Hlavní obsah

6 věcí, které vám mohou sebrat klidný spánek. Nejsou i ve vaší ložnici?

Foto: avebreakmedia, Shutterstock.com

Příjemný spánek úzce souvisí s vaší postelí. Víte, co vás může rušit?Foto: avebreakmedia, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

Není nic lepšího než se po náročném dni uvelebit v posteli. Jenže i tam na vás číhá nebezpečí. A ne jedno, je jich rovnou šest!

Článek

Kde jinde byste se měli uvolnit než doma v posteli? Ale i tento klidný přístav může být ve skutečnosti divokou bouří. Obyčejná postel skrývá nejedno riziko pro vaše zdraví.

Pokud se v noci neklidně převalujete, chrápete, budíte se unavení, rozlámaní a s ucpanými dutinami nebo trpíte nespavostí, možná je na čase se více zaměřit na postel.

1. Nevhodná matrace

Pozornost věnujte v první řadě matraci. „Pokud je příliš tvrdá, nemůže se přizpůsobit tvaru těla, což vede ke špatné poloze páteře a možným bolestem. Když je naopak příliš měkká či proležená, tělo nemá dostatečnou oporu,“ upozorňuje Jakub Šoufek z Johann Malle.

2. Syntetické materiály

Nejlépe se tělu přizpůsobí přírodní materiály (konopné produkty, jako jsou třeba slupky nebo vlákna, ale i konopné potahy, dále například ovčí vlna, koňské žíně, kokosové vlákno, přírodní kaučuk – latex), jsou prodyšné a neblokují kožní dýchání.

Matrace ze syntetických materiálů, jako jsou paměťové či líné pěny, možná působí moderně, ale dle odborníků nejsou domů ideálním řešením. Tyto matrace se hodí pro lidi po operaci či pro starší lidi, protože zabraňují proleženinám. „Z dlouhodobého hlediska ale nejsou vhodné, protože uzamykají tělo v lůžku a zabraňují jeho přirozenému pohybu a nedokážou odvádět nežádoucí vlhkost,“ varuje fyzioterapeut René Kacián.

Také si ověřte, jestli je vaše matrace vhodná pro typ roštu, který používáte. Pro zajímavost, například latexová matrace by neměla být uložena na odpruženém „zdravém“ lamelovém roštu.

Foto: Alena_Ozerova, Shutterstock.com

Vaše ložnice by měla být oázou klidu a bezpečíFoto: Alena_Ozerova, Shutterstock.com

3. Nevhodné lůžkoviny

Nepodceňujte výběr přikrývky. V zimě využijete hřejivou přikrývku, například z vlny, mikrovlákna či peří. V létě pak volte přikrývky tenčí, případně i z materiálů, které ochladí tělo, jako je přírodní hedvábí nebo bavlna, z umělých materiálů pak mikrovlákno. Povlečení by opět mělo být z přírodních materiálů.

A nezapomínejte na polštář. „Slouží jako opora krční páteře a zabraňuje jejímu neúměrnému prohnutí. Pokud spíte na břiše, vyberte si měkčí a nižší polštář. Jestliže preferuje spánek na boku či na zádech, je dobré si pořídit vyšší, středně měkký nebo tvrdší polštář. Střídáte-li během spánku často polohy, zvolte přizpůsobivý polštář s pružnou náplní,“ doporučuje Michaela Tomanová, primářka Rehabilitačního ústavu Brandýs nad Orlicí.

Důležité při výběru jsou i zvolený materiál, tuhost polštáře a jeho tvar – výška či použití anatomického (zvlněného) polštáře, který zaručuje zcela rovnou horizontální polohu krční páteře.

4. Škrtící oblečení

Usínáte v sexy košilce nebo pohodlném pyžamu? Podle odborníků ani jedno není dobře. Pyžamo vaše tělo nepříjemně obepíná a nedovolí mu volný pohyb. Navíc zvyšuje tělesnou teplotu a snižuje tvorbu melatoninu. Ideálně máte spát nazí.

Foto: Voyagerix, Shutterstock.com

Spíte v pyžamu? Podle odborníků neděláte dobře!Foto: Voyagerix, Shutterstock.com

5. Nechtění spolubydlící

Živí se šupinkami kůže, lupů či vlasů, které se zachycují nejčastěji právě v matracích a lůžkovinách. Řeč je o prachových roztočích. Okem je nevidíte, ale mohou být zdrojem alergických reakcí, ale i bolesti hlavy, zánětů dutin, astmatu i kožních chorob.

„Alergie způsobují enzymy obsažené ve výkalech roztočů, počínaje vyrážkami, podrážděním sliznice až po alergickou rýmu,“ uvádí alergoložka MUDr. Blanka Haindlová. Řešením je pravidelné luxování a větrání, častá výměna lůžkovin a jejich praní nad 60 °C.

6. Elektrosmog

Podle výzkumu společnosti IQS Online 74 procent uživatelů nechává svůj chytrý telefon na dosah vedle své postele i během spánku. V ložnici ale nemá co dělat. Veškerá elektronika je totiž zdrojem takzvaného elektrosmogu, který má negativní vliv nejen na váš spánek, ale i na celkové zdraví.

„Zkuste si v ložnici osvojit pár návyků podle učení feng-šuej. Základem je dovolit proudit všudypřítomné energii. Elektroniku tak raději nechte za zavřenými dveřmi a ložnici zachovejte v harmonii ke kvalitnímu odpočinku,“ uzavírá Jakub Šoufek.

A jak spíte vy?

Reklama

Načítám