Hlavní obsah

5 pravidel pro odpuštění nevěry aneb Můžete to zvládnout i vy

Foto: Profimedia

Nevěra vztah zásadně naruší, není lehké ji odpustit a přenést se přes niFoto: Profimedia

Reklama

Když se rozhodnete, že partnerovi odpustíte nevěru, nečeká vás nic snadného. Naopak, dá to hodně práce. Jak na to? Britská expertka na vztahy Tracey Cox má pět rad, jak se přes nevěru přenést. Má pravdu?

Článek

Ve chvíli, kdy zjistíte, že vám byl partner nevěrný, ovládnou vás emoce. První, co vás asi napadne, je rozchod. Ale když se trochu uklidníte, možná se rozhodnete mu odpustit. Jenže to se lehko řekne, a dost těžko udělá. Tracey Cox nabízí pět rad, jak toho docílit. Ale co na ně říká česká odbornice Markéta Tichá, poradkyně v osobním rozvoji z Cloud 9 Institute?

1. Stanovte hranice

Podle Tracey Cox si musíte udělat naprosté jasno, co v budoucnu budete, a co naopak nebudete tolerovat. „Co pro vás je a co není nevěra? Je to polibek s někým cizím, nebo výměna flirtovacích esemesek? Buďte co nejkonkrétnější,“ radí Tracey Cox.

Co na to Markéta Tichá: „S touto radou souhlasím. Stanovení hranic dodává pocit jistoty a bezpečí. A pokud vám byl partner nevěrný, rozhodně nebuďte za ufňukanou slabou ženu, která neví, co chce, a všechno je jí jedno. Dejte jasně najevo, že takové věci znovu tolerovat nebudete,“ říká Markéta Tichá.

Foto: Profimedia

Rozhodli jste se zkusit vztah opravit? Tak si stanovte hranice toho, co budete a nebudete tolerovatFoto: Profimedia

2. (Ne)chcete detaily?!

Jsou lidé, kteří pro překonání nevěry potřebují znát naprosté detaily. Proč byl partner nevěrný, s kým, kde, kolikrát. Pak jsou lidé, kterým tyto detaily naopak ubližují. „Proto se musíte sami sebe zeptat, jaký typ jste vy,“ radí Tracey Cox. Od záletného partnera pak získejte ty informace, které vám pomohou, ne uškodí.

Co na to Markéta Tichá: „Detaily nevěry podle mě zvládne jen málokdo, někdy je lepší nevědět. Přišla-li do mé praxe žena, které byl muž nevěrný, většinou neměla potřebu zjišťovat detaily, naopak se spíš snažila zvládnout sebe sama,“ tvrdí Markéta Tichá.

3. Průhledný vztah

Nevěrou je primárně narušena vztahová důvěra. Proto bývá dost často potřeba vztah jaksi otevřít, zprůhlednit. Musíte si ale udělat jasno v tom, jak moc chcete do světa svého muže vidět.

„Někdo k odpuštění potřebuje, aby jejich partner odstranil veškerá hesla z počítače, e-mailu či telefonu. Aby své ženě jednoduše umožnil přístup ke své poště, esemeskám a podobně,“ říká Tracey Cox. To se ale může vymstít. „Ten, kdo podváděl, se kvůli tomuto přístupu může cítit stále jako někdo, v koho nemáte důvěru,“ dodává Tracey Cox.

Co na to Markéta Tichá: „Chtít tohle po partnerovi podle mě není správné. Pro dobré fungování vztahu musí váš partner cítit vaši důvěru. Stejně jako ji chcete vy, musíte ji dát i partnerovi. Jednou jste se přece rozhodli s ním zůstat,“ radí Markéta Tichá.

Foto: Profimedia

Hodně těžké je obnovit důvěru, která byla zálety zničenaFoto: Profimedia

4. Slovní ujišťování

Jsou ženy, kterým stačí jedna omluva za nevěru, jedno „miluji tě“ a jeden slib, že se to již nebude opakovat. Pak jsou ale ženy, které potřebují, aby se jim těchto slovních ujištění dostávalo častěji. „Pokud cítíte, že ta slova potřebujete slýchat, požádejte o to partnera. Pokud k tomu nebude svolný, nestojí za to mu dávat druhou šanci,“ říká Tracey Cox.

Co na to Markéta Tichá: „Tohle potřebují většinou ženy, které si nejsou samy sebou jisté. Než vyžadovat pravidelná slovní ujištění, je lepší pracovat na sobě. Na tom, jak vy můžete být lepší verzí sebe samé. Existují různé kurzy či semináře sebelásky a sebevědomí, které mohou v takové chvíli pomoci. A nebo na sobě můžete pracovat individuálně třeba s pomocí kouče,“ radí Markéta Tichá. Jednoduše dělat něco proto, aby se samy cítily lépe, měly se víc rády.

5. Nový začátek

Zapomeňte na to, co bylo, začněte znovu. S čistým štítem. „Váš předešlý vztah se zkazil, je mrtvý, a vy teď budujete vztah zcela nový,“ radí Tracey Cox.

Co na to Markéta Tichá: „Souhlasím. Minulost je za vámi, s tou již nic udělat nelze. Musíte se jen poučit a žít dál svůj život. Nedívat se zpět,“ zakončuje Markéta Tichá.

Byl vám partner někdy nevěrný? Zvládly jste mu odpustit?

Reklama

Načítám