Hlavní obsah

5 věcí, které jsou horší než nevěra! Vztah totiž dokážou doslova zabít

Foto: profimedia

Nevěra je samozřejmě velká zátěž pro vztah, ale může být i hůřFoto: profimedia

Reklama

Může být pro vztah něco horšího než nevěra? Věřte, že ano! Zahýbání je sice nebezpečné, ale pokud se oba snažíte a chcete, můžete ho překonat. Jsou ale věci, které se s láskou opravdu neslučují.

Článek

Nevěra je samozřejmě problém a často vede k rozpadu vztahu. Nemusí to ale tak být vždy, lze se s ní vyrovnat, zjistit, proč jste si zahýbali a změnit to. Možná tomu nebudete chtít věřit, ale existují mnohem horší věci. Třeba těchto pět vztahových patologií většinou nemůže skončit jinak než rozchodem.

1. Psychický teror

Na první pohled není vidět. Je to tiché a nenápadné mučení, které může mít mnoho podob. Týrání partnera tichem, nadávkami, jeho neustálým shazováním, dáváním mu najevo, že nestojí za nic a podobně. „Špatně se na něj ukazuje, protože není vidět třeba jako modřiny. Rány ale může zanechat stejně hluboké, a to na vašem sebevědomí a sebeúctě,“ potvrzuje psychoterapeutka Eliška Nuslauerová.

Psychické ubližování si nikdy nenechte líbit, nedovolte nikomu, aby z vás udělal uzlíček nervů a nejistot! „Takto není možné spokojeně žít a tento psychický nátlak může vést až k depresím, totální rezignaci a ztrátě naděje, že to může být lepší. Vystupte z kruhu, než bude pozdě,“ varuje terapeutka pro děti, rodiny a mezilidské vztahy Lucie Mucalová.

Foto: profimedia

Pije váš muž až příliš? Pozor na toFoto: profimedia

2. Závislosti

Nejčastěji jde o závislost na alkoholu, ale třeba i na drogách, automatech či čemkoli jiném. Z milovaného člověka se kvůli této patologii stává někdo úplně jiný. Osoba, která ničí vás, váš společný život, ubližuje dětem. Život s ním je peklo.

Bohužel mnoho žen má pocit, že jejich partner alkoholik pochopí, jak zle se chová, a s jejich pomocí se závislosti zbaví. Jenže to nefunguje! „Mnoho žen, mnohdy po několika letech trápení, zjistí, že celou dobu podporovaly partnerovu závislost a to na úkor vlastního štěstí,“ vysvětluje Eliška Nuslauerová.

Jedinou možností je odborná léčba závislosti, k té se ale musí závislý rozhodnout sám. Ani to, že ho dotlačíte na kliniku, většinou dlouhodobě nefunguje. Bývá jen otázkou času, kdy se ke skleničce (či čemukoli jinému) opět vrátí.

3. Absence úcty

Láska je mimo jiné úcta. To, že si vážíte partnera (za to, jaký je), vašeho vztahu, jste vlastně pyšní na to, že on je po vašem boku. A pokud tohle ve vztahu chybí, je jen otázkou času, kdy to nedopadne dobře. Vzájemná úcta je totiž základním stavebním kamenem partnerství.

Když nejste přesvědčeni, že váš muž je vážně terno, že tenhle chlap si vaši úctu zaslouží, nemáte vlastně důvod, proč s ním být. A samozřejmě to platí i opačně.

Foto: profimedia

Aby to fungovalo, musíte si jeden druhého vážitFoto: profimedia

4. Nedůvěra

Ať už si nedůvěřujete v jakékoli oblasti, je to špatně, a nelze s tím toho moc dělat. Jak můžete třeba zakládat rodinu s někým, komu nevěříte, že nerozhází rodinné úspory? Nebo když vám nebude dobře, uteče za první sukní, kterou potká? Tohle je dlouhodobě neudržitelné. A navíc s tím úzce souvisí i žárlivost. Kde není důvěra, tam se daří podezíravosti, slídilství a žárlivosti.

5. Odlišné cíle

Mají-li spolu dva lidé dlouhodobě a spokojeně žít, musí mít identické představy o budoucnosti, o tom, kde chtějí jednou být. Vy toužíte po dětech, váš partner chce raději celý život cestovat? On chce žít na samotě u lesa, vy se vidíte ve velkoměstě? Tohle dohromady nepůjde a nemůžete sázet na to, že jeden z vás změní názor, přizpůsobí se. I kdyby to jeden z vás udělal, jde o potlačení vlastních potřeb. A to nevěstí nic dobrého.

„Pokud má každý z partnerů jinou představu o budoucnosti a jiné cíle, společná cesta se velmi špatně hledá,“ zakončuje Eliška Nuslauerová.

Co myslíte vy? Jsou ještě další věci horší než nevěra?

Reklama

Načítám