Hlavní obsah

7 důvodů, proč začít každý den zázvorem

Foto: MR . JOE 666, Shutterstock.com

Foto: MR . JOE 666, Shutterstock.com

Reklama

Koření, které má říz. Využívá se v kuchyni a v ájurvédě a v homeopatii se využívá pro léčivé vlastnosti. Jedinečný zázvor. Proč byste s ním svůj den měli začít i vy?

Článek

Rostlinka jménem zázvor lékařský pochází z Indie a Číny. Má ostrou a štiplavou vůni a chuť. „Tu mu dodávají výrazné aromatické látky a esenciální oleje, které obsahuje,“ vysvětluje doktorka Hana Mojžíšová, nutriční terapeutka z Prahy. Zázvor však nejen chutná, ale také prospívá zdraví. Je cenným zdrojem minerálů, jako je draslík, měď, hořčík, sodík, vápník, fosfor, mangan a železo a obsahuje také vitaminy A, C, E a vitaminy skupiny B.

Když se zázvor zalije horkou vodou a doplní medem a citronem, vznikne lahodný nápoj, který skvěle chutná teplý i studený po vychladnutí. Kvůli silným antioxidačním a povzbuzujícím účinkům zázvoru se ale nedoporučuje pít více než jeden šálek denně. To platí zejména pro těhotné a osoby trpící vředy v trávicím traktu, chronickým zánětem slepého střeva či vysokým krevním tlakem.

1. Zlepší trávení

Když zaženete ranní žízeň šálkem zázvorového čaje, skvěle tím nastartujete zažívání. Tento zvyk tak pomáhá předcházet problémům s trávením, nevolností a pálením žáhy. „Kromě podpory imunity je zázvor v lidovém léčitelství nejvíce využíván právě při trávicích obtížích, včetně nevolnosti při cestování, což oceníte, zejména pokud máte malé děti,“ říká Hana Mojžíšová.

2. Odplaví škodliviny

Zázvor zahřívá. Díky tomu podporuje zdravé pocení, jímž se tělo zbavuje škodlivin a odpadních látek (5 signálů, podle kterých poznáte, že potřebujete detox).

3. Podpoří hubnutí

Pokud vámi během dne zmítají nutkavé chutě na různé potraviny, možná máte potíže s hladinou cukru v krvi. Právě tu pomáhá regulovat zázvor. Když si tedy ráno dopřejete šálek nápoje z něj, srovnáte již zkraje dne hladinu krevního cukru a dostanete pod kontrolu tendence k přejídání. „Zázvor navíc urychluje metabolismus, což samo o sobě podporuje redukci hmotnosti,“ dodává Pavlína Dostalíková z Institutu zdravého životního stylu Nutricentrum.

Foto: Ruslan_127, Shutterstock.com

Zázvor pomáhá regulovat hladinu cukru a urychluje metabolismus, což podporuje hubnutíFoto: Ruslan_127, Shutterstock.com

4. Léčí záněty

Trápí-li vás bolesti kloubů, možná vám šálek zázvorového čaje poskytne úlevu. Jeho protizánětlivé účinky totiž podobné obtíže mohou tišit, stejně jako bolesti hlavy či svalstva a otoky (víte, že z chronického zánětu se může vyvinout rakovina?).

5. Ochrání před Alzheimerovou chorobou

Alzheimerova choroba je způsobena odumíráním mozkových buněk souvisejícím s věkem. Ovlivňuje celý nervový systém, pacienti tedy zapomínají a bývají dezorientovaní. Antioxidační vlastnosti zázvoru pomáhají zpomalovat degeneraci mozkových buněk a bojovat proti zánětlivým reakcím, k nimž zde může docházet.

6. Sníží hladinu cholesterolu

Dlouhodobě vysoké a nekontrolované hladiny špatného cholesterolu významně zvyšují riziko srdečních onemocnění a mrtvice. Existují studie, které potvrdily, že právě zázvor se významně podílí na jejich snižování. Ranní popíjení zázvorového čaje tak představuje určitou prevenci vůči těmto nebezpečným stavům.

Foto: pilipphoto, Shutterstock.com

V kuchyni je využíván pro typickou ostrou chuť, v léčitelství pro antibakteriální účinkyFoto: pilipphoto, Shutterstock.com

7. Podpoří zdraví pokožky a vlasů

Pokud nejste spokojení se zdravím pokožky a vlasů, možná najdete úlevu v zázvoru. Vitaminy a antioxidanty, které obsahuje, totiž působí antibakteriálně. Díky tomu chrání pokožku před mnoha onemocněními a také zlepšují strukturu vlasů (především díky vitaminu A).

A víte, že stačí dělat těchto 5 věcí, abyste vypadali mladší a byli zdravější? Děláte je? 

Reklama

Načítám