Hlavní obsah

5 věcí, které vás doma mohou otrávit. A vy o tom nevíte!

Foto: thinkstock

Vzduch v domácnostech je mnohdy jedovatější než ten na rušné uliciFoto: thinkstock

Reklama

Předvánoční úklid, ale i oblíbená rostlina nebo obyčejný lék na bolest – i to jsou potencionální důvody otravy v domácnosti. Podívejte se na další. Víme hned o pěti!

Článek

Možná vás překvapí, jak jednoduché je se přiotrávit při ošetřování vašich květin, domácí léčbě, natož třeba v zápalu předvánočního úklidu. Pojďme si společně projít pět situací, které mohou dopadnout špatně.

Úklid a čisticí prostředky

„Odborné studie potvrdily, že ve vzduchu, který máte v bytě, může být až stokrát víc škodlivin než venku na ulici. Mezi hlavní viníky znečištění domácností patří čisticí prostředky,“ říká Jaroslav Došek z Biodrogerie. Právě proto byste si měli dát pozor na to, co obsahují. Často jde o chemikálie, které vás ohrozí už při pouhém kontaktu s holou kůží nebo z kterých se mohou uvolňovat škodlivé výpary – například toxické chloraminové plyny (pokud obsahují chlór a čpavek), dioxin (pokud obsahují triclosan).

Pozor si dejte i na přípravky, které obsahují syntetické vonné látky. Alergikům a astmatikům mohou způsobit dýchací obtíže, ostatním bolest hlavy, ekzémy a vyrážky.

Obzvláště nebezpečné jsou z pohledu chemického složení všechny „agresivnější“ čističe, například odpadů, trouby, WC.

Pokojové rostliny

Ověřte si, zda si doma nepěstujete některou „jeduli“. Dvojnásob to platí, pokud jsou součástí vaší domácnosti děti nebo zvířátka. A na které rostliny pozor? Jedovatý je tchynin jazyk, difenbachie, filodendron, asparágus, dračinec, monstera, klívie, ale i vánoční kaktus nebo brambořík. První pomocí je výplach ústní dutiny a rychlý přesun k lékaři – ideálně i se vzorkem rostliny.

Foto: thinkstock

Jste si jisti, že máte doma jen nejedovaté rostliny?Foto: thinkstock

Vonné tyčinky, svíčky

Před několika lety zveřejnila Evropská kancelář sdružení pro ochranu spotřebitelů výsledky testů skoro osmdesáti běžně prodávaných vonných svíček a tyčinek. Přes padesát z nich uvolňovalo karcinogenní látky – benzen nebo formaldehyd. V dalších testy prokázaly alergeny a dráždivé látky nebo obsahovaly například toluen či jiné škodlivé chemické sloučeniny. Nejškodlivější byly podle testů vonné svíčky a tyčinky, ze kterých se spalováním uvolňovalo aroma.

Léky s paracetamolem

Za problematické považujeme většinou léky na spaní, na srdce, antikoncepci… Co ale třeba „obyčejný“ paralen? Paracetamol je součástí mnoha léků – Coldrex, Panadol, Paralen. Protože jsou volně prodejné, můžete získat pocit, že se vám nemůže nic stát, pokud jich užijete víc, než doporučuje návod. Ovšem právě předávkování paracetamolem může být příčinou jaterního selhání a v nejhorším případě vás může i zabít.

Akutní selhání jater může způsobit už denní dávka 7,5 g, což je asi 15 tabletek Paralenu. Proto byste měli dávat, hlavně v době chřipek, pozor i na kombinace léků obsahujících paracetamol. Při podezření na předávkování musíte rychle vyvolat zvracení, sníst živočišné uhlí a volat lékařskou pomoc. Příznakem je ospalost, pocit na zvracení, pocení.

Foto: thinkstock

I bězně dostupné léky mohou být nebezpečnéFoto: thinkstock

Nemrznoucí směs

Otrava, která může skončit až smrtí, je nemrznoucí chladící směsí do aut, která obsahuje ethylenglykol. Je to kapalina, která chutná sladce, proto se může stát, že ji vypijí děti. Rozhodně se nevyplatí ji přelévat do neoriginálních lahví, například PET lahví od minerálky.

Příznakem otravy je bolest hlavy, nevolnost, zvracení, zmatenost, posléze poruchy srdečního rytmu a postupně selhání ledvin.

Jako první pomoc podejte postiženému dospělému asi decilitr tvrdého alkoholu, v případě dítěte asi 1,5 ml 40 % alkoholu na kg jeho váhy – a v každém případě volejte co nejdřív záchranku.

Máte již podobnou osobní zkušenost s otravou? Napište nám o ní a varujte ostatní.

Reklama

Načítám