Hlavní obsah

7 přešlapů, které můžete udělat při výběru svatebních šatů

Foto: Lia Koltyrina, Shutterstock.com

Foto: Lia Koltyrina, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vybrat si svatební šaty je většinou jedním z nejdůležitějších a nejtěžších úkolů, který musí nastávající nevěsta vyřešit. Ať už máte jasno, jak bude váš vysněný den vypadat, od svých pěti let – nebo naopak nemáte ani nejmenší představu, co, kde a jak – pomůžeme vám vyvarovat se nejčastějších chyb.

Článek

Je to věda! Kdo to nezažil, nikdy nepochopí, jak se cítí nevěsta, která je v procesu hledání těch pravých šatů. Přeci jen, každý, kdo plánuje svatbu, počítá s tím, že to bude jen jednou v životě, a v takový den chcete, aby vše bylo naprosto dokonalé.

Připravili jsme pro vás sedm jednoduchých pravidel, která vám usnadní šílenou honičku pod krycím jménem „perfektní svatební šaty“. Chcete přece i na předsvatební období v budoucnu vzpomínat jako na jedno z nejkrásnějších, a ne jako na dlouhý a únavný lov.

1. Mějte alespoň přibližnou představu

Ještě předtím, než vyrazíte na první zkoušku do salonu nebo na schůzku s návrhářem, si pořádně prostudujte nabídku na trhu a třeba i svatební trendy. Nikdo neříká, že se jimi musíte řídit, ale alespoň budete v obraze. Příprava se vám bude hodit především proto, že bez ní se budete pravděpodobně cítit ztracená. A o to déle pak zabere, než si vyberete alespoň střih šatů, nemluvě o nalezení těch pravých.

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Stačí i menší průzkum, abyste si vytvořila alespoň přibližnou představu o tom, jak chcete vypadat ve svůj velký den. Věřte, hodně vám to pomůžeFoto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

2. Nebuďte posedlá svým snem

Mohlo by se zdát, že je tento bod v absolutním rozporu s bodem výše, ale hned to vysvětlíme. Nemít žádnou představu je stejně nekonstruktivní, jako se striktně držet svého vysněného modelu. On totiž vlastně ani nemusí existovat. Určitě vám ho návrhář dokáže ušít na míru, ale jestli si chcete šaty jen půjčit či koupit v salonu nebo konfekci, počítejte s tím, že budete muset trochu slevit ze svých požadavků.

3. Přemýšlejte nad doprovodem

I když to ve filmech vypadá jako velká legrace, mít všechny kamarádky a maminku i tetičku s sebou v salonu, praxe vás přesvědčí o opaku. Nechcete si přece u každého vámi vyzkoušeného modelu vyslechnout desítky rozporuplných názorů. A kromě toho dříve nebo později se všechny přítomné začnou dohadovat i mezi sebou. Vyvarujte se této ztráty času a nervů a vyrazte buď sama, nebo s jednou jedinou osobou, jejímuž úsudku důvěřujete nejvíce. Pomůže vám nejen s výběrem, ale i s nafocením všech kousků z různých stran.

Foto: Iakov Filimonov, Shutterstock.com

Maminka, sestra, kamarádka – přemýšlejte dobře nad tím, koho si vezmete s sebou do salonu. Není ani nic na tom, vyrazit samaFoto: Iakov Filimonov, Shutterstock.com

4. Pohodlí na prvním místě

V tomto případě to platí dvojnásob. Pokud se v šatech necítíte komfortně, nechte je být, i kdyby měly dokonalý střih a byly ušité z nádherné látky. Nepočítejte s tím, že to „nějak” vydržíte. Věřte, že v den svatby vás dokáže rozhodit i menší maličkost, než je cedulka, která „kouše”, nebo například úzká sukně, která vám brání v pohybu. Takže myslete nejen na krásu, ale hlavně na pohodlí.

5. Na velikosti záleží

Stejné strategie byste se měla držet, když se jedná o velikost. Pokud vám šaty nepadnou jako ulité, a víte, že s úpravami to nebude jednoduché, raději je nechte pro někoho jiného. Protože nemá cenu spoléhat na to, že do nich ještě stihnete zhubnout nebo naopak nabrat.

Foto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Hledejte šaty, které se vám nejen líbí vizuálně, ale ve kterých se budete především cítit dobře a budou vám perfektně sedětFoto: Jacob Lund, Shutterstock.com

6. Správné načasování

Možná se to zdá jako zbytečná rada, ale divila byste se, kolik nevěst nechává pořízení šatů na poslední chvíli, nebo naopak na to moc spěchá. Dříve než deset měsíců před svatbou nemá cenu vyrážet na lov. Mnoho se toho ještě může změnit, včetně vašich proporcí. Ale například dva měsíce je už dost šibeniční doba. V ideálu si na hledání vymezte tak půl roku.

7. Stanovte si limit

Aby se vám z obrovské nabídky v salonech nezatočila hlava a všechny vyzkoušené modely nesplynuly v jeden velký bílý oblak, dejte si předsevzetí, že v jeden den si zkusíte jen deset kousků. Věřte, nebude to pro vás tak náročné a nebudete se zbytečně stresovat.

Jaké zkušenosti s výběrem svatebních šatů máte vy? Máte nějaké vlastní tipy?

Reklama

Související témata:

Načítám