Hlavní obsah

5 superpotravin: Lžička denně udělá se zdravím zázraky!

Foto: Thinkstock

Ranní müsli si můžete obohatit kustovnicí, chia semínky, ale i čerstvým bobulovým ovocem. Z obyčejného jídla tak uděláte elixír zdraví a vitalityFoto: Thinkstock

Reklama

Stačí jedna lžička denně, a budete se cítit líp! Našli jsme pro vás pět superpotravin, které vám rozproudí krev v žilách, zvýší chuť na sex a zlepší celkové zdraví.

Článek

Baterii krabiček s barevnými pilulkami, které na vás čekají vedle hrnečku na čaj, můžete s klidem vyhodit. Tyhle zdravotní bomby ze zelené lékárny je s přehledem nahradí!

Chia semínka: doping nejen pro sportovce

Ve své vlasti, Jižní Americe, se semínkům šalvěje hispánské říkalo „potrava běžců“. Obsahují víc než 60 procent hodnotných omega-3 mastných kyselin, dvakrát víc draslíku než banány a pětkrát víc vápníku než mléko, o dalších vitaminech a minerálech ani nemluvě.

Lžičku černých semínek připomínajících mák můžete přidat třeba do salátu, smoothie, obilné kaše, müsli nebo polévky. Dokážou na sebe navázat velké množství vody (zvětší svůj objem dvanáctkrát!), takže se hodí i pro redukční dietu – dodávají pocit sytosti. Chia prospěje sportovcům, ale i starým lidem, veganům a celiakům (neobsahuje lepek).

Foto: Thinkstock

Chia semínka v tekutině nabobtnají. Když je přidáte do jakéhokoli jídla, budete se cítit sytí mnohem rychlejiFoto: Thinkstock

Maca peruánská: přírodní viagra

I tenhle dar přírody pochází z Jižní Ameriky – pěstuje se v Andách ve výškách nad 3500 metrů. Jemně nahořklý prášek (rozemletý kořen rostliny) je vydatným zdrojem kvalitního rostlinného proteinu se 17 aminokyselinami, z nichž některé jsou esenciální (tělo si je neumí vyrobit). Maca je silný antioxidant, zvyšuje tělesnou i duševní vitalitu, podporuje sexuální funkce žen i mužů a upravuje hladinu hormonů.

Jednu lžičku prášku rozpusťte ve vodě, ovocné šťávě nebo mléce a vypijte, nejlépe po ránu.

Zelený ječmen: proti civilizačním nemocem

Mladé zelené výhonky ječmene se sklízejí v době, kdy obsahují největší množství cenných výživných složek. Ve srovnání s pšenicí obsahuje usušený ječmenný prášek dvacetkrát víc draslíku, třicetkrát víc vápníku, velké množství kyseliny listové a enzymů. Působí zásadotvorně, takže upravuje příliš kyselé pH vašeho vnitřního prostředí. Pomáhá normalizovat hladinu cukru v krvi i množství cholesterolu a harmonizuje všechny funkce těla.

Jednu lžičku prášku rozmíchejte ve vodě a vypijte nalačno (půl hodiny před jídlem nebo dvě hodiny po něm).

Foto: Thinkstock

Kustovnice je skutečná vitaminová bomba. Některé z odrůd tohoto keře rostou i u nás, doporučujeme ale zvolit spíš kontrolované plody z prodejen zdravé výživyFoto: Thinkstock

Kustovnice: nejzdravější ovoce na světě

Drobné červené plody s typickou natrpklou chutí by neměly chybět v jídelníčku lidí, trpících vysokým krevním tlakem nebo těch, kteří jsou často nemocní. Údajně obsahují až 500x víc vitaminu C než pomeranče a bohatý koktejl dalších látek, díky kterým mají protizánětlivý a antibakteriální účinek.

Bobulky kustovnice čínské se dají jíst i syrové, u nás jsou ale většinou k dispozici v sušené podobě. Můžete jimi obohatit ranní müsli, přidat je do koláče či salátu nebo z nich připravit čaj. Nejezte jich ale víc než tři polévkové lžíce denně, jinak hrozí mírné zažívací potíže.

Foto: Archiv firem

Doplňky stravy vám také pomohou! Co zkusit? Na foto (zleva): Chlorella Japan Forte 500 mg 300 tablet vám pomůže bojovat s překyselením, Lékárenské Aloe ve vánočním balení přispívá k posílení imunity a Lipovitan 180 + 30 tablet podporuje činnost jater a přispívá k normálnímu metabolismu lipidůFoto: Archiv firem

Ghí: něco lepšího než máslo

Zní vám to exoticky? Přepuštěné máslo ve skutečnosti běžně používaly i naše prababičky (mimo jiné Magdalena Dobromila Rettigová). A měly pro to dobré důvody: je chutné, výborně stravitelné, nepřepaluje se a nezkazí ani při pokojové teplotě. Ghí se připravuje pomalým zahříváním másla ve vodní lázni, jehož výsledkem je čirý tuk žluté barvy a jiných vlastností než původní surovina. V ajurvédě se považuje za „elixír života“, který má omlazující účinky a pročišťuje organismus (rozpouští a odvádí jedy z těla).

Používá se kdekoli místo másla, v teplé i studené kuchyni. Je to dobrota!

Všechny tyhle dobroty koupíte v prodejnách zdravé výživy, biopotravin a podobně. Nejsou nejlevnější, ale vzhledem k tomu, že stačí lžička denně, si je může dovolit každý!

Reklama

Načítám