Hlavní obsah

5 překvapivých chyb, kvůli kterým nemůžete zhubnout břicho

Foto: Nina Buday, Shutterstock.com

Foto: Nina Buday, Shutterstock.com

Reklama

Cvičíte, nepřejídáte se, snažíte se. Takže už dávno byste měli mít tělo jako laňka a na břiše pekáč buchet, říkáte si. Nemáte?! Dříve než to celé zabalíte, zkontrolujte si, zda neděláte jednu z chyb uvedených v článku.

Článek

Pokud nemáte zlaté geny, které by vám zajistily ploché břicho beze snahy, asi víte, že tahle partie je dost náročná na zformování. Můžete jíst zdravě, cvičit a stejně být odkázáni na volná trička a ženy také na plavky vcelku.

Ještě než to ale celé vzdáte a smíříte se s tím, že holt máte a budete mít velké břicho, podívejte se na chyby vypsané níže. Možná mezi nimi najdete tu svou!

1. Je v tom stres

Připadá vám, že se dnes skoro všechno svádí na stres? Vidíme to stejně. Nicméně, v tomhle případě je to opravdu odůvodněné.

Pokud se totiž organismus ocitne ve stresu, automaticky zareaguje zvýšeným vylučováním hormonu kortizolu. Právě ten může za to, že se tělo snaží hromadit tuk v oblasti břicha. Svým způsobem je to ochranný mechanismus – shromažďuje si totiž energii jako obranu před vyčerpáním.

Co se s tím dá ale dělat? V první řadě svoji dietu zas tolik „nehroťte“, občas si dopřejte něco dobrého. Vyzkoušejte také jógu, případně můžete vsadit na 4 speciální způsoby, jak se do pár minut zbavit stresu.

2. Nehlídáte si, kolik sníte lepku

Lidé, co nemají celiakii nebo alergii na lepek, by se určitě neměli potravin jako pečivo, těstoviny, sušenky a další jídla z mouky vzdávat úplně. Na druhé straně, jejich omezení lidem s tučným břichem jedině prospěje.

„Lepek se totiž ukládá v tucích zejména v oblasti břicha. Je znám pojem ,moučné břicho‘. Pokud redukujete váhu, je právě v této oblasti hubnutí nejtěžší. Při bezlepkovém stravování krásně vytvarujete i tyto partie,“ popisuje instruktorka zdravého vaření Zuzana Komůrková ze studia Výživou ke změně.

Foto: ozero1504, Shutterstock.com

„Moučného břicha“ se zbavíte jedině tehdy, když omezíte pečivo a další výrobky z bílé moukyFoto: ozero1504, Shutterstock.com

3. Děláte jen cviky typu sedy-lehy

Děláte pravidelně cviky jako sedy-lehy, zkracovačky nebo nůžky? Zato takové dřepy, angličáky nebo kliky skoro nikdy? Samotným břišním svalům ale postačí, když jim na závěr tréninku věnujete tak deset minut. Mnohem podstatnější je pak zařazovat komplexní cviky, které jsou ve výsledku mnohem efektivnější. Zkrátka dřepujte, dělejte výpady, angličáky, kliky, různé variace na plank a podobně.

4. Posilujete skoro denně

Možná posilujete jak izolovaně přímo břišní svaly, tak zároveň děláte komplexní cviky, vlastně úplně všechno. A ideálně denně. „Ono ale problémem může být i nadměrné cvičení, zejména každodenní zatěžování svalů. Svaly potřebují regeneraci. Ideální je střídat dny, kdy posilujete, se dny, při kterých běháte nebo děláte jinou aerobní aktivitu,“ radí fitness trenérka z Contours Markéta Brožová. Minimálně jeden den v týdnu byste si pak měli dát úplnou pauzu.

Foto: Bigone, Shutterstock.com

S izolovanými cviky na břicho to nemusíte přehánět, mnohem efektivnější jsou takové, u kterých zapojíte celé těloFoto: Bigone, Shutterstock.com

5. Sázíte na drsné diety

U velkých snaživců mohou být problémem i drsné radikální diety. „Břicho rozhodně nezhubnete pomocí hladovky. S takovou se vám kila rychle vrátí a zhorší se psychický stav z prohry. U břicha je totiž více než u jiných partií důležité dodržovat pestrý a vyvážený jídelníček,“ podotýká Zuzana Komůrková. Při radikálních jednostranných dietách totiž často dochází ke zpomalení metabolismu a následnému zvýšenému ukládání tuku právě v oblasti pasu.

Je břicho i vaší nejproblematičtější partií?

Reklama

Načítám