Hlavní obsah

Potraviny, které můžete sníst i prošlé. Od rýže přes müsli až po jogurty

Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

Reklama

Nejspíš to znáte všichni. Jdete na nákup, a protože jste zrovna hladoví, máte velké oči a koupíte víc potravin, než jste pak schopní spotřebovat. Co s nimi? Některé můžete jíst i potom, co jim vyprší datum trvanlivosti. Které to jsou? A které musíte naopak hned vyhodit?

Článek

Obaly potravin bývají označeny datem, dokdy by měl být výrobek zcela zaručeně nezávadný. To ovšem neznamená, že jej po vypršení této doby musíte vyhodit. Naopak. Spousta potravin se dá konzumovat i dlouhou dobu poté.

Jak dlouho trvá minimální trvanlivost

„Můžete se setkat se dvěma druhy označení týkajících se trvanlivosti. Pro potraviny, které snadno podléhají zkáze, se používá datum použitelnosti, jež můžete nejčastěji vidět jako ,Spotřebujte do‘. Tyto potraviny se po tomto datu nikdy nesmí prodávat. Když se ale stane, že toto datum přesáhnete u potravin, které máte doma, není nutné je hned všechny vyhazovat,“ uvádí Hana Málková ze společnosti STOB – stop obezitě.

Dále mohou být potraviny označeny datem minimální trvanlivosti. Bývají to především trvanlivější produkty jako různé cereálie, koření a ochucovadla, těstoviny či mražené výrobky. Ty se mohou prodávat i po tomto datu – samozřejmě s upozorněním – a prodejce ručí za to, že jsou nezávadné.

Potraviny jedlé i po expiraci

„Velmi zjednodušeně lze říci, že čím delší mají potraviny trvanlivost, tím déle je můžete konzumovat i po expiraci. Důležité je však dbát na jejich správné skladování a zabránit poškození jejich obalu,“ podotýká Hana Málková.

1. Těstoviny, rýže, luštěniny, mouky

Za dlouhou trvanlivostí těstovin, rýže, luštěnin a mouky stojí především nízký obsah vody. Pokud tedy nejsou napadeny nějakými škůdci jako třeba moly, můžete je zkonzumovat i několik měsíců po vypršení expirace.

„Podobně to platí i pro různé dehydratované výrobky a sušené polotovary, jako jsou například instantní polévky, pudink v prášku a další sušené směsi pro přípravu omáček, knedlíků, sladkých pokrmů a podobně,“ dodává Hana Málková.

Foto: Profimedia

Těstoviny mají nízký obsah vody, proto vydrží poměrně dlouhoFoto: Profimedia

2. Cereálie a müsli

V případě cereálií a müsli platí v podstatě totéž jako u těstovin a rýže. Trochu opatrnější buďte ale u směsí, které obsahují ořechy.

3. Čokolády, sušenky, bonbony

Potraviny s nízkým obsahem vody, které nepředstavují ideální prostředí pro množení bakterií, jsou také sušenky, čokoláda nebo bonbony.

4. Konzervované potraviny

„Konzervované produkty, jako jsou zelenina, ovocné kompoty, ale i sardinky nebo tuňák, se nemusíte bát konzumovat i dlouhou dobu po expiraci. Jejich trvanlivost je zaručena zahřátím. Pokud není poškozen obal, tak mají tyto potraviny dobu trvanlivosti až několik let,“ komentuje Hana Málková.

5. Trvanlivé mléko

V pokojové teplotě vydrží trvanlivé mléko, které bylo při výrobě ošetřeno vysokou teplotou, i několik měsíců. Po otevření je ale nutné ho zpracovat během několika dnů.

Foto: Profimedia

Po otevření je i trvanlivé mléko nutné zpracovat do pár dnůFoto: Profimedia

6. Jogurty a kysané mléčné výrobky

Trvanlivost jogurtů a kysaných mléčných výrobků zajišťují příznivé bakterie a kyselé pH. Můžete je proto sníst, i když jsou několik dní prošlé. Ovšem pokud má jogurt výrazně vypouklé víčko, vyhoďte ho (které jogurty jsou nejzdravější?).

7. Sýry

V tomto případě je důležité si uvědomit, že není sýr jako sýr (tyhle jsou nejlepší pro dietářky). Bezproblémové jsou ty tavené, které prošly tepelnou úpravou, stejně jako ty, co dlouho zrají – například parmazán. Naopak pozor si dejte u čerstvých sýrů a také u polotvrdých sýrů, na nichž se po čase může objevit plíseň.

Co nikdy nejíst prošlé?

Rychle podléhají zkáze maso, ryby a mořské plody. Když maso zapáchá, určitě ho nejezte! Totéž platí u šunky, ale i dalších uzenin. A dále samozřejmě u zákusků a lahůdkového zboží, jako jsou různé pomazánky, saláty nebo chlebíčky.

Obecně si ale dejte pozor na všechny potraviny s atypickým zbarvením, zápachem či plísní. „U plísně platí, že jakmile najdete jen malou ťupku, musíte vyhodit úplně vše. Jejich spory totiž prorůstají celou potravinou,“ upozorňuje dietoložka a nutriční specialistka Karolína Hlavatá.

Reklama

Načítám