Hlavní obsah

5 tipů na adventní věnce na stůl: Jaký ozdobí ten váš?

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Reklama

Adventní věnec a zapalování jeho svíček patří mezi tradiční rituály předvánoční doby. Jasně že si můžete nějaký koupit, ale proč si ho letos nevyrobit levněji a přesně takový, jaký se vám líbí? Máme pro vás pár jednoduchých tipů.

Článek

Než se pustíte do výroby věnce, možná byste měli znát i jeho symboliku – bez ohledu na to, jestli ji nakonec dodržíte. Podle tradic by měl mít věnec na sobě jehličí nebo cesmínu. Jehličí bylo symbolem zdraví a jeho jehličky svými špičkami odháněly všechno zlé, stejně jako ostré listy cesmíny. Čtyři svíčky zapíchnuté či posazené do tvaru čtverce symbolizují čtyři roční období a čtyři světové strany – takže by měly mít mezi sebou i stejné rozestupy. Svíčky se zapalují proti směru hodinových ručiček. První svíčka je symbolem naděje ve všechno lepší, ve splnění přání. Druhá je přáním míru v srdci i ve světě, třetí představuje přátelství a děkuje za všechny blízké a poslední je znamením lásky.

Těchto symbolů a doporučení se můžete držet, ale nemusíte. Zvlášť, když si chcete vyrobit letošní adventní věnec vlastnoručně. Právě k tomu vás chceme inspirovat. Tady máte pár tipů, jak na to.

Jutový věnec

Jestli si libujete spíš v decentnějších barvách, vyrobte si adventní věnec ze slaměného základu a juty potištěné vločkami a ozdobte ho stříbrnými a zlatými dřevěnými andělíčky. Pruhy juty stačí kolem základu omotat a přilepit tavnou pistolí. Můžete to takhle nechat, ale slavnostněji bude věnec vypadat, když na jeho vrchní část ještě přilepíte nařasený pruh, do kterého naaranžujete a také vlepíte andělíčky. Samozřejmostí by na věnci měly být kovové bodce s podložkami na svíčky – přece jen jsou jistější ochranou proti případnému požáru, třebaže i s nimi musíte svíčky hlídat. Hořící věnec nikdy nenechávejte o samotě!

Foto: Tomáš Rubín

Výběr barvy svíček je na vás, hodí se stříbrné, zlaté, ale třeba i kontrastní fialové nebo červenéFoto: Tomáš Rubín

Klasika v jehličí

Neumíte si adventní věnec představit bez jehličí? Pak si buď kupte již jehličím obalený základ, anebo na ten slámový či polystyrenový přivažte větvičky z odolnějšího jehličnanu. Jako dekoraci můžete použít obyčejné šišky, jutový provázek a mašličky ze stužky, která má klasické vánoční barvy – zelenou, červenou a zlatou. I v tomto případě pod svíčky dejte nehořlavé bodce s mističkou.

Foto: Tomáš Rubín

Na věnec můžete nalepit i malé dřevěné ozdůbky, ale jestli už máte napečené perníčky, bude jim to na něm také slušetFoto: Tomáš Rubín

Fialový třpyt

Fialová je tradiční barvou adventních svíček a dekorací, protože je spojována s duchovnem a je liturgickou barvou adventu v katolické církvi. Proto se jí nebojte ani při výrobě svého věnce. Stačí základ obalit stužkou fialové barvy, zapíchnout bodce a potom jen omotat perličkovými řetězy na stromeček. Práce jde rychle od ruky, a když fialovou doplníte stříbrnou, bude výsledek působit opravdu luxusním dojmem.

Foto: Tomáš Rubín

Do mezer mezi perličkami můžete nalepit i stříbrné nebo fialové hvězdičky. Kdyby vám věnec připadal stále ještě málo plastický, lze vrstvit dál – ale už nepřidávejte další barvuFoto: Tomáš Rubín

Věneček v květináči

Máte málo místa na klasickou velikost adventního věnce? Nevadí, lze si vyrobit i menší variantu a „hnát do vrchu“. Z větviček jehličnanu spleťte, za pomocí zelených nití, velmi jednoduchý věneček. Nemusí být úhledný, naopak – trocha rozvernosti se hodí. Věneček by měl být tak velký, aby přesně pasoval na okraj květináče či misky, na kterou ho chcete posadit. Ideální je, když bude tato nádoba ladit s barevností celkové aranže. Věneček svažte stužkou s navlečenými hvězdičkami – ty na ni můžete případně nalepit tavnou pistolí. Do nádoby vložte talířek a přilepte na něj svíčky – stačí nahřát jejich konce a k talířku přitisknout. Pevně usaďte, aby byly svíčky rovně, a navlékněte na ně nazdobený věneček.

Foto: Tomáš Rubín

Na kraj květináčku můžete nalepit nařasenou stužku, která dodá objem. Všechno však držte dál od ohně a zapálené svíčky nenechávejte bez dozoruFoto: Tomáš Rubín

Zasněžená krajina

Nemáte po ruce základ na věnec a vlastně se vám ani nehodí kruhový tvar? Proč to letos nepojmout avantgardně a nevyužít třeba zajímavý talíř nebo podnos k výrobě krajiny, do které zakomponujete čtyři svíčky. Zasněžený les vyrobíte ze šišek a dojem sněhu a ledu vám pomohou vytvořit stříbrné dekorace – stačí sáhnout do krabice s ozdobami na stromeček a jistě něco dohledáte. Svíčky můžete na podložku jen postavit, nebo je nahřát a přilepit.

Foto: Tomáš Rubín

Podlouhlý tvar dekorace se hodí třeba na parapet a teprve za svitu svíček vynikne jeho třpyt a lesk, který k Vánocům patří. Na spodní fotografii můžete porovnat, jak změna barvy svíček zcela promění celkový dojemFoto: Tomáš Rubín

Patří adventní věnec k pravidelným vánočním dekoracím ve vašem bytě? Nezapomeňte ani na adventní kalendář.

Reklama

Načítám