Hlavní obsah

6 signálů, že je váš vztah přechozený. Lze ho opravit a jak?

Foto: baranq, Shutterstock.com

Foto: baranq, Shutterstock.com

Reklama

S novým partnerem se automaticky rozdávají i růžové brýle. Jenže jsou propůjčovány jen na dobu určitou, posléze jsou odejmuty a člověka mnohdy čeká šok. Pak je otázka, zda vyprchá pouze prvotní, bláznivá zamilovanost a místo ní přijde rozumová, anebo zda po ní zůstane prázdno. Pak je čas jít dál.

Článek

Chytit a nepustit. Nemyslíme tím muže, kterého potkáte, ale tu lásku, která s ním přijde. Prvotní zamilovanost prostě není stálá a po určitém období odezní. Pak záleží, zda máte chuť druhého milovat i nadále. Samozřejmě v tom hraje svoji roli i vzájemná symbióza, podobné názory a přitažlivost, ale pokud se nesnažíte, je vám to k ničemu.

Jestliže promeškáte tu dobu, obtížně se vrátíte do starých, zamilovaných kolejí. A najednou zjistíte, že vedle toho druhého žijete, že je to fajn, ale to je vše. A tak málo mnohdy nestačí. Než se ale vztah dostane na samý konec, zkuste ho ještě opravit. „Nevzdávejte se příliš brzy a vzpomeňte si, jak jste byli zamilovaní, co vás na partnerovi fascinovalo, a snažte se najít kompromis. Ego a obětování nejsou dobří společníci, ale komunikace a vstřícný přístup mohou mnohé zachránit,“ radí psychoterapeutka Šárka Vávrová.

Zpozorněte, zda i vás se netýkají tyto body, značící, že se i váš vztah ocitl v mrtvém bodě a že je na čase se rozhodnout, co s ním dál dělat. „Vzájemně si dejte prostor pro vyslechnutí druhého, a následně čas na rozmyšlenou, co s tím uděláte," říká psychoterapeutka. Pokud ale řešení fungovat nebudou, pak možná bráníte jinému, lépe fungujícímu vztahu.

1. Nemluvíte spolu

Je to takové klasické vztahové klišé, že jednou z nejdůležitějších věcí je komunikace. Jenže ono to tak opravdu je. Vzpomeňte si, jak jste na začátku byli schopni spolu mluvit až do pozdních nočních hodin a pořád měli o čem diskutovat. Možná máte dojem, že jste si už všechno řekli. Tak to ale není, jen se vám do toho třeba nechce. Na znovuobnovení konverzace pomáhá třeba vyrazit si na rande. Změna prostředí vás vytrhne z každodenní reality a pomůže vám se uvolnit. Takže budete mít náladu svěřit se třeba s tím, co vás trápí v práci, jaké se ve vás poslední dobou hromadí pocity, anebo si jen tak popovídat o tom, co vás zajímá. Jako na začátku.

Pokud se vám ale nepodaří po několika pokusech najít společnou řeč, je pravděpodobné, že nebudete schopni mluvit ani o problémech, a tím pádem je ani nevyřešíte.

Foto: Fotobyjuliet, Shutterstock.com

Vztah někdy dojde do chvíle, kdy namísto toho, aby dva lidé žili spolu, žijí vedle sebe Foto: Fotobyjuliet, Shutterstock.com

2. Nezajímáte se

Píšete si přes den se svým partnerem? Nebo zavoláte si? Nejde tu o nějaké pubertální zprávy plné srdíček a smajlíků s pusinkou (i když trocha sentimentu se ve vztahu vždycky hodí), ale o vyslání signálu, že na druhého myslíte a zajímáte se, co dělá. Jasně, když si za celý rušný den v práci nepošlete zprávu, rozhodně to neznamená, že je za rohem konec vztahu. Jenže když pak třeba jedete jeden z vás na víkend pryč a celý den si o sobě nedáte vědět, měl by to být signál, že jeden o druhého ztrácíte zájem.

3. Netrávíte spolu čas

Jednu dobu si z vás dělaly kamarádky legraci, že s vámi už nic není, protože všechen volný čas trávíte se svým novým přítelem. Myslely to sice s nadsázkou, ale je pravda, že jste se snažili využít každou volnou chvíli k tomu být se svým protějškem. Jak čas ubíhá, najednou vám společně strávené chvíle nepřipadají už tak vzrušující a vzácné a ani se nesnažíte je vyhledávat. Jakmile začnete trávit většinu času s kamarády nebo svými zájmy, namísto toho, abyste byli spolu, je to špatné.

Foto: Liderina, Shutterstock.com

Když už vztah moc nefunguje, čas raději trávíte s kamarádkami než společně Foto: Liderina, Shutterstock.com

4. Nejste dost spontánní

Spontánnost je kořením vztahu, a i když člověk má rád to své jisté, občas je příjemné se z ničeho nic rozhodnout a vyrazit třeba společně na drink nebo odjet na víkend pryč, aniž byste to dlouze dopředu plánovali. Pokud čas od času nedáte průchod bohémovi skrytému ve vaší duši, brzy pocítíte, že se ve vztahu čím dál tím více nudíte, protože upadnete do stereotypu. Přesně víte, jak bude probíhat vaše ráno, večer, když přijdete z práce, a stejně tak i to, co se bude dít v posteli.

5. Žárlíte na jiné páry

Zatímco jste ještě nedávno rádi trávili čas i s dalšími páry, najednou vám připadá představa dvojitého rande děsivá. Jakmile totiž mezi vámi ochabne nějaká vášeň či přitažlivost, stáváte se dvěma lidmi vedle sebe. A pokud naproti vám sedí pár, u něhož pozorujete, že si i po letech dopřeje letmé vzájemné doteky, máte dojem, že se díváte do zrcadla, a ne vždycky je takový střet s realitou příjemný. V tu chvíli si totiž uvědomujete o to víc, že je mezi vámi možná něco špatně.

Foto: Iakov Filimonov, Shutterstock.com

Nechce se vám koukat na další páry, které se stále milují, zatímco u vás to vyprchalo Foto: Iakov Filimonov, Shutterstock.com

6. Nepřemýšlíte o budoucnosti

Nejtvrdší přiznání ale je, když se zamyslíte nad svojí budoucností. A v myšlenkách máte pouze tu svoji, čeho chcete dosáhnout, kam se posunout, ale nemyslíte při tom na svého partnera. Je dobré zachovat si v partnerství svoji nezávislost a toužit po cílech, které se primárně týkají vás, ale i tak byste v těchto představách vedle sebe měli vidět partnera. Pokud tam není, asi je zbytečné ztrácet čas.

Máte zkušenosti s přechozeným vztahem? 

Reklama

Související témata:

Načítám