Hlavní obsah

6 zásadních důvodů, proč byste měli spát na levém boku

Foto: Profimedia

Spánek na boku je komfortní i pro partnery, kteří vyžadují vzájemnou blízkostFoto: Profimedia

Reklama

Stále se řeší, jak dlouho byste měli spát nebo jak hluboký by měl být váš spánek. Nicméně, to nejsou jediná důležitá hlediska. Napadlo vás někdy, v jaké pozici ležet? Prozradíme, proč na levém boku.

Článek

Pozice těla při spánku je důležitá z prostého důvodu. Nejpřirozeněji jsou vaše orgány v těle srovnány v přímém postoji. Při různých pohybech pak samozřejmě nemění místo, ale dochází k jejich stlačení, které jsou ale pro tělo normálně zvládnutelné.

Trochu jinak to je u spánku, kdy v určité pozici ležíte dlouhou dobu, někdy i celé trvání spánku. To ovlivňuje nejen komfort vašich orgánů, ale například i proudění tělesných tekutin. Proto určitě stojí za to se zamyslet, jaká poloha spánku je pro vaše tělo nejvýhodnější.

Z těchto důvodů je to leh na levém boku.

1. Podpora lymfatického systému

„Podle ájurvédské tradice se doporučuje spaní na levém boku k dosažení lepšího zdraví či dlouhověkosti. V první řadě spaní na levé straně posiluje lymfatický systém a umožňuje tělu zbavit se lépe toxinů a jiných nežádoucích látek, které tělo za den nahromadilo,“ uvádí Tereza Patraulea, manažerka studia Planeta Zen, které se zabývá léčebnými procedurami staré Asie.

Dochází totiž k lepší filtraci škodlivin skrze lymfatické uzliny, což souvisí s tím, že levá strana je dominantní stranou lymfy.

Foto: Profimedia

Pokud vydržíte takto ležet celou noc, vaše tělo skvěle stráví potravu přijatou před spanímFoto: Profimedia

2. Napomáhá to trávení

Na strávení potravy je poloha na levém boku skutečně nejlepší. Je to proto, že žaludek, ale i slinivka břišní, přirozeně visí dolů. Nemusí tedy překonávat problémy, které jim způsobuje poloha na pravém boku, kdy se nacházejí v nepřirozené pozici. Poloha vleže na zádech či na břiše je pro tyto orgány víceméně neutrální, ale když ležíte na levém boku, tak trávení výrazně podpoříte.

3. Snadnější vyprazdňování

V poloze na levém boku dochází pomocí gravitace i k lepšímu průchodu stráveného obsahu střevy. Pokud si tedy navyknete na spaní v této pozici, potravní odpad vždy snadno „sklouzne“ až do sestupného tračníku, což je příslib pravidelného ranního vyprazdňování.

4. Prevence pálení žáhy

Tohle se opět odvíjí od pozice žaludku. Ten, jak jsme již zmínili, přirozeně visí dolů, tedy dolů jsou slité i žaludeční kyseliny, které tak téměř nemají možnost se přelévat do jícnu. To potvrdila i studie zveřejněná v Journal of Clinical Gastroenterology, která přišla na to, že spánek na levé straně pomáhá snižovat příznaky pálení žáhy, a to již do několika minut.

Foto: Profimedia

Lehnutím si na levý bok aspoň na pár minut se snižují i příznaky pálení žáhyFoto: Profimedia

5. Prospívá to srdci

Více na levé straně se nachází také srdce, jehož činnosti spánek na levém boku napomáhá především díky již zmiňované gravitaci. Srdce v téhle pozici totiž pumpuje přímo do sestupné aorty. Zároveň dominantní část střev se nachází mimo dutou žílu, která tak není stlačená a bez problému přenáší krev přímo k srdci. Jen takový malý detail jako spaní nalevo tak podporuje i zdraví vašeho srdce.

6. Energie a dobrá nálada na druhý den

Spánek na levém boku doporučují i jogíni, a to v souvislosti s tělesnou a duševní sílou a energií. Ta podle nich protéká dráhami. Rozlišují se dva hlavní vodiče, z nichž jeden začíná u levé nosní dírky, druhý u pravé.

„Tradice jógy doporučuje v noci dýchat pravou nosní dírkou, neboť má na organismus proteplující účinky. Souvisí to s energetickou dráhou, jenž vede solární, aktivující, proteplující energii. Ležíte-li na boku, bude aktivnější ta, která je nahoře. Z toho vyplývá doporučení spát na levém boku,“ popisuje Jana Černotová, terapeutka a lektorka hormonální jógové terapie.

V jaké pozici spíte vy?

Reklama

Načítám