Hlavní obsah

7 překvapivých věcí, které o vás ví váš pes

Foto: yamel photography, Shutterstock.com

Foto: yamel photography, Shutterstock.com

Reklama

Přestože je jeho tvář němá, ví toho o vás víc než řada známých a přátel. A možná víc než vy sami. Váš psí parťák dokáže rozpoznat, jak se cítíte, co se vám (ne)líbí, a dokonce může poznat, že jste onemocněli.

Článek

Jste psí člověk? Pak určitě víte, že vaši čtyřnozí chlupatí přátelé toho dovedou opravdu hodně. Genialita jim kouká z očí... Na téma psích instinktů byly na světových univerzitách provedeny stovky různorodých vědeckých studií, které přinesly možná pro někoho překvapivé výsledky. Tak schválně, tušili jste, že psí mazlíčci vědí...

1. Že někoho nemáte rádi

Když potkáte sousedku, která vám moc nesedí, přestože se spolu normálně bavíte, váš nejlepší chlupatý přítel hned pozná, že ji nemáte rádi. Zpozoruje, jak se – byť nepatrně – zrychlil váš dech, tělo ztuhlo a začalo vylučovat feromony, které značí negativní pocity. Zkrátka mu je hned jasné, že tohle není váš člověk.

2. Odkud jste právě přišli

Pes má neporovnatelně vyvinutější čich než drtivá většina ostatních savců – oproti člověku cítí pachy až 40krát lépe. Navíc disponuje takzvanou čichovou pamětí. Pokud jste tedy přišli z práce, ze supermarketu nebo z rande, už dávno má pachy odtud pocházející zařazené ve svých „pachových kategoriích“ – a jasně odvodí, kde jste doopravdy byli.

Foto: Smit, Shutterstock.com

Pes na vás nejen věrně čeká, ale také pozná, odkud jste přišli, s kým jste se setkali a v jaké jste náladěFoto: Smit, Shutterstock.com

3. Že jste těhotná

Vy o tom ještě ani nemáte tušení, zato váš pes ano. Jeho dvě stě milionů čichových buněk dokáže už v samých počátcích těhotenství zjistit, že v těle jeho paničky dochází k zásadním hormonálním změnám.

4. Že brzy porodíte

Některé majitelky psů určitě zažily následující situaci: když se jejich porod už opravdu blížil, jejich chlupatý mazlíček se od nich nechtěl hnout. Zaregistroval totiž další významnou hormonální změnu, která je spouštěčem porodu. Jeho přirozený instinkt mu pak velí, aby byl paničce bezprostředně nablízku – má totiž potřebu ji chránit.

Foto: ArtLineStock, Shutterstock.com

Své těhotné paničky pejskové ochraňují a poté bývají citlivými chůvami i novorozencůmFoto: ArtLineStock, Shutterstock.com

5. Že máte strach

Psí mazlíci zcela neomylně vycítí, že se něčeho bojíte. Strach je v podstatě stres, během něhož mozek vysílá signál k produkci adrenalinu. Jedná se o obranný mechanismus pro případ, že byste se museli dát na útěk nebo jinak bojovat o život. Adrenalin pes velmi dobře rozpozná, avšak na rozdíl od vlka ho nehodlá zneužít k útoku, naopak se vás svým chováním bude snažit uklidnit.

6. Že je vám smutno

Se stejnou jistotou jako strach dokáže pes rozeznat i smutek. Každý pejskař asi ve chvílích stesku zažil, že jeho chlupatý parťák přišel, položil mu hlavu na klín a dělal mu láskyplnou společnost.

Foto: Look Studio, Shutterstock.com

Chlupatý kamarád je nejlepší antidepresivumFoto: Look Studio, Shutterstock.com

7. Že máte zdravotní trable

Lidé, kteří trpí epilepsií, vážnou cukrovkou nebo jinou život ohrožující chorobou, si často pořizují speciálně vycvičené psy – dokážou upozornit na blížící se záchvat. Chemickou změnu v organismu totiž vycítí dřív, než k problému dojde, a majitele včas upozorní.

Poslední výzkumy se zabývají tím, že psi mohou detekovat nemoci, jež v těle už propukly, ale navenek se zatím nijak neprojevují – konkrétně by se mělo jednat o různé druhy rakoviny. Studium této oblasti je však zatím stále v plenkách.

Máte psa? Kdy se zachoval naprosto geniálně?

Reklama

Související témata:

Načítám