Hlavní obsah

6 věcí, které je dobré dělat jako muž

Foto: thinkstock

Některé mužské vlastnosti by se hodily i ženám. Nevěříte?Foto: thinkstock

Reklama

Muži jsou z Marsu, ženy z Venuše. To ale neznamená, že od sebe nemohou ledacos odkoukat. Víte třeba, že vám mlčení při milování může prospět? A je toho mnohem víc...

Článek

To, co na svém muži nenávidíte, pro vás paradoxně může být přínosem. Z některých postupů, názorů a způsobů mužského myšlení by se ženy měly poučit. Proč? Aby lépe udržovaly vztahy, chránily své osobnosti a měly se prostě lépe. Co tedy od pánů odkoukat?

1. Neberte sex jako příslib vztahu

„Než přišla emancipace, byl v tom pořádek, teď se ale chlap bojí, že se žena, se kterou se právě vyspal, zachová jako on: už mu nezavolá,“ vypráví Honza. Jak říká Sherry Argov, americká autorka bestselleru Proč si muži berou potvory a hodné holky zůstanou na ocet: „Muži zamotá hlavu všechno, nad čím nemůže mít nebo nemá kontrolu.“ Proto radí nově vznikajícím párům, že se žena má druhý den poté chovat tak, jako by její vztah byl teprve v plenkách. Muž ji pak lépe vezme na vědomí a snaží se dál.

Názor redakce: Jen si vzpomeňte, že když se snažíte příliš, málokdy to vyjde…

2. Při milování mlčte

„Výzkumy prokázaly, že když muž mění činnost, jeho mozek jako by se přitom přepínal z jedné poloviny na druhou. Takový posun je někdy pro muže dost obtížný,“ apeluje americká psycholožka Barbara De Angelis v jedné ze svých knih s tím, že mluvení při sexu odvádí pozornost od prožitků milování. Zkuste taky milování v tichosti. Jak na to?

„Až se příště budete s partnerem milovat, pokuste se pocity víc prožívat a méně o nich mluvit. Jestli to dokážete, milujte se s partnerem úplně bez slov. Možná vás překvapí to, jak je to těžké,“ říká. A že je to vlastně fajn. Muži, vivat!

Názor redakce: I tichá voda břehy mele.

Foto: thinkstock

Občas je dobré mlčet... zkusily jste to?Foto: thinkstock

3. Hloupě se neptejte, když cítíte nejistotu

Sebevědomý muž a milenec se nikdy „po tom“ neptá: „Líbilo se ti to? Je všechno v pořádku?“ Ne, že by nechtěl znát odpověď, ale chová se, jako by udržoval vládu nad celou situací. Když se totiž dožadujete komplimentů a odpovědí na podobné otázky, je druhému jasné, že si nejste jisti sami sebou.

„Je to úplně stejné, jako když se mě partnerka zeptá, jestli v těch riflích není tlustá. Už v ten moment vím, že něco přibrala a že doufá, že si toho nevšimnu,“ říká Richard, podle něhož to v posteli funguje taky tak. „Co ženy vlastně chtějí slyšet, když se takhle pitomě ptají? Že byly těmi nejlepšími, jaké kdy chlap v posteli měl? Všichni víme, že to není pravda. A jelikož to platí i obráceně, muž se neptá, pouze sleduje, jak se žena chová. Víc netřeba.“

Názor redakce: Někdy je fakt lepší nevědět. A neptat se na věci, na které chcete znát pouze pozitivní odpovědi.

4. Neřešte problémy pořád dokola

Sex po hádce může být fajn. Pročistí se vzduch, uvolní emoce… Když jsou ale hádky na denním pořádku a jejich dohry v podobě trucování, výčitek a obviňování znepříjemňují páru život, je to o nervy. A na ten sex už nedojde. Přitom proč nebýt jako muži? Ti se sice se svojí polovičkou pohádají, ale dovedou odpouštět, a hlavně: jakmile si danou věc vyříkají, už se k tématu nevracejí. Aspoň většinou. A není jim líp? Je!

Názor redakce: Dvakrát do jedné řeky vstoupíš jen tehdy, když už jsi zapomněl, jak se v ní koupe.

Foto: thinkstock

Na vyřešené problémy zapomeňteFoto: thinkstock

5. Myslete víc na sebe

„To je snad logické, že se starám o svého partnera, jak nejlíp dovedu, ne?“ ptá se Johana, podle které je normální, když pokaždé naservíruje svému milému ten lepší a větší kousek steaku, nalije mu do skleničky víc vína, dopřeje delší orální sex než on jí… Ona je snad něco méně než on?

Názor redakce: Trocha sobeckosti v těchto případech opravdu není na škodu.

6. Ponechte si přátele

Ženy mají tendenci kvůli partnerskému životu obětovat kontakty s přáteli. To muži ne. Se svými kamarády se pravidelně vídají, vždy mají s kým jít na pivo. Kdy se to hodí? Třeba po rozchodu, když se prochází změnami navyknutého. Přátelé mohou být jakousi prevencí proti neuváženosti. „Mnohdy nezvládnete samotu a začnete hystericky shánět nového partnera. To je však nejhorší krok, který můžete udělat, “ říká Lenka Černá, kouč partnerských vztahů.

Názor redakce: Kámoš vás může profackovat raz dva, opít nebo vzít do klubu. To se vždycky hodí.

Myslet mužsky se prostě občas vyplácí. A nemějte strach, že by vám to nešlo. Říká se, že v každém z nás je trocha ženy a trocha muže. Nebo?

Reklama

Související témata:

Načítám