Hlavní obsah

Adventní kalendář pro praktické ženy: Víme, jak vše stihnout

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Vánoce už na vás dýchají ze všech stran a v neděli tak zapálíte první adventní svíčku. Proto si nalijte večer skleničku a rozplánujte si vánoční přípravy den po dni společně s naším itinerářem.

Článek

Co si budeme povídat, vánoční přípravy jsou především na bedrech žen, které stojí za veškerými nákupy, pečením cukroví, úklidem domácnosti i obstaráváním dětí. Ne, že bychom chtěli mužům ubírat jejich zásluhy, ale v prosinci jde o nervy hlavně ženám. A tak se jim to budeme dnes snažit ulehčit, neboť přicházíme s adventním kalendářem, podle něhož vše zvládnete včas. Stačí si ho vytisknout a držet se zásadních bodů. Tak krásný advent.

1. 12.

První prosinec naznačuje, že je třeba neúprosně zahájit přípravy na Vánoce. A abyste vše stihly včas, měly byste začít sepsáním všeho, co skutečně chcete stihnout. Máte-li však chvilku, zajděte se večer třeba podívat na rozsvícení vánočního stromu na pražském Staroměstském náměstí.

2. 12.

První adventní neděle je tu a my doufáme, že jste nepodcenily přípravy a vyrobily si s námi již v minulém týdnu adventní věnec podle našich tipů z článků: Z čeho bude váš adventní věnec? Zkuste naše tipy a Adventní věnec tradičně i netradičně: Máme 5 tipů! Pokud věnec ještě nemáte, rozhodně nepanikařte, v článcích jsou i tipy na poslední chvíli, které ještě dnes stihnete připravit, a tedy první zapálenou svíčku určitě neprošvihnete.

Foto: Profimedia.cz

Máte už hotový adventní věnec?Foto: Profimedia.cz

Adventní soutěž pro vás

Foto: archiv firmy

V tento den taky u nás na webu Proženy.cz začíná adventní soutěž, ve které můžete každý den vyhrát kosmetický balíček Noční vanilka z limitované edice. Stačí když najdete vánoční symbol, který se bude denně až do 23. 12. objevovat v jednom z článků. Ta z vás, která jako první napíše na náš Facebook, ve kterém článku výherní symbol našla, dostane právě tento voňavý dárek Foto: archiv firmy

3. 12.

Za dva dny je tu mikulášská nadílka, a tak ještě rychle zaběhněte do obchodu koupit nějakou dobrotu do balíčku pro děti. Nechcete-li však, aby dostaly příliš čokolády, vyrobte jim adventní kalendář s obálkami, do kterých schovejte různé úkoly typu: Dnes se naučte básničku, dnes postavte sněhuláka, dnes zajděte na vánoční trhy a podobně. Návod najdete zde. Určitě je úkoly budou bavit, a ukrátí tak jejich čekání na Ježíška.

4. 12.

À propos, už napsaly vaše děti dopis Ježíškovi? Tak dnes je určitě nejvyšší čas, ať stihnete vyplnit jejich tajné tužby a přání. Inspiraci z naší redakce už jsme vám představili v článcích: 23 dárků pro malé děti a 32 dárků pro starší děti.

5. 12.

Pozor, dnes večer přijde sice Mikuláš se svou partou a nadělí nejspíše vašim ratolestem spoustu dobrot, ovšem zapomínat byste na sebe neměly ani vy. Na trhu už totiž existuje spousta adventních kalendářů i pro dospělé, zvláště pro ženy. A tak byste se měly v tento den rozmazlovat a nechat si nadělit třeba krásné kosmetické kalendáře.

Radost sobě i třeba kamarádce uděláte například adventním kalendářem v podobě beauty boxu s přírodní kosmetikou Whamisa, kde jsou 4 barevné sáčky s produkty na každou adventní neděli, nebo voňavou oblíbenou kosmetikou značky Rituals, zabalenou v 3D papírovém svítícím stromku.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Whamisa (prodává Pure District), 2945 Kč; Rituals, 2400 KčFoto: archiv firem

6. 12.

