Hlavní obsah

6 čísel, která vám pomůžou zhubnout!

Foto: thinkstock

Dnes již budete vědět, jaká čísla sledovat. A hubnutí vám půjde raz dvaFoto: thinkstock

Reklama

Máme pro vás tahák na hubnutí! Pár čísel, která byste si měli pamatovat, pokud se chcete zbavit nadbytečných kil. Oslovili jsme odborníky na výživu, a zde vám předkládáme výsledek!

Článek

Nikdo neříká, že zhubnout, abyste nešilhali hlady anebo za měsíc neměli kila zpět, je snadné. Jistě se někteří z vás ohradí, že přece stačí jen nejíst a cvičit. Jenže... Stejně jako spousta jiných věcí, ani tohle nemusí fungovat na každého. Každé tělo je zkrátka originál. Pokud to ale se zhubnutím myslíte vážně, připravili jsme pro vás spolu s profesionálními poradci na výživu takzvaný ledničkový tahák. Pár čísel, která vám mohou změnit život. Nevěříte? Nezbývá než zkusit!

1 – Tolik kil shoďte nejvíc za týden

Takový je maximální váhový úbytek kil za týden, kterého byste měli dosáhnout při správném hubnutí. Při pomalém hubnutí je to půl kila, při rychlejším jednou tolik. Proč by hubnutí nemělo být rychlejší? „Pak je spojeno s odbouráváním svalové hmoty, přílišného zbavování se vody a tak dále, což je rizikové a pro tělo neprospěšné. Organismus není schopen se adaptovat do jiných podmínek, a proto má pak tendenci kila navyšovat do původního stavu,“ varuje před rychlými dietami Iva Veselá a radí proto hubnout pomalu, ale jistě.

Foto: thinkstock

Hubnutí jde ruku v ruce s jídelníčkem i pohybemFoto: thinkstock

2 – Počet litrů vody, které vypijte během dne

Dvojka symbolizuje váš pitný režim. Minimálně tolik litrů tekutin (voda, ovocné čaje) byste do sebe měli během dne dostat, aby vaše shazování kil probíhalo hladce. Množství se odvíjí i od toho, zda sportujete (přidejte si litr), jak teplé či chladné je počasí, ale i zda máte v jídelníčku polévky či zeleninu. Každopádně nezapomeňte, že hlad je převlečená žízeň, proto se, než sáhnete po jídle, zkuste nejdříve napít.

3 – Tolik druhů živin skládejte do jídel

Ze tří druhů živin (bílkoviny, sacharidy, tuky) by mělo být složeno každé vaše jídlo. Kolik procent a čeho by to mělo být? „Bílkoviny se pohybují individuálně od 12 až 15 do 20 procent. Ale s navyšováním bílkovin je potřeba být také opatrný, neboť zatěžují ledviny,“ doplňuje expertka na výživu ing. Iva Veselá z Holmes Place a pokračuje: „Množství sacharidů se pohybuje mezi 50 až 60 procenty. Takže není potřeba se bát příloh, což patří mezi častou chybu,“ doplňuje odbornice. Příjem tuků se musí dostat do rozmezí 20 až 30 procent za den. „Tuky jsou nezbytnou součástí trojpoměru živin. Bez nich to prostě nejde, neboť je důležitý pro zdravý růst a obnovu tělesných buněk,“ dodává výživová poradkyně Lada Nosková z poradny Diet Plan.

5 – Počet jídel se za den

Je počet porcí jídla, které byste za den měli sníst: jde o 3 hlavní jídla plus 2 svačiny. U někoho může přibýt ještě jedna šestá porce, kdy se jedno hlavní jídlo rozdělí do dvou či se přidá z důvodu dlouhého (či náročného) dne druhá večeře. „Stejné číslo udává i počet barev, které byste měli mít na talíři. Pak se vám i dietní jídlo bude líbit a zároveň bude z hlediska příjmu antioxidantů (díky množství zeleniny) v pořádku,“ uvádí zajímavost Lada Nosková.

Foto: thinkstock

Čím barevnejší, tím lepší jídloFoto: thinkstock

200 – Více ovoce si nedopřávejte

Tohle číslo je maximální množství gramů jednoduchého cukru z ovoce (tedy fruktózy), které byste měli sníst za den. „Spousta lidí si v domnění, že ovocem nic nezkazí, dopřávají tu hrozen vína, několik jablek, dva banány a další, přitom i v nich je hodně ovocného cukru," říká Lada Nosková. A s tím se při hubnutí musí opatrně. Pro vaši představu: jeden banán váží zhruba 100 g, nektarinka 180 g, jablko 150 g. Což znamená, že si můžete během dne (ne večer) dát zhruba 1,5 kusů ovoce. „Upozorňuji, že u každého to je ale jiné – některé typy lidí při hubnutí mají ovoce ještě méně. Naopak více zeleniny – jejíž množství se pak za den vyšvihne třeba až na 500 gramů," doplňuje Iva Veselá.

5500 – Tak kalorická by měla být vaše jídla

Jde o denní příjem kilojoulů při hubnutí u žen. „S tímhle číslem opatrně, protože sice se obecně udává dokonce i nižší, tedy 5000, ale to je velmi málo a já sama bych jej použila tak na jedno procento svých klientů,“ upozorňuje Iva Veselá, proč je tolik důležité si hlídat nejen to, abyste nejedli hodně, ale také ne příliš málo. Kalorický příjem za den je totiž dán mnoha faktory: věkem, vaším bazálním metabolismem, kondicí, prací, i tím, zda se věnujete i pohybu, či nikoli. „Nejčastější rozmezí pro správný hubnoucí režim tedy je u ženy mezi 5500 a 6500 kJ,“ upřesňuje Iva Veselá. U mužů je to pak kolem 8500 kJ.

Co na to říkáte? Máte jiné zkušenosti? Dejte nám vědět v diskusi pod článkem.

Reklama

Načítám