Hlavní obsah

6 chyb, které děláme v péči o zuby. Mohou za ně i reklamy!

Foto: Thinkstock

Pečujete o své zuby opravdu správně?Foto: Thinkstock

Reklama

Aktualizováno

Pokud zanedbáváte své zuby nebo o ně pečujete špatně, zvyšujete nejen riziko zubního kazu a paradentózy, ale i nemocí srdce a cév. Odborníci radí neposlouchat na slovo reklamy, ale svého zubaře.

Článek

Starat se pravidelně a dobře o své zuby má opravdu pádné důvody. „Je třeba si uvědomit, že ústní zdraví úzce souvisí s celkovým zdravím, že špatný stav chrupu může negativně ovlivnit řadu celkových chorob od onemocnění srdce a cév až po riziko předčasného porodu,“ říká doc. Romana Koberová Ivančaková, vedoucí dětského oddělení Stomatologické kliniky Lékařské fakulty UK a Fakultní nemocnice v Hradci Králové.

Nejčastější chyby v péči o zuby, o kterých ani nevíte

Tady jsou ty opravdu nejčastější chyby v péči o zuby. Neděláte také některou z nich?

1. Používání špatného kartáčku.„Pacienti si často myslí, že čím drsněji budou chrup čistit, tím lépe. Používání tvrdých kartáčků ale nedoporučuji, mohou poranit či podráždit měkké tkáně. Na kartáček nesmíte ani příliš tlačit, ,odčišťujete' své zuby,“ říká MDDr. Adam Šíma z Dentální kliniky Jan Stuchlík a dodává: „Lidé také často pod vlivem reklamy používají velmi řídké kartáčky nebo kartáčky s různě dlouhými vlákny. Těmi si ale chrup správně nevyčistíte. Ideální je kartáček s rovnou hlavou, hustě posázenou rovně střiženými vlákny.“

Foto: Thinkstock

Překontrolujte svůj kartáček, zda vyhovuje spíš doporučení zubaře než tomu, co radí reklamaFoto: Thinkstock

2. Špatná technika čištění.Je s podivem, kolik lidí čištění zubů odbývá a nezná správnou techniku čištění. „Každý si zuby čistí, ale způsob, kterým to provádí, nemusí být pro něho nejvhodnější, a navíc se často podceňuje mezizubní hygiena, buď se neprovádí vůbec, nebo nedůsledně,“ říká doc. Romana Koberová Ivančaková a doplňuje: „Není možné všem pacientům doporučovat stejnou techniku čištění zubů jedním typem zubního kartáčku bez ohledu na věk, manuální zručnost, stav chrupu a celkový zdravotní stav.“

Víc o správném čištění zubů najdete i v článku Tři z vás testovali, zda si umí vyčistit zuby. Jak to dopadlo?

3. Pozdní čištění zubů dětí.„Rodiče často začínají s čištěním zubů svých dětí pozdě, nepoužívají vhodnou zubní pastu a od předškolního věku je nechávají čistit zuby samotné,“ vypočítává Romana Koberová Ivančaková. Víc se o tomto tématu dočtete v článku Nestaráte se o dětské mléčné zuby? Chyba!

K tomu se přidává i fakt, že rodiče často odkládají první návštěvu u zubaře. „Pokud se dítě setká se zubařem prvně v momentě, kdy už je v ústech nějaký bolestivý problém, stane se pro něj zubní ošetření velmi traumatizující. Nehledě na to, že dočasné zuby vytváří prostor pro správný růst zubů stálých, a není tedy dobré, když o ně dítě přijde předčasně,“ varuje MDDr. Adam Šíma.

Foto: Thinkstock

Na ústní vody pějí reklamy ódy, jak to je opravdu?Foto: Thinkstock

4. Nadměrné používání ústních vod. „Ústní voda vás nezbaví všech bakterií v ústech, jak slýcháte v reklamách. Nezlikviduje plak na zubech či v mezizubních prostorách. Její obliba spočívá v tom, že dodá pocit čistoty v ústech. Takže ústní vodu klidně používejte, ale rozhodně si nemyslete, že vyčistí chrup. Mechanické, správné a důkladné očistění zubů kartáčkem nic nenahradí,“ říká Adam Šíma.

5. Čištění bělícími pudry. „Z dlouhodobého hlediska jsou na bělení chrupu nevhodné. Jejich zrna jsou příliš drsná a agresivní a při jejich používání dochází k obrušování zubů. Ani zázračné pasty či žvýkačky, které zaručují vybělení zubů, nefungují. Jediná varianta jsou bělící gely s vyšším obsahem peroxidu, které jsou určené jak pro ordinační, tak i pro domácí bělení,“ konstatuje Adam Šíma.

6. Nepoužívání mezizubních kartáčků. Zub má pět plošek, které je potřeba vyčistit. A právě v mezizubí se bakterie množí nejčastěji. Jedinou možnou prevencí je pravidelné používání mezizubních kartáčků a dentální nitě.

Neděláte také tyto chyby? Napište nám!

Reklama

Načítám