dobře zasytí, protože je bohatá na cennou vlákninu, s jednak chutná na rozdíl od jiných druhů zeleniny poměrně sladce, přitom má stále jen velmi málo kalorií.

4. Je po ní krásnější opálení

Betakaroten obsažený v mrkvi je důležitý zejména pro ty z vás, kteří touží po krásném opálení. Ten totiž spolu s dalšími látkami pomáhá přeměňovat pigment pokožky k hnědší barvě. Výsledkem je opálení v krásném bronzovém odstínu. Kromě toho díky konzumaci mrkve dodáte tělu látky, které chrání kůži před UV slunečním zářením.

Foto: Click Images, Shutterstock.com

V létě vám pojídání mrkve pomůže ke krásnějšímu tónu opáleníFoto: Click Images, Shutterstock.com

5.    Mrkvový detox je trendy

Mrkvové šťávy se dnes velmi často používají při detoxech. Nejedna celebrita přesedlala ze zelených šťáv na oranžové. Je to proto, že mrkev má spoustu cenných antioxidantů, které napomáhají zbavovat játra toxinů a nadbytečného tuku. Navíc obsahuje i látky, které na sebe dovedou vázat těžké kovy a odvádět je z těla ven.

Recept na mrkvový detoxikační drink s koriandrem

Tento drink nevyužívejte jen při očistách! Naopak, vzhledem k tomu, že se jedná o smoothie, čili mixovaný drink, mnohem lépe poslouží jako běžná součást jídelníčku. Dodá vám velké množství cenných látek, zároveň zasytí a pravděpodobně si na něm i skvěle pochutnáte!

Recept najdete zde.

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Mrkvová šťáva zasytí a dodá tělu vitaminy a spoustu dalších cenných látekFoto: Syda Productions, Shutterstock.com

Patří mrkev mezi vaše oblíbené druhy zeleniny?

Reklama

Načítám