Hlavní obsah

6 největších mýtů o cvičení. Věříte jim?

Foto: Dima Sidelnikov, Shutterstock.com

Foto: Dima Sidelnikov, Shutterstock.com

Reklama

Doopravdy zhubnete jen díky pravidelnému kardiu, po posilování byste si měli dopřát protein a cvičit je ideální zásadně nalačno. Také věříte podobným doporučením? Pak vězte, že jsou to jen neužitečné mýty!

Článek

Chcete zhubnout a dopřát postavě lichotivější tvary? Pak rozhodně zapomeňte na následující populární poučky týkající se sportu a cvičení – některé totiž mohou být opravdu zavádějící. „Protože každá mince má dvě strany a každému vyhovuje jiný systém, neměli byste každou radu brát jako jisté pravidlo, které na vás bude určitě fungovat,“ radí Lucie Tvrdoňová, výživová poradkyně z Potštejna. Jaké známé fitness mýty jsme s pomocí odborníků odhalili?

1. Zhubnete jen díky kardiu

Aerobní sporty (běh, rychlá chůze, jízda na kole...) jsou označovány jako kardio aktivity, protože stimulují kardiovaskulární systém a posilují srdce i vytrvalost. Pro celkové zdraví a kondici jsou nezbytné, není ovšem pravda, že zhubnete JEDINĚ tehdy, když alespoň třikrát týdně propotíte triko třeba při joggingu.

Není to totiž ani samotné kardio, ani pouhé posilování, ani sama dieta, co vám pomůže shodit. Zásadní je změna smýšlení o životním stylu. Jde o to, začít s jakýmkoli sportem a držet se jednoduchých zásad kalorického deficitu. „Pokud budete přijímat o něco méně energie, než budete vydávat, a ta energie bude kvalitní, úspěch máte zaručen s kardiem i bez kardia, se zvedáním činek i bez něj,“ vysvětluje Lucie Tvrdoňová.

2. Posilováním nic neshodíte

Když budete posilovat svižně a s vyšším počtem opakování, podpoříte aktivitu svalstva. Začne se nejen formovat, ale také spalovat víc energie a tuku a vy budete hubnout. Nicméně raději nezapomínejte na pestrost pohybu, jak upozorňuje Radka Pamětická, koučka zdravého životního stylu z Prahy: „Čím je pohybová škála pestřejší, tím lépe tělo reaguje, jelikož dostává stále nové impulsy. Také se procvičí maximální množství různých svalů a i svalová souhra a koordinace.“

Foto: nd3000, Shutterstock.com

Neexistuje žádný pohyb, který by sám o sobě zaručil hubnutíFoto: nd3000, Shutterstock.com

3. Po posilování musíte pít protein

Spousta cvičenců nedá dopustit na proteinový drink před cvičením nebo po něm. Je pravda, že větší dávka dobře stravitelných bílkovin po fyzické aktivitě podpoří regeneraci svalů. Pokud ale přijímáte dostatek proteinů během dne, bez takového podpůrného doplňku stravy se pohodlně obejdete. Mezi kvalitní zdroje bílkovin patří maso, vejce, mléčné výrobky, ořechy, luštěniny, obiloviny a pseudoobiloviny.

4. Trénink nalačno zrychluje spalování tuků

Doporučování tréninku nalačno má své opodstatnění. „Tělo během noci spotřebovalo velké množství energie na bazální potřeby, takže pokud cvičíte před snídaní, ocitne se v nouzovém režimu a začne opravdu téměř okamžitě spalovat tuky,“ vysvětluje Lucie Tvrdoňová. Jenže to má velký háček. Organismus v nouzovém režimu spustí produkci stresového hormonu kortizolu, který způsobí, že tělo začne tuky šetřit na horší časy a bere energii přímo z pěstěných svalů. Spalování tuků se tak v celkovém součtu zpomalí.

Foto: lzf, Shutterstock.com

Nechcete zpomalit spalování na zbytek dne? Před ranním během se lehce nasnídejteFoto: lzf, Shutterstock.com

5. Při pocení se spalují tuky

Pocení je zdravé a užitečné, vůbec ale nesouvisí se spalováním kilokalorií. Když se tělesná teplota zvýší, organismus se snaží ochladit, a proto se začne potit. Jde tedy primárně o reakci na vyšší teplotu, ne o znak vyššího spalování energie! Proto je oblíbené balení problémových partií do fólie, aby se rychleji a víc zpotily, z hlediska odbourávání tuků neúčinné. K dalším mýtům patří představa, že lidé, kteří se hodně potí, mají špatnou kondici. Je to právě naopak: nejvíc a nejrychleji jsou při pohybové aktivitě zpocení ti, co jsou na tom nejlépe – jejich tělo bystře spaluje energii a přitom produkuje vyšší množství potu.

6. Zhubnete tu část těla, kterou posilujete

Správné hubnutí by mělo vypadat tak, že ztrácíte tělesný tuk a zároveň budujete svaly, které zrychlují metabolismus a spalování energie. Bohužel si ale nemůžete vybrat, odkud tuk dostanete. Když budete posilovat především břicho, rozhodně to neznamená, že právě odsud zmizejí špeky přednostně. Tuk ubývá postupně z celého těla, z některých míst rychleji, jinde se drží déle. Je to z velké části dáno geneticky a někdy na některé partie zabere jen liposukce.

Reklama

Načítám