Hlavní obsah

7 rad, jak o Vánocích nepřibrat

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Reklama

Vánoce jsou tady. A co si budeme povídat, tyhle svátky jsou – kromě jiného – také o spoustě jídla. Většina z nás se bojí, aby se po nich vůbec vešla do kalhot. Proto jsme připravili tipy, jak si svátky užít, ale zároveň během nich moc nepřibrat. Stačí změnit maličkosti!

Článek

Vánoce představují pro naši štíhlou linii těžkou zkoušku. Všude číhá spousta dobrého cukroví, nezdravého jídla i pití. Víte, čeho byste se měli vyvarovat, abyste v lednu nemuseli shazovat nabraná kila?

Kuba: bez slaniny

Staročeské vánoční jídlo houbový kuba, které se v některých oblastech republiky podává na štědrý den k obědu, případně jako předkrm před večeří, je na dietu vlastně ideální. Základem tohoto pokrmu jsou totiž kroupy a spousta hub. Má proto nízký glykemický index, dobře zasytí a nebude vás po něm honit mlsná. Kubu si můžete dát nejen k večeři, ale také jako lehký vánoční oběd. Pokud si odpustíte slaninu, která se do kuby přidává, nemusíte mít z tohoto pokrmu žádné výčitky.

Foto: Fanfo, Shutterstock.com

Sváteční Kuba může být velmi nízkokalorické jídlo. Stačí nepřidávat slaninuFoto: Fanfo, Shutterstock.com

Rybí polévka: s alternativní jíškou

Rybí maso je dobře stravitelné, obsahuje spoustu bílkovin, a tučné ryby v sobě mají i velmi prospěšné omega-3 nenasycené mastné kyseliny. Rybí polévka je proto také na dietu skvělá – jde jen o jednu drobnost, a to je zahušťování. Tradičním zahušťovadlem nejen rybí polévky je jíška. Ta je ale hodně kalorická. Abyste si udělali toto vánoční jídlo zdravější, zkuste místo ní tentokrát polévku zahustit rozmačkaným bramborem nebo jinou zeleninou.

Kapr a řízek: přírodně

Abyste si nemuseli odpírat štědrovečerní klasiku, kterou je nejčastěji obalovaný kapr nebo řízek, zkuste to tentokrát bez smažení. Místo toho si upečte rybu v troubě na olivovém oleji, okořeňte čerstvými bylinkami a pokapejte šťávou z čerstvého citronu. Řízek můžete místo klasického trojobalu obalit v kukuřičných lupíncích a také šoupnout do trouby. Z kalorické štědrovečerní bomby bude rázem zdravá večeře, po které nebudete ztěžka odfukovat ještě o půlnoci.

Foto: rlat, Shutterstock.com

Vyměňte trojobal za lupínky nebo upečte rybu v troubě, a rázem budete mít štědrovečerní chod vhodný i pro dietářkyFoto: rlat, Shutterstock.com

Bramborový salát: s jogurtem

Ani bramborového salátu se nemusíte vzdávat. Jen do něj nakrájejte víc zeleniny než brambor, vynechejte salám, případně nahraďte libovou šunkou, a majonézu nahraďte alespoň zčásti bílým jogurtem. Tím podpoříte lehkou stravitelnost tohoto pokrmu, a ještě snížíte jeho kalorickou hodnotu.

Lehký dezert na závěr

Místo dalšího cukroví, zmrzliny nebo třeba kalorického pudinku, si dejte na závěr lahodný dezert, který uspokojí vaše chuťové pohárky, ale zároveň nebude plný tuku. Štědrovečerní menu perfektně zakončíte lehkým ovocným salátem s rozinkami. Použijte typické „vánoční ovoce“, tedy pomeranč, mandarinku, jablko, přidejte hroznové víno a banán a lahodnou sladkou tečku máte hned hotovou!

Foto: Lukas Hejtman, Shutterstock.com

Bez cukroví by to nebyly Vánoce. Stačí se jím neládovat od rána do večeraFoto: Lukas Hejtman, Shutterstock.com

Alkohol: vybírejte pečlivě

K vánočním svátkům patří kromě jídla i alkohol. A právě ten je často tím největším zlem pro vaši štíhlou linii. Alkohol obsahuje ohromné množství kalorií, proto dobře zvažte, kolik a který si dopřejete. Tvrdý alkohol je na tom úplně nejhůř. Obsahuje cukr a ohromné množství prázdných kalorií. Například půl deci 40 % whiskey má 220 kcal, vodka 110 kcal, stejné množství vaječného likéru 142 kcal. Pokud si chcete dát k večeři sklenku, pak volte raději suché bílé nebo červené víno. Deci suchého bílého vína má pouze 75 kcal, červené totéž. Sladká vína mají kolem 100 kcal na deci, portské dokonce 160 kcal.

Množství – to je, oč tu běží

Asi ta nejdůležitější věc, na kterou byste ale měli o Vánocích myslet, je fakt, že všeho moc škodí. Pokud si přes den zobnete cukroví, dáte skleničku vaječňáku, ale odpoledne půjdete na procházku, nic se nestane. Horší by to bylo v případě, že byste se od rána do večera cpali sladkým, pili kalorické nápoje nebo alkohol, a jen leželi před televizí. Bez dobrého jídla a vánočního cukroví by to Vánoce nebyly – proto si dopřávejte všeho, ale s mírou, a nezapomínejte na pohyb. Pak se kil navíc nemusíte bát!

Jak vypadá vaše tradiční štědrovečerní menu?

Reklama

Načítám