Hlavní obsah

Abeceda hubnutí: Pojmy, které se při shazování kil hodí znát

Foto: ORION PRODUCTION, Shutterstock.com

Foto: ORION PRODUCTION, Shutterstock.com

Reklama

Když se rozhodnete začít shazovat kila a formovat postavu takzvaně na vlastní pěst, musíte se v oblasti výživy a pohybu alespoň zhruba orientovat. Mezi základy nepochybně patří i znalost následujících výrazů.

Článek

Zhubnout dokážete sami, bez pomoci odborníků. Ovšem kromě odhodlání to v tomto případě bude vyžadovat i jisté znalosti. Když se rozhodnete začít sledovat nejrůznější hubnoucí tipy a číst množství edukativních článků, budete se stále dokola setkávat s jistými termíny. Zkušení cvičenci a dietáři se nad nimi vůbec nepozastaví, vnímají je jako notoricky známé, ovšem úplnému laikovi tak jasné být nemusejí.

1. Aerobní cvičení = kardio

Jako aerobní cvičení či kardio se označují aktivity, při kterých se organismus dožaduje vyšších dávek kyslíku. Aerobně cvičíte tehdy, když potřebujete dýchat více nežli běžně. Tyto aktivity, mezi které patří například běh, jízda na kole, rychlá chůze, aerobik a podobně, mají při trvání nad deset minut vliv na spalování tuků.

2. Anaerobní cvičení = posilování

V tomto případě hovoříme o intenzivním cvičení, které podporuje sílu a budování svalové hmoty. Patří sem všechny možné posilovací cviky i zvedání těžkého závaží. Trénink běžného cvičence se obvykle skládá z aerobní i anaerobní části: jednoduše zkombinujete například 30 minut jízdy na rotopedu s 20 minutami, kdy provádíte posilovací cviky.

Foto: 4 PM production, Shutterstock.com

Tohle už je vyšší dívčí, ale posilovat můžete i doma třeba s petkami místo závažíFoto: 4 PM production, Shutterstock.com

3. Kalorický příjem, výdej a deficit

Rovnice hubnutí je velmi jednoduchá. Kalorický nebo také energetický příjem a výdej jsou hodnoty udávané v jednotkách kcal (kilokalorie) nebo kJ (kiloujoule): platí, že 1 kcal = 4,2 kJ. Příjem je součet kalorických hodnot potravin a nápojů, které jste za celý den snědli a vypili. Výdej označuje, kolik kalorií tělo spálilo, aby pokrylo všechny své potřeby. A abyste hubli, musíte dospět k energetickému deficitu, tedy musíte jídlem a pitím přijmout méně energie, než za celý den vydáte. Pokud se tak stane, organismus si začne energii vyrábět z tukových zásob a ztrácet přebytečná kila.

4. Makroživiny: v jakém poměru je jíst

Jako makroživiny se označují tři základní složky stravy, jsou to bílkoviny, sacharidy a tuky. Při hubnutí se uvádí, že vhodný poměr těchto živin ve stravě je přibližně následující: 30 % bílkovin, 40 % sacharidů, 30 % tuků.

  • Bílkoviny - často se označují jako proteiny. Jedná se o stavební kámen svalových buněk a vláken. Kdo chce budovat svalovou hmotu, obvykle se snaží o zvýšený příjem bílkovin. Proto existuje velká nabídka proteinových tyčinek, nápojů a prášků.
  • Sacharidy - při hubnutí bývají sacharidy pranýřovány, ve skutečnosti se jedná o složku, která je ve stravě zastoupená v největší míře. Mezi její zdroje patří veškerá zelenina, brambory, rýže, těstoviny a podobně. Sacharidy jsou zásadní pro transport energie po těle.
  • Tuky - obohacují jídelníček o spoustu energie a jsou hlavním nositelem chuti. V jídelníčku jsou nezbytné, je však lepší sázet na zdravé zdroje, jako jsou ořechy, ryby, rostlinné oleje a podobně.
Foto: Golubovy, Shutterstock.com

Když chcete zdravě hubnout, musíte o výživě a fungování lidského těla něco málo vědětFoto: Golubovy, Shutterstock.com

5. Metabolismus: rychlý, nebo pomalý?

Jako metabolismus (= látková přeměna) se označuje soubor biochemických procesů, které všechno to, co jste snědli a vypili, mění na energii. Organismus pak vyrobenou energií pokrývá své potřeby tak, abyste zůstali naživu. Z biologického hlediska se jedná o velmi složitou problematiku.

Z hlediska hubnutí se hovoří zejména o rychlém a pomalém metabolismu. Když má někdo velmi rychlý metabolismus, znamená to, že jeho tělo na svůj chod potřebuje nadměrně energie. Jedná se o lidi, kteří toho hodně snědí, a přesto jsou jako nitky. Dnes jim mnozí závidí, zato v dávných dobách, kdy lidstvo nežilo v nadbytku, se jednalo o nejslabší jedince, kteří nedostatku potravy podlehli mezi prvními.

Přečtěte si také o přerušovaném půstu, který patří mezi dietní trendy.

Reklama

Načítám