Hlavní obsah

7 chyb při dekoraci bytu! Jak je napravit?

Foto: archideaphoto, Shutterstock.com

Foto: archideaphoto, Shutterstock.com

Reklama

Připadá vám, že je v některé z vašich místností něco špatně, ale nemůžete přijít na to, co? Možná jste se nevědomky dopustili jedné z častých chyb při jejím zařizování. Jaké to jsou?

Článek

Každý se chce doma cítit dobře a zařídit si místnosti tak, aby odpovídaly jeho pocitům a stylu. Občas se ale stane, že sáhne vedle a docílí naprosto opačného efektu. Zjišťovali jsme, jakých chyb se lidé při zařizování a dekorování bytu dopouštějí nejčastěji. Máme pro vás seznam sedmi nejzásadnějších!

1. Zmatek a nepořádek

Nezáleží na tom, jak stylově zařízený byt máte, pokud je v něm nepořádek. Nejopomíjenější, a přesto důležitou místností je předsíň. Při příchodu domů je tím prvním, co uvidíte, a proto ji zorganizujte a vybavte tak, abyste se na příchod domů vždy těšili. Chaos ve vstupní chodbě vás jinak pokaždé rozladí a vezme vám veškerou chuť udržovat pořádek v celém zbytku obytného prostoru. Stačí přitom málo – srovnejte boty do dobře zvoleného botníku, pořiďte si vkusný věšák, úložné boxy (bohatě postačí pevné krabice) a misku nebo háčky na klíče.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Udržujte předsíň uklizenou a zorganizovanou. Je to první místnost, kterou vy i vaši hosté uvidíteFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

2. Špatný výběr nábytku

Často se stává, že nakupujete bez rozmyslu a rozhodujete se čistě podle toho, co se vám v danou chvíli zalíbí. Pokud se k tomu připočítá nízká cena, volba bývá jasná. Jenže interiér tvoří celek, a přestože mohou být jednotlivé kousky nábytku samostatně opravdu krásné, společně prostě nefungují.

Před tím, než si pořídíte novou skříň nebo stolek, dbejte na to, aby se do místnosti hodily. V první řadě myslete na jejich výšku, hloubku i materiál. Snažte se vybírat stejný, nebo alespoň podobný styl, typ a barvy. Už se stalo a nábytek nesedí? Zahrajte si na škatulata a některé kousky posuňte. Asymetricky umístěný nábytek může, hlavně ve velkých místnostech, vypadat opravdu zajímavě.

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Při výběru nového nábytku a dekorací myslete na to, že interiér tvoří celek. Volte tak, aby k sobě vše pasovaloFoto: Photographee.eu, Shutterstock.com

3. Všechno u zdi

Přemýšlíte, jestli byl dobrý nápad umístit všechen nábytek přímo ke zdi? Designéři a architekti se shodují na jasném ne. Prostor se výrazně zmenší a působí až příliš plně.

Řešení je jednoduché – nechte u zdi jen některé kousky, například obývací stěny, a jiné posuňte do prostoru. Pohrajte si s umístěním a vytvořte místo i mezi jednotlivými kusy nábytku. Místnost dostane úplně nový nádech.

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Ne všechen nábytek musí být umístěný přímo u zdi. Dopřejte místnosti prostor a některé kousky, třeba pohovku, posuňte dopředuFoto: Photographee.eu, Shutterstock.com

4. Malý koberec pod nábytkem

Nesprávně zvolená velikost koberce může výrazně shodit vzhled celé místnosti. Pokud je menší než nábytek, pod kterým je umístěn, vypadá místnost nevyváženě. Koberec by měl zpod nábytku vyčuhovat z obou stran i zepředu.

Sice není dost velký, ale zbavit se svého milovaného koberce se vám nechce? Využijte trend vrstvení a umístěte pod něj větší kousek. Místnost se tím vyváží, a menší koberec to navíc zvýrazní.

Foto: archideaphoto, Shutterstock.com

Koberec by měl zpod nábytku vyčuhovat vpředu i z obou stran. Jinak bude místnost působit nevyváženým dojmemFoto: archideaphoto, Shutterstock.com

5. Přeplněná pohovka

Pohovka je jednou z prvních věcí, kterých si lidé při vstupu do obýváku všimnou. Vyhněte se pořizování levných sedaček, které se velmi rychle ošoupají a ztratí svůj vzhled. Zapomeňte také na dvě pohovky umístěné naproti sobě – ubírají prostor. Místo toho si raději pořiďte křeslo.

Nejčastější chybou při dekorování sedačky je její nadměrné přeplnění. Načechrané dekorační polštářky vyskládané na pohovce sice vypadají pěkně, ale lidé to s nimi často přehánějí. Bohatě stačí jeden až dva kousky po obou stranách.

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Pohovka a křeslo jsou ideální kombinací do obývacího pokoje. Pozor si dejte u množství dekoračních polštářků – jeden až dva na každé straně bohatě stačíFoto: Photographee.eu, Shutterstock.com

6. Příliš mnoho dekorací

Jsou levné, pěkně vypadají a těžko se s nimi loučí. Následkem toho snadno vznikají přeplněné police, skříně i stěny, kde se jen těžko hledá volný prostor. Dekorace by měly domov jen příjemně dotvářet, a ne se stát naprostou dominantou, přes kterou si nevšimnete ostatních věcí. Je tohle i váš problém? Vykliďte celý prostor, všechnu výzdobu odneste pryč a zamyslete se nad tím, která se vám skutečně hodí. Dekoratéři ji doporučují přidávat v lichém počtu a menší kousky naskládat na tácek či misku.

Foto: Alena Ozerova, Shutterstock.com

Dekorace by měly váš domov pouze dotvářet. Dávejte je k sobě v lichém počtu a umístěte je na tácek nebo misku Foto: Alena Ozerova, Shutterstock.com

7. Špatně umístěné obrazy

Ať jste milovníkem umění nebo si jen chcete pověsit oblíbené rodinné fotografie, musíte popřemýšlet nad jejich umístěním. Pokud si z jedné stěny uděláte nové album a zaplníte ji všemi fotografiemi, které najdete, vznikne akorát nepřehledný zmatek. Místo toho si třeba nechte několik svých oblíbených obrázků zvětšit a zarámovat.

Nevěšte je příliš vysoko, a místo toho se zaměřte na oblast ve výšce očí. Inspirovat se můžete umístěním obrazů v uměleckých galeriích.

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Obrazy a fotografie volte větší a pověste je přibližně do výšky očí. Nebudou působit chaoticky a místnost příjemně doplníFoto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Řešíte, jak místnost vypadá jako celek, nebo nakupujete čistě podle toho, co se vám líbí?

Reklama

Související témata:

Načítám