Hlavní obsah

6 věcí, které o vašem těle prozradí vyměšovací návyky

Foto: aslysun, Shutterstock.com

Foto: aslysun, Shutterstock.com

Reklama

Na velkou chodí všichni, ovšem každý trochu jinak. Jak se vyprazdňujete, napoví mnohé o tom, jak vám funguje tělo. Co všechno je normální a co už může být problém?

Článek

Toaleta. Místo, kam chodí i císařpán pěšky. Denně na ní trávíme čas. Někdo více, někdo méně, každý to má jinak. A těchto šest faktů o vyměšování byste měli znát. Možná vám napovědí, jak to u vás v těle v souvislosti s vyprazdňováním chodí, a poradí, jak napravit drobné potíže.

1. Jednou denně není pravidlo

Lidé chodívají na velkou 1–2krát denně. V průměru. To neznamená, že když jdete třikrát za den nebo jednou za dva dny, je s vámi hned něco v nepořádku. Jestliže se nepřidruží podráždění žaludku nebo podobné potíže, pravděpodobně se ničeho obávat nemusíte. Četnost vyměšování se odvíjí od toho, jak se stravujete – více vlákniny znamená častější vyprazdňování.

2. Ráno nebo po příchodu z práce

Většina lidí se vydává na stolici ráno po probuzení, kdy jim leží ve střevech zbytky strávené večeře. Když potom vstanete, střeva se dají do pohybu a začnou pracovat. Jestliže si podle pohybů střev můžete nastavit hodinky, znamená to, že vše funguje tak, jak má. Další početná skupina chodí na velkou po příchodu z práce. Patříte sem i vy? Pak vězte, že to má nejspíš co dělat s psychickým faktorem: uvolníte se, spadne z vás stres a pracovní vypětí – a tak se potřebujete vyprázdnit. Kompletně.

Extrémním projevem je funkční porucha zvaná dráždivý tračník. „Člověk se s pocitem nutkání na stolici již budí a následuje několikeré vyprázdnění obvykle mírně řidší stolice,“ informuje profesorka Hana Matějovská Kubešová, přednostka kliniky interní, geriatrie a praktického lékařství v Brně. Během dopoledne se situace sice srovná, ale nazítří se vše opakuje. Čím větší psychickou zátěž člověk má, tím intenzivnější jsou projevy.

Foto: Klemzy, Shutterstock.com

Vysedáváte na záchodě a stolice ne a ne přijít? Zkuste si mírným tlakem namasírovat bedra hned vedle páteře. Po pár minutách by se měl spustit vyprazdňovací reflexFoto: Klemzy, Shutterstock.com

3. Vyprázdnění po jídle je v pořádku

Chodíte na velkou po jídle? To se stává. Naplnění žaludku totiž stimuluje trávicí trakt k posunutí strávené potravy níž – jedná se o tzv. gastrokolický reflex. Běžný je spíše u dětí, ale u někoho přetrvá až do dospělosti i stáří. Podle Hany Matějovské Kubešové jej lze využít při obnově přirozených poměrů ve vyměšování například u lidí, kteří vlivem ranního spěchu nebo složení stravy ztratili pravidelnost: „Právě snídaně jako první porce po nočním klidu může významně napomoci znovunabytí pravidelnosti vyměšování.“

4. Při menstruaci je potřeba častější

K ženské periodě nepatří jen křeče v podbřišku, ale i nadýmání a vyšší potřeba vyměšování. Během cyklu se totiž uvolňují prostaglandiny, které nutí dělohu ke smršťování. To může stimulovat střeva k intenzivnějším pohybům. „Pár dní před menstruací tělo začne připravovat a sbírat odpad a současně s menstruací se spustí celkový očistný proces,“ popisuje Šárka Eggerová, terapeutka holistické medicíny z Brna.

Foto: Pair Srinrat, Shutterstock.com

Nestresujte se časem, který na toaletě trávíte. Každému to trvá jinak dlouho. NespěchejteFoto: Pair Srinrat, Shutterstock.com

5. Ne sed, ale dřep

Cítíte potřebu, tlačíte a stolici se přesto stále nechce ven? Možná máte špatný výchozí posed. Podle vědců je totiž ideální poloha ne vsedě pod úhlem 90 stupňů, ale v dřepu pod úhlem 45 stupňů. Poloha, v níž se konečník při dřepu nachází, totiž dovolí vyklouznutí stolice s minimálním úsilím. Zkuste si příště podložit nohy stoličkou a trochu se předklonit.

6. Nespěchejte

Nestresujte se časem, který na toaletě trávíte. Někdo je hotový za minutu, jinému to trvá déle. Problém nastává, když na záchodě vysedáváte, protože tlačíte, a stolice nechce ven. Pomoci může krátká masáž beder hned vedle páteře. „Obvykle stačí pár minut mírným tlakem působit na bederní oblast a vyprazdňovací reflex se spustí,“ radí Šárka Eggerová. Jsou-li však vaše potíže dlouhodobé, navštivte gastroenterologa.

A veledůležitá poznámka na závěr: „Změna charakteru stolice buď ve smyslu rytmu, nebo konzistence, která trvá déle než měsíc, může být známkou onemocnění střev a měla by být došetřena,“ upozorňuje Hana Matějovská Kubešová.

A jaké vyměšovací návyky máte vy?

Reklama

Načítám