Hlavní obsah

Adventní výlet: 5 měst, kde si užijete krásné trhy i nákupy

Foto: Mapics, Shutterstock.com

Foto: Mapics, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

Už tuto neděli se zapaluje první adventní svíce. Advent je spjat nejen s pohodou a klidem u rodinného krbu, ale také se svátečními trhy a nakupováním. Můžete vyrazit i do některých blízkých evropských měst.

Článek

Pro někoho bohužel, pro někoho bohudíky, Vánoce jsou mimo jiné také o nákupech. Dárky pro své blízké ale nemusíte rutinně lovit v jediném nákupním centru ve vašem městě. Spojte příjemné s užitečným a jeďte nakupovat do evropských měst, jež prosluly krásnými trhy a podmanivou atmosférou Vánoc.

Za módními nákupy do Říma

Řím je městem umění, vynikající kuchyně a samozřejmě módy. Nejen milovnice oblékání si v hlavním městě Itálie užijí nákupy v prvotřídních buticích i outletech, kde seženou designové kousky za příznivější ceny.

Méně známé o Římě je, že jde o jedno z nejčastěji oceňovaných měst v soutěžích o nejkrásnější adventní výzdobu. Pravou vánoční atmosféru nepochybně zažijete během návštěvy trhu na kouzelném barokním náměstí Piazza Navona, kde nakoupíte tradiční ozdoby, betlémy, dekorace a ochutnáte také typické italské cukroví.

Foto: Stefano_Valeri, Shutterstock.com

V Římě nakoupíte stylové módní dárky a na trzích ochutnáte pravé italské cukrovíFoto: Stefano_Valeri, Shutterstock.com

Středověký jarmark ve Wroclawi

Pravda, Polsko zatím nepatří mezi top destinace, kam by Češi jezdili za poznáním. Což je ale veliká škoda, naši sousedé mají rozhodně co nabídnout. Nechte se namlsat právě teď, o adventních trzích. Nebudete litovat!

Neoficiální královnou polských Vánoc je Wroslaw, česky Vratislav, která proslula rozsáhlým jarmarkem v prostředí středověkého srdce města zvaného Rynek.

Na své si přijdou ti, co rádi nakupují originální ručně vyráběné dárky všeho druhu, i ti, co jedou hlavně ochutnávat místní speciality. Ve zdejších stáncích si určitě dejte sýr na mnoho způsobů nebo tradiční zapékanou večku zapiekanki.

Foto: lukaszimilena, Shutterstock.com

Středověký Rynek hostí obří jarmarkFoto: lukaszimilena, Shutterstock.com

Stylový provoněný Salzburg

Historické centrum rakouského Salzburgu, jemuž dominuje pevnost Hohensalzburg, působí jako malované na plátno. Dojem ještě podtrhují masivní skaliska, která mu tvoří oslnivě krásné kulisy.

Salzburg má několik populárních nákupních středisek včetně oblíbeného designového outletu. Málokdo z turistů se tam ale nakonec dostane, protože vánoční trh na Residenzplatz provoněný punčem a tyrolským špekem se člověku nechce opustit. Nákupy si ale i tak můžete užít ve stylových obchůdcích v úzkých uličkách centra. A ačkoli je to k neuvěření, stále nepřekypuje davy turistů, jako některá jiná města. V těch uličkách se prostě ztratíte!

Foto: Izabela23, Shutterstock.com

Salzburg je skvělé město na nákupy po celý rok, o Vánocích však obzvlášťFoto: Izabela23, Shutterstock.com

Drážďanská štola na starém trhu

Jen něco málo přes dvě hodiny trvá autem cesta z Prahy do Drážďan. Skvostného města, které je v poslední době proslulé nákupy. Návštěvníci z Česka míří zejména do řetězců TK Maxx či Primark, které nabízí kosmetiku, módní doplňky či vychytávky do domácnosti za výhodnější ceny.

Jen pár minut pěšky od nejznámější nákupní třídy je jeden z nejstarších vánočních trhů v Německu – Striezelmarkt, ten nesmíte rozhodně vynechat. Ke svařáku si pak určitě objednejte tradiční vánoční štolu, jejíž křehká struktura a hedvábná chuť je vyhlášená.

Foto: Jan S., Shutterstock.com

V Drážďanech mají jeden z nejstarších vánočních trhů v celém NěmeckuFoto: Jan S., Shutterstock.com

Záhřeb jako král adventu

Jen málo lidí ví, že evropským adventním městem číslo jedna je Záhřeb! Ano, čtete dobře, posíláme vás na Vánoce do Chorvatska. Záhřeb si totiž už tři roky za sebou drží první příčku v prestižní anketě European Best Destinations, a to jako nejlepší vánoční trh v Evropě.

Centrum města krášlí do detailu propracovaná světelná výzdoba, kluziště i desítky dřevěných stánků, kde nakoupíte dekorace, bytové doplňky, potřeby do domácnosti i místní speciality, jimiž jsou zejména klobásy a pochoutky ze zelí.

Foto: DeymosHR, Shutterstock.com

Záhřeb je evropskou jedničkou mezi adventními trhyFoto: DeymosHR, Shutterstock.com

Krásných adventních trhů je mnohem více. Nejen o tom, kde jsou, ale i na co si dát pozor, naleznete ve speciálu Televize Seznam. A než svátky vypuknou, připomeňte si, co jsou vlastně Vánoce a jaké je provázejí zvyky. Znáte nějaké další?

Reklama

Načítám