Hlavní obsah

Nejčastější lži: Kterou z nich říkáte dětem vy?

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Reklama

Lhát se nemá! Kážete svým dětem. A kdo to dělá, půjde do pekla, pokračujete, aniž byste si uvědomili, že právě teď lžete vlastně vy. Rodiče svým ratolestem neříkají pravdu častěji, než si sami myslí. Jsou vám tyhle výroky povědomé?

Článek

Jako rodiče svým ratolestem pravděpodobně lžete, a to možná častěji, než se vám zdá. Avšak není lež jako lež. Zatímco některá může být opravdu opovrženíhodná, jiná je milosrdná a ty, které se říkají dětem, jsou často pro dobro věci. Tyhle nepravdivé výroky budou řadě rodičů více než povědomé...

Odjedu a nechám tě tady

Už nehodláte být v hračkárně ani minutu. Jak ale k odchodu přesvědčit i svou ratolest? Když to nejde po dobrém, tak už zbývá jen opačná varianta. „Buď půjdeš, nebo jedu sama a tebe tady nechám!“ Že byste to ale skutečně udělali, vás samozřejmě nenapadne ani v nejbláznivějším snu.

Možná to donese Ježíšek

„Mami, vy jste mi lhali! Vy jste mi celý život lhali, křičela na mě se slzami v očích moje sedmiletá dcera. Zůstala jsem stát jak opařená. Byl červen, takže mě vůbec nenapadlo, že má na mysli Ježíška. Ten den ji spolužáci přesvědčili, že žádný není,” vzpomíná čtenářka Daniela.

Snad každý milující rodič nechává své dítě věřit na Ježíška. To ale nic nemění na tom, že je to lež. Některé děti tohle odhalení jen tak přejdou, některé to mohou vzít hůře.

Foto: Sergey Novikov, Shutterstock.com

To, že dárky nosí na Vánoce Ježíšek, si myslí malé děti u nás, na Slovensku, v Rakousku, ale i v Irsku nebo BrazíliiFoto: Sergey Novikov, Shutterstock.com

Ty rybičky plavaly do moře

Vysvětlit malému dítku smrt domácího mazlíčka není lehký úkol. Proto se ho rodiče často snaží nějak obejít. Rybičky neumřely, jen jste jim dali svobodu, aby potrubím plavaly do moře. Nemocné morčátko, které jste včera odnesli, se ve zvířecí nemocnici zázračně uzdravilo. To, že nově koupené morče má trochu jinak flíčky a je o něco tělnatější, se snad přehlédne.

Čert všechno sleduje a vidí, co teď děláš

Každý rok na Mikuláše děti čertovi zarytě slibují, že už nebudou zlobit, budou si uklízet pokojíček a nebudou odmlouvat mamince. Proč? Protože jste jim řekli další lež. Když nebudou hodné, čert to uvidí a odnese je do pekla.

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Většina rodičovských lží je pro usnadnění výchovy, ale i pro dětskou radostFoto: Syda Productions, Shutterstock.com

Je to krásné, ale už pojď

Jasně že se o své dítě zajímáte tak jako o nic na světě. Když vám dnes ale po osmapadesáté ukazuje, jak umí přeskočit kaluž, možná se už přestáváte dívat pozorně, nebo dokonce vůbec. Pochvala však nesmí chybět nikdy, i když jste zrovna ten poslední akrobatický výkon neviděli.

Tu polévku musíš dojíst, jinak nevyrosteš

Chcete do něj dostat aspoň jednu naběračku, takže opět zkoušíte všechny metody. „Chceš být jednou velký jako tatínek nebo strejda? Tak ten vývar dojez. Kdo nejí polévky, zůstane malý jako špunt.“

Zoubky ti zčernají, když si je nevyčistíš

Čištění zoubků nebývá zrovna oblíbená dětská aktivita. Nějak je téhle rutině ale naučit musíte. Bez čištění proto zoubky černají, vypadávají, prolézají červy a kdovíco ještě.

Řekli jste svým dětem někdy lež?

Reklama

Související témata:

Načítám