Hlavní obsah

8 nemocí, které se tváří jako chřipka

Foto: GolubaPhoto, Shutterstock.com

Foto: GolubaPhoto, Shutterstock.com

Reklama

Když je chřipková epidemie, nemoc se mezi lidmi šíří jako oheň. Každá horečka, kašel a bolest svalů ale nemusí naznačovat, že tato nepříjemná infekce dostala i vás. Že se nějaká nemoc jako chřipka tváří, ještě neznamená, že to je skutečně ona. Jak to rozpoznat?

Článek

Horečka, kašel a bolesti hlavy i svalstva. Tak se neprojevuje jen chřipka, ale mnoho dalších infekčních nemocí. Jak je rozeznat? Pomohou vám s tím jemná vodítka. Na co se zaměřit?

1. Nachlazení

Nachlazení i chřipka jsou virového původu. Nejčastěji se vyskytují ve stejném období a mají mnoho překrývajících se příznaků, třeba bolest těla a únavu. Přesto si je nespletete. Nachlazení má pozvolný nástup, který může trvat i několik dní, a třebaže bývá nepříjemné, nemocný je schopen vcelku dobře fungovat a většinou má jen zvýšenou teplotu. Chřipka se naopak rychle přihlásí vysokou horečkou, kašlem, pálením na hrudi, bolestmi svalů, silnou únavou a těžkou slabostí – někdy mají pacienti problém vůbec vstát z postele.

2. Zápal plic (pneumonie)

Přepadla vás horečka, špatně se vám dýchá a bolí vás svaly? Může se jednat i o pneumonii. Mezi typické příznaky zápalu plic patří velká únava, letargie, vysoké teploty a bolesti celého těla. Na rozdíl od chřipky se ale objevuje ostrá bolest na hrudníku, která se s kašlem zhoršuje. Nemocní mívají pocit, jako by je do hrudi něco tlačilo.

3. Infekční mononukleóza

Virová mononukleóza může zmást i zkušené lékaře – její příznaky se podobají jak chřipce (horečka, únava a bolesti celého těla), tak i další běžné nemoci. „Pro většinu pacientů je typická bolest v krku i s poměrně dramatickým nálezem hnisu na mandlích – mnohdy je tento stav omylem léčen antibiotiky jako angína,“ vysvětluje profesorka Hana Matějovská Kubešová, přednostka Interní kliniky, geriatrie a praktického lékařství v Brně.

Foto: Alexander Raths, Shutterstock.com

Každá horečka nemusí ohlašovat chřipku, může se jednat i o zápal plic nebo mononukleózuFoto: Alexander Raths, Shutterstock.com

4. Zánět mozkových blan (meningitida)

Splést s chřipkou si lze zpočátku také zánět mozkových blan. „Na rozdíl od chřipky ale můžete zaznamenat specifické ztuhnutí šíje, které nedovolí sklonit bradu na prsa,“ upozorňuje lékařka. Dalším rozdílem je u meningitidy zvýšená citlivost na světlo a zvuky, někdy se objevuje purpurová nesvědivá vyrážka. Při podezření volejte ihned lékaře, v tomto případě se hraje o čas!

5. Zánět průdušek (bronchitida)

Symptomy akutního zánětu průdušek se podobají nachlazení a chřipce. Patří mezi ně kašel, nejprve suchý a s dráždivou bolestí za hrudní kostí, později s hlenem, dále únava a bolesti v krku. Bronchitidu ale nedoprovázejí tak vysoké horečky jako chřipku a chybějí při ní bolesti celého těla a silná vyčerpanost.

6. Infekční žloutenka (virová hepatitida)

Jako chřipka se zpočátku může projevit i virová žloutenka, která je typická dvoufázovým průběhem: nejprve se objeví chřipkovité symptomy trvající jeden až dva dny a po asi pětidenní pauze se objeví trávicí obtíže a typické zežloutnutí.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Virová hepatitida nejdřív vypadá jako chřipka, za pár dní se přidají trávicí obtíže a zežloutnutíFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

7. Klíšťová encefalitida (zánět mozku)

Jako chřipka se v prvním stadiu může projevovat i klíšťový zánět mozku. Nejdříve – přibližně týden dva po přisátí klíštěte – se objeví bolesti svalů, kloubů a hlavy a zvýšená teplota, pak se nemocnému udělá na pár dní dobře. Nato infekce udeří v plné síle bolestmi hlavy a velmi vážnými neurologickými poruchami.

8. Koronavirus (covid-19)

Také vysoce infekční onemocnění, které způsobuje koronavirus SARS-CoV-2, probíhá velmi podobně jako chřipka: nemocného napadají horečky, únava a bolesti svalů i kloubů. Pravou povahu infekce pomůže určit pouze krevní test. 

První pomoc při chřipkových příznacích

Co dělat, když vás známky těchto nemocí dostihnou, a vy nevíte, o co se jedná? Nemá cenu běhat hned k lékaři, protože ani on v začátcích nemusí poznat, co vás přepadlo. Zásadní je hlídat symptomy meningitidy a vzpomenout si, zda jste neměli nedávno klíště.

Jinak je podle Miluše Vostradovské, praktické lékařky z kliniky Canadian Medical, vhodné se v první době léčit doma: „Teplotu srážejte běžně dostupnými protihorečkovými preparáty, kašel tlumte volně dostupnými léky i třeba přírodního původu, na rýmu aplikujte kapky,“ radí. (Anebo je lepší horečku nesrážet?) Když obtíže nezmizejí do tří až pěti dnů, vyhledejte praktického lékaře, který vás vyšetří a zvolí další postup.

Chřipku, zánět mozkových blan, žloutenku… Co všechno můžete chytit v autobuse a tramvaji? 

Reklama

Načítám