Hlavní obsah

Africký zázrak pro krásu: 8 způsobů, jak jej použít

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Pokud občas čtete etikety na obalech kosmetiky, mohli jste si všimnout, že častou položkou ve složení je bambucké máslo. Produkt, který vzešel od afrických domorodých kmenů, má vskutku univerzální využití.

Článek

Ačkoli si bambucké máslo možná spojujete zejména s přírodní kosmetikou, pro nízkou cenu a skutečně dobré účinky ho využívá i velké množství běžných firem. Navíc vyjádření „obohaceno o bambucké máslo“ patří mezi magická slovní spojení, která kupující přitahují.

Tento oblíbený kosmetický produkt lze v čisté podobě pořídit prakticky v každé drogerii, popřípadě lékárně. Stoprocentní bambucké máslo vyjde na pár korun a přitom ho můžete použít velmi variabilně.

Africké know-how

Na území Nigérie, Mali, Burkina Fasa a dalších států západní Afriky roste strom zvaný máslovník. Říkává se mu i shea tree či karité a na první pohled vypadá úplně obyčejně. Dorůstá asi 15 až 20 metrů a tak trochu připomíná náš dub. Místní ho považují za posvátný. Mohou za to velké hnědé ořechy, které máslovník plodí – z jejich semen se dá získat hodnotný tuk. Bambucké máslo.

Foto: MikhailPopov, Shutterstock.com

Z plodů máslovníku se získává tuk zvaný bambucké máslo

Co umí bambucké máslo

Tamější obyvatelé sice strom považují posvátný, ale nebudeme tvrdit, že bambucké máslo umí nadpozemské věci. Takovými vlastnostmi nedisponuje ani jiná kosmetika. Ovšem na to, že se jedná o stoprocentně přírodní, ve všech směrech nezávadný produkt, toho dokáže hodně. Přínosem je bohatý obsah cenných mastných kyselin (například kyselina linolová, palmitová či olejová), dále se může pyšnit dnes často vyhledávanými antioxidanty: ve složení najdete vitamin E či kyselinu skořicovou – obě látky poskytují ochranu proti UV záření a přispívají k regeneraci buněk (proto se máslo karité užívá při výrobě domácího opalovacího krému). V neposlední řadě zde najdete i vitamin A, který pleť nutí tvořit více kolagenu, tedy účinkuje proti tvorbě vrásek.

Foto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

Obsahuje antioxidanty, proto se bambucké máslo využívá v kosmetice

8 tipů, jak používat bambucké máslo

Název produktu evokuje použití v kuchyni. Ano, i to je možné, avšak v tomto případě bambucké máslo nijak zvlášť nevyniká nad jinými rostlinnými tuky. Proto si pojďme raději říct, jak působí v péči o pokožku, vlasy a tělo.

  • Výživa i hydratace pro citlivou pleť - Máte náchylnou citlivou pleť se sklony k ekzémům? Pak jistě víte, jak těžké je vybrat kosmetiku, která vám sedne. Bambucké máslo bude v tomto případě skvělou volbou na hydrataci a vyživení pokožky obličeje i těla.
  • Proti akné - Bambucké máslo nejenže neucpává póry, ale také pomůže vyhladit jizvičky po akné.
  • Balzám na rty - Na popraskané rty účinkuje bambucké máslo skvěle, a proto se používá do balzámů.
  • Podklad pod make-up - Podkladové báze pod make-up se prodávají v malých množstvích za ne úplně nízké ceny a někdy se nedoporučuje jejich každodenní užívání. Bambucké máslo je může se ctí nahradit.
  • Péče po opalování - Po opalování bambucké máslo pokožku zklidní, hydratuje a regeneruje.
  • Maska na vlasy - Vlasový zábal ze směsi bambuckého a kokosového másla velmi dobře působí na suché, nepoddajné vlasy.
  • Odličování - Bambuckým máslem se můžete také odličovat. Vatové tamponky namočte a teprve pak na ně naneste máslo. Tento způsob čištění snese i velmi citlivá pokožka.
  • Masáže - Bambucké máslo kůži zjemní a zvláční, je proto skvělým pomocníkem při masážích.

Podívejte se, jak vyrobit tuhý parfém jen ze dvou ingrediencí – a jednou z nich je bambucké máslo.

ynezorPumanzeSaNyknalC