Hlavní obsah

5 pomocníků pro zlepšení paměti

Foto: Kite_rin, Shutterstock.com

Foto: Kite_rin, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Únava, špatná koncentrace, je těžké udržet pozornost. Zdá se, že mozek odpočívá. Nebo stávkuje? Stav, který někdy přepadne každého. Stav, kdy ani káva nepomůže. My ale víme o skvělých prostředcích, které mozek okamžitě proberou a ještě mu zlepší paměť.

Článek

Podle mnoha studií kofein stimuluje schopnost zapamatovat si informace a přispívá k tomu, že jste v práci produktivnější. Kromě něj ale zaujímají silnou pozici i tzv. „nootropika“. Jedná se o látky extrahované z přírodních zdrojů, které lze využít i pro syntetickou výrobu prášků a pilulek. Je dokázáno, že zlepšují paměť. Vybrali jsme 5 nejvhodnějších.

1. Ženšen

Tradičně je užíván v Asii a Severní Americe. Bylinný lék ženšen zlepšuje pozornost, paměť a koncentraci. Bývá používán i jako uklidňující prostředek pro jedince trpící úzkostí. „Podle výzkumů také pomáhá v léčbě nádorů a zmírňuje tvorbu metastáz,“ říká Kateřina Adámková, osobní trenérka a výživová poradkyně z Prahy. „Pozitivně působí i na hormonální funkce u žen. U mužů pomáhá řešit problémy s erekcí,“ dodává. Vychutnejte si jej v podobě ženšenového čaje, který seženete v lékárnách nebo v prodejnách zdravé výživy.

2. Ginkgo biloba

Listy stromu jménem jinan dvoulaločný neboli ginkgo biloba zvyšují průtok krve mozkem. To se pozitivně projevuje na zlepšení pozornosti, koncentrace a paměti. Kromě toho pomáhá řešit problém nedokrvených končetin, časté krvácení z nosu, žilní problémy a praskání drobných cévek. Významnou roli hraje i při léčbě hemoroidů. Doplňky stravy s ginkgo bilobou seženete ve specializovaných prodejnách zdravé výživy nebo v lékárnách.

Foto: Dasha Petrenko, Shutterstock.com

Listy ginkgo biloby zvyšují průtok krve mozkem, což se pozitivně projevuje na zlepšení pozornosti, koncentrace i pamětiFoto: Dasha Petrenko, Shutterstock.com

3. Acetyl-L-Karnitin

Pro udržení energie v těle je důležitá aminokyselina Acetyl-L-Karnitin. Podle řady studií má pozitivní vliv na zlepšení pozornosti a soustředění, stejně jako na léčbu poklesu kognitivních funkcí (zjednodušeně všechny myšlenkové procesy) u lidí trpících demencí nebo Alzheimerem. Tělo ji produkuje samo, ale doplnit ji lze prostřednictvím prášku či tabletek, které najdete v prodejnách zdravé a sportovní výživy.

4. Bacopa monnieri

Ajurvédskou bylinku bacopa monnieri můžete přijímat buď v podobě čaje, nebo v tabletkách. Obojí seženete v lékárnách nebo v obchodech se zdravou výživou. Zlepšuje paměť a myšlení nejen u osob trpících úbytkem mozkových funkcí, ale také u zcela zdravých jedinců. Kateřina Adámková doplňuje, že pomáhá i při soustředění, nervovém vypětí, ve stresových situacích, a dokonce zlepšuje krevní oběh.

5. Resveratrol

Antioxidant resveratrol se nachází nejen v hroznovém vínu, malinách a borůvkách, ale také v arašídech a čokoládě. Podle některých studií má moc podporovat zlepšování paměti a zpomalovat stárnutí buněk.

Foto: Aimee M Lee, Shutterstock.com

Červené víno je bohaté na cenný antioxidant resveratrol, který zpomaluje stárnutí buněk a zlepšuje paměťFoto: Aimee M Lee, Shutterstock.com

Přirozenost především

„Doplňky stravy mohou pomoci k lepší koncentraci, ale mějte na paměti, že pokud tělo nemá energii z kvalitního jídla, neměli byste spoléhat pouze na doplnění energie z podpůrných zdrojů,“ varuje Ing. Soňa Vybíralová, specialistka na výživu z Brna. „To je začarovaný kruh. Je třeba vše řešit od základů. Pokud nemáte energii, mnohdy je to i tím, že málo pijete či by vám prospěl krátký pobyt na čerstvém vzduchu.“

A jaké zkušenosti se zlepšováním paměti máte vy?

Reklama

Načítám