Hlavní obsah

5 signálů, že nutně potřebujete detox

Foto: puhhha, Shutterstock.com

Foto: puhhha, Shutterstock.com

Reklama

Pokud jste přes léto trochu více hodovali, popíjeli a méně se hýbali, možná je už pomalu načase tenhle režim utnout. Podle jakých signálů poznáte, že váš organismus volá po podzimním detoxu?

Článek

Tělo dokáže nezdravé návyky snášet dlouho – někdy i řadu let. Ve chvíli, kdy už toho je na něj ale moc, začne vám to malými signály naznačovat.

Tak trochu jiný detox

Nevhodný způsob života někoho zatěžuje víc, jiného méně. Jestli se v poslední době necítíte úplně nejlépe, je možné, že vám tak organismus něco signalizuje. Není třeba ihned nasadit super přísný detoxikační jídelníček – bohatě postačí, když trochu uberete. Na pár dní se vzdáte alkoholu, kávy, odlehčíte stravu, zařadíte co nejvíce čerstvých a sezonních potravin a pokusíte se věnovat zdravotním cvičením, jako je jóga, pilates a třeba i plavání.

Nebude také vůbec špatné, když k tomu jako bonus přidáte i digitální detox. V dnešní době není pro většinu lidí reálné jen tak se zcela odpojit od všech technologií a internetu, obzvlášť když počítač denně používají v práci. Je ale možné alespoň ve chvílích volna nebo o víkendech vyrazit do přírody a pokusit se být co nejméně na mobilu. I taková drobnost vám prospěje.

Teď je ale chvíle položit si otázku, zda tohle všechno opravdu potřebujete. Pokud zaznamenáte tři a více ze signálů níže, tak pravděpodobně ano.

1. Skoro každý den vás bolí hlava

Bolest hlavy může mít tolik příčin, že sama o sobě obvykle neznačí nic konkrétního. Jestli se však denně potýkáte se stejnou bolestí, kterou lokalizujete v zadní části hlavy, může se jednat o chronický problém způsobený přetížením: stresem, napětím i vysokými dávkami nepříliš prospěšných látek, s nimiž se musí váš metabolismus často potýkat.

Foto: Leszek Glasner, Shutterstock.com

Chronická bolest hlavy může signalizovat přetížení organismuFoto: Leszek Glasner, Shutterstock.com

2. Jste unavení

K bolavé hlavě se při zvýšené zátěži organismu přidává i únava a pocity slabosti. Když tělo potřebuje detox kvůli dlouhotrvajícímu nezdravému životnímu stylu, slabost je příznak, který se objeví prakticky vždycky. Příliš mnoho kofeinu, alkoholu, nezdravých tuků, sladkostí či smaženého – i to dokáže přivolat pocit únavy a ztráty svěžesti.

3. Zapáchá vám z úst a máte zbarvený jazyk

Jednoduchým způsobem, jak poznat, že tělo přestává dosavadní jídelníček a styl života vůbec v pohodě zvládat, je pozorování jazyka. V takovém případě dochází ke zbarvení dobíla nebo dožluta. Stejně tak si možná někdo z blízkých začne stěžovat na váš dech. Zápach z úst totiž tenhle problém také doprovází. Nemáte-li zrovna angínu, ale jazyk se vám záhadně barví, tak už budete vědět proč.

Foto: Elvira Koneva, Shutterstock.com

Dech i jazyk napovědí, že se s vámi něco dějeFoto: Elvira Koneva, Shutterstock.com

4. Bolí vás svaly bez příčiny

Když vás začnou zničehonic bolet svaly, ačkoli za sebou zrovna nemáte žádnou nadměrnou fyzickou činnost, může to být další signál, že se organismus musí s něčím potýkat a nezbývá mu dost energie na běžný provoz.

5. Nafukuje se vám břicho

Opět platí, že když se vám sem tam po nějakém jídle nafoukne břicho, nic zvláštního to neznamená. Jestli ale nadýmáním a bolestmi trpíte několikrát do týdne, je třeba hledat příčinu. Zamyslete se, po jakých jídlech se to děje. Je to mléko nebo výrobky z mouky? Když vás nic nenapadne, může to opět znamenat, že vaše tělo zkrátka jen potřebuje detox – tedy odlehčení, zpomalení a zdravou změnu.

Co se k detoxu může hodit

S ozdravěním vám mohou pomoci některé potraviny a doplňky stravy. Krom čerstvé zeleniny, jako je například celer, chřest, okurka, ředkvičky, listové saláty a další, velmi pomáhá například syrovátka, drcená lněná semínka či brusinky. Základem je pití čisté nezávadné vody a jako podpůrnou léčbu lze zvolit i některé přírodní doplňky stravy.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Sušená syrovátka Plus je zdrojem lehce stravitelných bílkovin, které pomáhají čistit organismus. Cena 49 Kč (500 g). Brusinkový čaj Apotheke podporuje obranyschopnost a normální funkci močové soustavy a ledvin. Cena 46 Kč (20 sáčků), prodává BenuFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Mleté lněné semínko s kešú a dýní Semix podporuje zažívání i očistu organismu. Cena 27 Kč (150 g), prodává Lékárna.cz. Bílá filtrační konvice na vodu BWT Penguin pomáhá při očistě ozdravit pitný režim. Cena 499 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Nápoj Fit-day Smoothie detox je plný zeleniny, minerálů a vitaminů. Cena 119 Kč (tři porce). Kapky Lymfa Detox Dr. Popov obsahují pampelišku a břízu pro detoxikaci organismu. Cena 75 Kč (50 ml)Foto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Nepražené drcené kakaové boby dodají celé spektrum živin. Cena 56 Kč (100 g), prodává Country Life. Zelený ječmen ES obsahuje složky přispívající k normální tvorbě červených krvinek a snížení únavy. Cena 149 Kč (150 g), prodává e-shop LékárnaFoto: Archiv firem

Jak jste na tom vy? Potřebujete detox?

Reklama

Související témata:

Načítám