Tak Mikuláš je za vámi, přeorientujte se již definitivně na Ježíška. Proto zasedněte k počítači a objednejte všechny dárky, které lze, online, aby vám stihly do Vánoc přijít. Další inspiraci najdete v našich tipech pro maminky a babičky, nebo tatínky a dědečky.

7. 12.

Kdo neobjednává dárky přes internet, měl by dnes určitě po práci pro nějaké vyrazit. Dejte si pak navečer třeba sraz s přáteli a odpočiňte si po běhání po obchodech u dobrého jídla a skleničky něčeho ostřejšího, abyste se naladily na víkend. Vždyť zítra je sobota a můžete si přispat.

8. 12.

Tento víkend byste měly zadělat těsta na první cukroví. Přizvěte proto děti, které to baví, a společně uválejte těsto především na perníčky, pracny, linecké a rohlíčky. Ty se musí udělat včas, aby se řádně uležely. Skvělé recepty najdete samozřejmě na našem portálu ve speciálu o cukroví.

9. 12.

Nechaly jste těsta na cukroví dostatečně přes noc uležet v lednici? Tak dnes z nich můžete vykrajovat a péct první várku. Perníčky mohou děti klidně hned ozdobit. Najdete-li dnes také čas na úklid, určitě si umyjte s předstihem nejprve okna. A večer nezapomeňte zapálit druhou adventní svíčku.

10. 12.

Pondělky bývají jako začátek týdne vždy trochu náročnější, a tak se raději dnes nepouštějte do velkých akcí, a spíše rozjímejte. Při té příležitosti si také vzpomeňte na druhé a udělejte třeba dobrý skutek. Můžete si vybrat charitu, kam přispějete, koupit online dárky starým lidem i dětem bez domova nebo se svými dětmi vyřadit doma pár hraček, které věnujete dál.

11. 12.

Chcete-li si atmosféru adventu ještě více vychutnat, připravte si také lahodný domácí „vaječňák“ nejen pro sebe, ale i pro návštěvy. V lednici vydrží (tedy pokud ho nevypijete dřív) určitě až do Silvestra. Recept pro vás máme zde.

12. 12.

Myslete na to, že nějaký den před Vánocemi je také potřeba věnovat svému účesu, případně pleti či manikúře. Proto neotálejte a nejpozději dnes nebo zítra po práci si zajděte do nějakého salonu či na kosmetiku. Jen pozor, abyste se objednaly včas.

13. 12.

Máte-li zkrášlovací procedury za sebou, dnešek můžete věnovat ještě nějakým nákupům dárků či úklidu domácnosti. Ideálně umyjte koupelnu s toaletou.

14. 12.

Dnes se opět trochu pozastavte a zamyslete, zda při tom vánočním shonu věnujete také dostatek času svým ratolestem. Proto si s nimi odpoledne či večer sedněte k hrnku kakaa (vy samozřejmě k šálku dobré kávy) a přečtěte jim nějakou vánoční pohádku.

Přečíst můžete dětem i Vánoční knížku pro malé i velké s podnázvem Putování do Betléma, která zachycuje atmosféru od doby adventní do Tří králů se spoustou lidových zvyků na venkově i ve městě, nebo třeba Vánoční večírek Pipi Dlouhé punčochy od Astrid Lindgrenové.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Knihy Dobrovský, 312 Kč; Martinus, 170 KčFoto: archiv firem

15. 12.

Pokud i tento víkend nebudete celý věnovat pečení cukroví a úklidu, zajděte s dětmi na lední kluziště ve vašem okolí. Ať už na venkovní, nebo vnitřní, určitě si dopřejte a užijte rodinnou zábavu. A až přijdete vymrznutí domů, zahřejte se domácím svařákem a nazdobte upečené cukroví z minulého týdne.

