Hlavní obsah

5 druhů ovoce s nízkým obsahem cukru podporuje hubnutí

Foto: Billion Photos, Shutterstock.com

Foto: Billion Photos, Shutterstock.com

Reklama

Mnoho dietních opatření káže vyřadit z jídelníčku ovoce. Je to především kvůli vysokému obsahu jednoduchých sacharidů, které zvyšují hladinu cukru v krvi a podporují chuť k jídlu. To ale neplatí pro všechny druhy. Těchto šest si s čistým svědomím můžete dopřát i v redukčním režimu.

Článek

Ovoce obsahuje cukry – konkrétně glukózu a fruktózu. Když je ale čerpáte z ovoce, nejsou pro tělo tak škodlivé, jako když je přijímáte ze zpracovaných a nezdravých potravin, jako jsou sladkosti a další. Důvodem je samotné složení. Zatímco zpracované pochutiny dodají většinou jen prázdné kalorie, které tělo využije maximálně k utváření tukových zásob, ovoce je plné vody, vlákniny, vitaminů a minerálů, které tělo mezi jednotlivými denními jídly vyživí.

Jídelníček bohatý na ovoce je naopak spojován s množstvím zdravotních přínosů, včetně snížení rizika diabetu a schopnosti udržet si zdravou váhu. Jen nesmíte překročit denní doporučené množství – to se mezi jednotlivými výživáři liší, v zásadě se ale shodují na přibližné dávce 300 g. To jsou přibližně 2–3 kusy velikosti pěsti nebo 2 hrsti drobnějšího ovoce.

Podle výživové odbornice z Brna Ing. Soni Vybíralové je také výhodné jíst ovoce společně s dalším jídlem, třeba jako sladkou tečku po obědě. „Cukr se do těla nevyplaví tak rychle jako v případě, kdy byste si dali ovoce jako první v pořadí či je jedli zcela samostatně,“ vysvětluje odbornice.

Důležité je zachovávat rovnováhu

Ovoce si tedy (za určitých podmínek) můžete dopřávat bez obav z toho, že byste přibrali. Dopřávat si ale neznamená se přecpávat. Důležité je zachovávat rovnováhu, protože nadbytek všech makroživin (sacharidy, tuky, bílkoviny) v konečném důsledku vždy vede k hromadění tuku v těle – a to je to, co nechcete.

Ideální cestou, jak si onu rovnováhu zajistit, je zařadit do jídelníčku těchto šest druhů ovoce s relativně nízkým obsahem cukru. Řazeny jsou od nejvyššího až po nejnižší obsah cukru v gramech na stogramovou porci.

Foto: Alliance Images, Shutterstock.com

Pokud nebudete překračovat denní doporučené množství 300 g, nemusíte se cukru z ovoce obávatFoto: Alliance Images, Shutterstock.com

Ananas – 13 g/100 g

„Ananas ochutí vodu či minerálku a poslouží tak místo šťáv a sirupů. Redukci váhy podporuje díky enzymu bromelinu, který pomáhá odbourávat tuky,“ informuje osobní trenérka a výživová poradkyně z Prahy Kateřina Adámková. A chcete se ho naučit parádně naservírovat?

Hrušky – 13 g/100 g

Málo cukru, spousta vody a vlákniny. Přesně tím vynikají hrušky. Kromě toho odvodňují, čímž napomáhají čištění organismu a podporují hubnutí. (Kdybyste měli hrušek nadbytek, udělejte dětem ostružinovou marmeládu s hruškami. Je lahodná!)

Maliny – 13 g/100 g

Maliny jsou dobrým zdrojem vlákniny, která pomáhá regulovat trávení a hladinu cukru v krvi. „Obsahují také přínosné třísloviny, které pomohou vyčistit střeva a nenutí tělo zadržovat zbytečnou tekutinu,“ dodává Kateřina Adámková. Navíc mají skutečně málo cukru. Pokud nejsou k dostání čerstvé, vsaďte na mrazené – jsou levnější a stejně výživné. Nejjednodušší způsob hezkého servírování? To je ovocný pohár!

Borůvky – 11 g/100 g

Borůvky jsou chudé na cukr a bohaté na vlákninu a antioxidanty. Ty mohou, jak říká Kateřina Adámková, měnit způsob zpracování a ukládání cukru v těle. Což je mimořádně výhodné, pokud se chcete zbavit přebytečných kil.

Foto: Luna Vandoorne, Shutterstock.com

Maliny a borůvky čistí střeva a zbavují tělo škodlivin. Můžete si je dopřát i mrazené – jsou stejně výživné jako čerstvéFoto: Luna Vandoorne, Shutterstock.com

Pomeranče – 11 g/100 g

Vláknina v pomerančích zpomaluje vstřebávání cukru, který obsahují, pomáhá předcházet zácpě, hemoroidům a podporuje snižování špatného cholesterolu.

A bonus navíc:

Rebarbora – 3 g/100 g

Přestože si mnoho lidí myslí, že rebarbora je ovoce – v naší kuchyni je právě na jaře často využívaná ke sladkému pečení, i proto jsme ji do našeho výčtu zařadili – jde o zeleninu. A je opravdu skvělá! Pouhé 3 gramy cukru na 100 gramů. Rebarbora je v tomto směru zázračná. Kromě toho, pokud ji pečete či vaříte po dobu 20 minut, může podle některých studií snižovat riziko rakoviny. Obsahuje také větší množství kyseliny pantotenové, která prospívá zdravé pleti a vlasům.

Kvůli vysokému obsahu kyseliny šťavelové je rebarboru třeba důkladně tepelně upravit a s konzumací to rozhodně nepřehánět. Hrozí ledvinové kameny a kloubní onemocnění. V žádném případě také nekonzumujte listy, obsahují i další nežádoucí látky.

A jaké ovoce máte nejraději vy? Víte, které má největší obsah bílkovin?

Reklama

Načítám