Hlavní obsah

5 „zdravých“ sladidel, která vám můžou ublížit

Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Reklama

Cukr – dává slast i nadměrně škodí. Proto se často přikláníme k jeho méně kalorickým alternativám v domnění, že se tomu druhému vyhneme. Jenže ani sladidla, která se tváří neškodně, úplně nevinná nejsou. Na která byste si měli dávat největší pozor?

Článek

„Cukřík je můj kamarád, cukřík vždycky pomůže,“ šeptá Jessica Biel čokoládové bonboniéře v romantické komedii Na Sv. Valentýna. Určitě není jediná, kdo vnímá cukr jako zdroj síly a útěchy. Jenže takový přístup se odráží na váze i na zdraví.

Proto se mnozí uchylují k cukrovým náhražkám v domnění, že se tak vyhnou nabírání. Ani v případě ostatních sladidel ale není situace růžová. Podívejte se, kterým z nich byste se měli vyhýbat jako čert kříži.

1. Surový třtinový cukr

Sladíte třtinovým cukrem v domnění, že užíváte zdravou alternativu? Chyba. Tato šelma schovávající se za všestrannost, širokou dostupnost a karamelovou chuť je ve skutečnosti podobná bílému cukru více, než se na první pohled zdá.

Oba jsou tvořeny sacharózou,  molekulou složenou ze dvou jednoduchých cukrů – glukózy a fruktózy. Stejně jako u běžného cukru i nadměrná konzumace toho třtinového může přispět k nárůstu tělesné hmotnosti a zvýšení rizika cukrovkysrdečních chorob.

2. Agávový nektar

Společně s javorovým sirupem byl nektar z agáve jedním z prvních tekutých rostlinných sladidel, která u nás platila za zdravá. Agávový sirup sestává především z fruktózy, která údajně nemá na hladinu cukru nebo inzulinu v krvi velký vliv. Proto platí za zdravé sladidlo a objevuje se dokonce i v občerstvení pro diabetiky.

RNDr. Michaela Bebová, biochemička z Prahy, ale toto přesvědčení vyvrací: „Nadbytek fruktózy způsobuje ukládání tuku v játrech a vede k poruše v účinku inzulinu,“ vysvětluje. To může dlouhodobě narušit kontrolu hladiny cukru v krvi. Jinými slovy si na cukrovku nabíháte úplně stejně, jako když se ládujete normálním cukrem.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Oblíbený nektar z agáve je plný fruktózy a může podporovat ukládání tuku v játrechFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

3. Sukralóza

Sukralóza je sladidlo prodávající se pod názvem Splenda. Můžete s ním osladit kávu či čaj nebo jím nahradit cukr při pečení. Tvrdilo se, že na rozdíl od běžného cukru nemá vliv na hladinu cukru v krvi ani na hladinu hormonů, které se na její regulaci podílejí.

Některé výzkumy však jasně hovoří proti jejímu užívání. Podle nich může snižovat množství přátelských bakterií ve střevech, oslabovat imunitu a zvyšovat riziko zánětu i nabírání.

4. Sorbitol

Sorbitol je cukrový alkohol, který se přirozeně vyskytuje v mnoha druzích ovoce a v některých rostlinách. Je typický jemnou chutí, pro kterou se skvěle hodí ke slazení nápojů a dezertů.

Působí ale jako projímadlo, které stimuluje pohyb v trávicím traktu. Ve vysokých dávkách může vést ke vzniku zažívacích potíží, jako je nadýmání, plynatost, bolesti žaludku, křeče a průjem.

Foto: Pair Srinrat, Shutterstock.com

Sukralóza, kterou si v dobré víře sladíte kávu či čaj, může oslabovat přátelské střevní bakterieFoto: Pair Srinrat, Shutterstock.com

5. Aspartam

Populární umělé sladidlo Aspartam je běžnou součástí dietních verzí některých potravin, jako jsou nápoje bez cukru, zmrzliny, jogurty, bonbóny nebo žvýkačky.

Studie ale jeho nadužívání spojují se snížením hladiny dobrého HDL cholesterolu, což je jeden z rizikových faktorů onemocnění srdce. U některých jedinců také může vyvolávat bolesti hlavy, závratě a deprese.

A teď by se vám mohly hodit rady, jak se zbavit závislosti na cukru.

Reklama

Načítám