Hlavní obsah

7 věcí, které musejí udělat všichni, když chtějí zhubnout

Foto: lenetstan, Shutterstock.com

Foto: lenetstan, Shutterstock.com

Reklama

Abyste zhubli, nemusíte se týrat hladovkami ani trávit tři hodiny denně ve fitcentru. Jde to i mnohem snáze. Pár změn v životním stylu byste ale udělat měli a my jsme pro vás spolu s odborníky přes výživu připravili seznam těch nejzásadnějších.

Článek

Předsevzali jste si shodit letos nadbytečná kila? Určitě si přečtěte následující seznam. Dozvíte se, co byste rozhodně měli udělat, aby se vám to konečně povedlo.

1. Začněte si hlídat kalorie

Je-li něco k úspěšnému hubnutí opravdu nezbytné, pak je to dosažení kalorického deficitu. Jinými slovy: prostřednictvím jídla a pití do sebe musíte dostat méně energie, než tělo na svůj běžný denní chod spotřebuje. Chybějící energii si pak začne vyrábět z tukové tkáně a tělesná hmotnost se bude redukovat. Minimálně zpočátku je lepší příjem kalorií počítat, později se nejspíš zvládnete stravovat dietně jen podle intuice.

2. Zařaďte co nejvíce pohybu

„Nemusíte hned běhat deset kilometrů každý den, pro začátek stačí změnit základní návyky. Nejezděte výtahem, ale choďte po schodech. Vystupte z tramvaje či autobusu o dvě stanice dříve a zbytek cesty domů nebo do práce dojděte. Pohyb může být také velká zábava – vyrazte z přáteli raději na pohybovou hru než do restaurace,“ radí výživová poradkyně projektu Pestrý jídelníček Blanka Szabóová.

3. Dejte si rozumný cíl

„Lidé si u nás dávají nejčastěji za cíl zhubnout deset kilo. Je ovšem důležité brát hubnutí jako součást zdravého životního stylu. Není to zdaleka jen otázka kilogramů. Hladovkou sice zhubnete, ale kila máte za chvíli zpátky,“ uvádí šéf Pestrého jídelníčku Tomáš Podvín.

Mnohem rozumnější je usilovat třeba o to, že dopnete džíny, které jste nosili loni. Postupně pak přidávejte další malé mety. Vyhýbejte se nerealistickým plánům, které při nesplnění ohrozí vaši motivaci.

Foto: Pormezz, Shutterstock.com

Plány musejí být realistické, aby motivace hubnout vydržela co nejdéleFoto: Pormezz, Shutterstock.com

4. Šachujte chytře se zeleninou

„Přidávejte ovoce a zejména zeleninu ke každé porci jídla na úkor klasických příloh, v případě studeného pokrmu na úkor části pečiva. Snížíte tak energetickou hodnotu pokrmu a množství tuků, přibydou vitaminy, minerály a různé ochranné látky podporující imunitu. Zeleninu pestře upravujte, ať vám chutná a nepřejí se,“ uvádí specialistka na zdravý životní styl MUDr. Hana Mojžíšová.

5. Jezte bílkoviny v každém jídle

Stejně jako na konzumaci zeleniny byste měli dbát i na to, aby každé vaše jídlo obsahovalo bílkoviny. Může to být například libové maso, ryba, vejce, jogurt, sýr a podobně. Třetinu zdravého talíře by měla tvořit bílkovinná složka, druhou třetinu sacharidy a poslední část zelenina. Tato kritéria splňuje třeba grilovaný krůtí plátek (150 g) se šťouchaným bramborami a salátkem z rajčat a okurky.

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Dbejte na to, abyste v každém jídle přijali dostatek bílkovinFoto: Syda Productions, Shutterstock.com

6. Stanovte si pravidelný režim

Hubnutí vyžaduje režim a jeho poctivé dodržování. „Jezte pravidelně co tři hodiny, nevynechávejte snídani ani svačiny. Samozřejmostí je vypít alespoň 1,5 litru neperlivé, nechlazené a nepřislazované vody v průběhu dne. Pro lepší chuť můžete do vody přidat pár plátků ovoce a několik snítek čerstvých bylinek,“ doporučuje hlavní výživová poradkyně Naturhouse Věra Burešová.

7. Najděte si parťáka

Ačkoli si možná říkáte, že bez parťáka se dokážete obejít, vězte, že k udržení motivace a překonání všech příkoří se vám bude více než hodit. „Přesvědčte partnera či partnerku, aby do toho šli s vámi. Budete se navzájem motivovat, ať už chcete zhubnout, nebo třeba nabrat kondici. Změnit návyky společně je o tolik snazší!“ uvádí Blanka Szabóová.

Co jste už udělali pro to, abyste získali svou vysněnou váhu?

Reklama

Načítám