Hlavní obsah

5 triků, jak zvětšit malý byt: Zbavte se záclon i dekorací

Foto: Dariusz Jarzabek, Shutterstock.com

Foto: Dariusz Jarzabek, Shutterstock.com

Reklama

Máte menší byt, než byste potřebovali? Neumíme vám přičarovat místnost navíc, ale pomůžeme vám ho změnit tak, že bude vypadat větší a budete se v něm cítit lépe!

Článek

Bohužel vám nikdo nepřidá pár metrů, které by umožnily vnést do bytu víc „vzduchu“ a světla, ale přece jen existují fígle, které ho opticky zvětší a projasní. Naučíte se hospodařit s místem, nehromadit zbytečnosti a vybírat opravdu funkční zařízení. Ukážeme vám, jak na to.

1. Vymalujte světlou barvou

Barvy na stěnách i nábytku a dekoracích umí navodit různé pocity – zahřát, zklidnit, zvýšit chuť k jídlu, ale také opticky zvětšit prostor a dodat mu světlo a vzdušnost (více i barvách zde). A nemusí to být vždy jen obligátní bílá. „Do malých prostor se hodí barvy světlejší a studené. Vyhněte se tmavým barvám, ale i obkladům až do stropu, nebo dřevěným obkladům stěn a stropů,“ radí Ing. arch. Ilona Kaplanová z Gebas atelier architects s.r.o.

Jestli si to bez tmavších barev nedovedete představit, pak je nedávejte na všechny stěny, ale vyberte tu nejmenší a nejkratší. A pokud milujete výrazné barvy, vyberte si jednu a kombinujte už jen její odstíny, nikoli další barvy.

Foto: Breadmaker, Shutterstock.com

Světlé barvy malému prostoru svědčí - a to na stěnách, nábytku i podlazeFoto: Breadmaker, Shutterstock.com

2. Sjednoťte podlahu

Máte v předsíni lino, v kuchyni dlažbu a na zbytku plochy parkety? Jistě, je to praktické, ale rozbije to a opticky zmenší prostory. Malý byt si vyloženě říká o sjednocení podlahových ploch. Ideální je zvolit krytinu, která bude splňovat nároky ve všech místnostech, tedy bude univerzální a nebude vyžadovat náročnou údržbu. „Odstín podlahy by měl být tmavší než stěny. Moderní, vzhledově univerzální a velmi oblíbené jsou všechny podoby dřeva. Pokud byste si přáli koberec, můžete vybrat i ten – ale spíš jednobarevný, nejlépe v neutrální barvě šedé, vzorovaný by malému prostoru spíše uškodil,“ říká Renata Stuchlíková z firmy Koberce Trend.

3. Vestavte

V malém prostoru se vyplatí využít možnosti vestavných skříní a spotřebičů. Raději ukrojte kus místnosti po celé délce jedné stěny, a to od podlahy ke stropu, než abyste měli všude skříňky, poličky, nástavce a další kusy, které vyvolají dojem chaosu a přeplněnosti. Materiál dvířek takové vestavby by měl být spíš světlejší a nebojte se dveří až ke stropu.

I malá kuchyně bude vypadat lépe, když budete mít kompaktní linku a do ní dáte vestavné spotřebiče. Na ukládání si pořiďte dost zavřených skříněk – ale nemusí mít masivní dvířka, stačí mléčné sklo. Čím méně toho bude volně ležet, tím větší bude místnost vypadat. „Do menších bytů se vyplatí dávat posuvné dveře, které po otevření nikde nepřekáží. Opticky hodně pomohou i lesklé materiály a co nejvíc zdrojů světla, zvlášť, pokud chybí to přirozené,“ upozorňuje Ilona Kaplanová.

Foto: Baloncici, Shutterstock.com

V případě malé kuchyně se snažte většinu spotřebičů vestavět Foto: Baloncici, Shutterstock.com

4. Oželte dekorace

Jste sběrači, kteří své „úlovky“ rádi vystavují? Malý byt ale není místem, kde byste se měli v tomto směru příliš prosazovat. Všechny drobnosti a dekorace ho na pohled zmenšují, dělají dojem chaosu a nepořádku. Jasně, že se nemusíte zbavovat všeho, ale vyberte jen to opravdu zásadní. Čím víc volných ploch, tím lépe.

Pocitu vzdušnosti také nesvědčí dlouhé a příliš nařasené záclony, závěsy, ani příliš huňaté koberce. Nahraďte je roletami nebo žaluziemi a na zem dejte plovoucí podlahu nebo koberce s nižším vlasem.

5. Vyberte skládací nábytek

Do malého bytu se nehodí příliš masivní kousky. Nábytek by měl být ideálně rozkládací – třeba jídelní stůl, ale i gauč. Dobrou vychytávkou jsou stohovatelné nebo skládací židle či odkládací stolky, praktické jsou skříňky na kolečkách. Do malého obýváku je vždy lepší závěsná obývací stěna.

Materiál nábytku by měl být světlejší a skvělý je vysoký lesk. Na údržbu sice náročnější, ale dodá pocit prostoru. Nebojte se skleněných stolů, prosklených vitrín a dvířek nábytku – prostor opticky tak nezaplní.

Zamyslete se nad tím, zda nejde využít například sokl pod kuchyňskou linkou na šuplíky, ve kterých schováte sezónní věci, stejně tak můžete pořídit šuplíky pod postel – nebo si koupit přímo tu s úložným prostorem. Skvělým tipem jsou police pod stropem, které sice nejsou vhodné pro věci denní potřeby, ale nepřekáží běžnému provozu.

Foto: CHIBISSOVA YEVGENIYA, Shutterstock.com

Velmi praktický je do menších bytů rozkládací nábytekFoto: CHIBISSOVA YEVGENIYA, Shutterstock.com

Považujete svůj byt či dům za dostatečně velký?

Reklama

Související témata:

Načítám