16. 12.

Dnešek si vyhraďte na nákup vánočního stromečku, tedy pokud nemáte doma v komoře umělý. Stále je všude velký výběr, a tak vezměte s sebou i děti a nechte je rozhodnout za vás, jaký druh vám letos provoní obývací pokoj. Vyhnete se tak stresu o dalším víkendu, kdy už budou stromky nejspíš přebrané. Večer zapalte třetí svíčku.

17. 12.

Zbývá týden do Štědrého dne a vy neztrácejte hlavu. Pokud máte pocit, že nic nestíháte, ani jste nic nenapekly, poslední týden lze zvládnout ještě spousta věcí. Ale rozhodně se z toho není třeba hroutit. Ukliďte jen to nejnutnější, zakupte pár kousků cukroví v obchodě a dejte si večer nohy nahoru a vydechněte u sklenky dobrého vína či sladkého likéru.

18. 12.

Dnešek a zítřek vám ještě zbývá na nějaké menší nákupy, ale hlavně na setkání s přáteli. Udělejte si proto malou vánoční besídku v práci s kolegy nebo zajděte po nákupech do oblíbeného baru či restaurace.

19. 12.

Poslední větší úklid lze zvládnout i dnes po práci. A zkuste do něj zapojit celou rodinu. Děti ať si urovnají pokojíček, uklidí hračky, aby bylo místo pro nové, a vy dejte vyprat záclony a povlečení, aby vám doma vše vonělo včetně peřin. Klidně už můžete nachystat i malou výzdobu a děti, když budou mít chvilku, mohou vystřihnout vánoční vločky na okna či slepit papírový řetěz.

20. 12.

Dnes zkuste dodělat všechny resty v práci, abyste mohly odejít rozumně domů, zítra už stejně nejspíš nic neuděláte, neboť budete myšlenkami jinde. Pomalu se totiž vše blíží do finále, a tak si dnes klidně pusťte večer koledy a zapalte františka, ať se naladí celá rodina. Natrénujte s dětmi nějaké písničky či říkanky ke stromečku a připravte se na případný zítřejší a víkendový shon.

Foto: Profimedia.cz

Občas si v předvánočním shonu večer vychutnejte v kruhu rodinnémFoto: Profimedia.cz

21. 12.

Je nejzazší čas nakoupit vše potřebné na víkendové vaření a smažení. A máte-li pocit, že vám nebude stačit balicí papír z loňska, určitě ho raději přikupte včetně jmenovek a mašlí. Nezapomeňte ani na pár prskavek, které mohou ukrátit dětem po štědrovečerní večeři čas při čekání na kouzelný zvonek.

22. 12.

Dnes zabalte dárky pod stromeček a nechte si na to dostatek času. Děti dejte k babičce nebo je pošlete s manželem na procházku. A jistě využijete i naše tipy na originální a levné balení dárků s překvapivým výsledkem či vychytávky na vázání efektní mašle.

23. 12.

Poslední adventní neděle je tu, a to znamená, že je třeba zapálit poslední svíčku na adventním věnci, poklidit maximálně pár drobností (na generální úklid už zapomeňte), a připravit jídlo na štědrovečerní stůl. Zvláště salát, aby byl dobře uleželý. A pokud máte kapra ve vaně, je čas na poslední pohlazení.

24. 12.

Dnes je Štědrý den a ten je potřeba si vychutnat už v pohodě a klidu s rodinou. Někdo má ve zvyku ještě zajet na hřbitov, někdo na návštěvu ke známým, jiní jdou ještě dopoledne na procházku. Ovšem my doporučujeme už nikam nevyrážet, ráno si nalít domácí vaječný likér, nalakovat si nehty, natočit případně vlasy, společně s dětmi ozdobit stromeček (pokud už jste to neudělaly dříve) a zapnout si pohádky. Zbývá jen těšit se na večer…

Tak co, také máte rády vše naplánované včas?

Reklama

Načítám