Hlavní obsah

Akné nejen na obličeji: Proč ho máte na zadku i ve vlasech?

Foto: RomarioIen, Shutterstock.com

Foto: RomarioIen, Shutterstock.com

Reklama

Pupínek uprostřed čela umí naštvat, ale to dokážou i vyrážky jinde na těle, které sice nejsou tolik na očích, ale způsobují větší bolest, a mnohem déle se hojí.

Článek

Bolestivé vřídky vám mohou vyrašit na zádech, zadní straně stehen nebo na zadku. Nejsou neobvyklé ani na pažích a krku, ale i ve vlasech. O choulostivých místech se ale moc nemluví, proto s nimi možná nic neděláte, nebo bojujete nevhodnými zbraněmi.

Hlavní roli hrají hormony

Pokud vás pupínky trápí nejen na obličeji, je dobré neřešit problém lokálně a zvnějšku, vinu hledejte u hormonů a na ně se zaměřte i v léčbě. Tvorbu mazu stimulují především mužské pohlavní hormony, je třeba zjistit, zda jich nemáte v těle příliš. Upozorní na ně nejen mastná pleť a vlasy či sklony k akné, ale i chloupky po těle či hlubší hlas.

Může se to zdát nefér, ale zatímco u mužů se hormony ke konci puberty ustálí, a proto v dospělosti tolik na akné netrpí, ženy provází do čtyřicítky, mnohdy i déle. V období, kdy dochází k hormonálním výkyvům, se lehce zhorší.

Pomoci může hormonální terapie, ale také léky na štítnou žlázu či vhodná hormonální antikoncepce s vlivem na pleť. Pozitivní dopad má i vyhýbání se stresu, životospráva s nízkým obsahem jednoduchých cukrů a udržování váhy v normě.

Jak vzniká akné?

„Jedná se o onemocnění kůže, při kterém se v důsledku nadměrné činnosti mazových žláz tvoří hnisavé pupínky, někdy až závažné cysty, a následně nežádoucí pigmentové skvrny a jizvičky. Vliv na vznik a závažnost akné má řada faktorů, vedle hormonální činnosti také typ kůže nebo životní styl,“ vysvětluje dermatoložka Lucia Manseldová z Perfect Clinic Dermatology.

Určitě víte, že pupínky by se neměly nijak mačkat ani škrábat, protože tím narůstá riziko zánětu a delšího hojení. To se ale může dít i bez vašeho přičinění, zejména na místech, jako jsou záda, paže a zadek, kde se kůže neustále otírá o oblečení, potí se a nemůže dobře dýchat.

Pokud je toto váš problém, zvykněte si na pečlivější výběr oblečení. Vyhněte se například nošení džín v horku nebo spodnímu prádlu ze syntetického materiálu.

Druhá rada se týká kosmetiky – problematická místa čistěte stejně důkladně jako obličej.

Které produkty jsou na akné nejlepší?

Foto: Archiv firem

Vsaďte na přírodní látky, které pokožku zjemňují a regenerují, třeba vřídelní sůl nebo mořské řasy. Zleva: Čisticí pěna Ryor, 124 Kč; Rostlinné mýdlo s vřídelní solí, mandlovým olejem a meduňkou Manufaktura, 129 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Peeling urychlí hojení a eliminuje vznik dalších pupínků. Zleva: Čisticí rýžový peeling pro smíšenou pleť Nivea, 180 Kč; Peeling Eucerin Dermopure, 245 KčFoto: Archiv firem

V případě potíží dodržujte tyto zásady

  • Noste prodyšné oblečení z přírodních materiálů, nesmí vás škrtit a škrabat a udržovat na kůži vlhkost.
  • Oblečení perte na co nejvyšší teplotu, to lze, ať se zničí možní původci zánětů, a ložní povlečení měňte po týdnu, nejpozději po dvou týdnech.
  • Jakmile to je možné, postižené partie omyjte od potu a bakterií a nechte je odhalené – doma a přes noc jim umožněte větrat.
  • Zanícená místa ošetřujte antibakteriálním mýdlem a hojivou kosmetikou, skvělé účinky má čajovník, konopí a aloe vera.
  • Kosmetiku vybírejte bez parfemace a nekomedogenní, preferujte obsah kyseliny salicylové, azelaové nebo mléčné.
  • Kůže by neměla být na omak vlhká, klidně používejte dětský pudr.
  • Pravidelný peeling nebo masáž lufou vyčistí ucpané póry i po těle.
  • Ač se kůže mastí, nesmí být dehydrovaná, dopřávejte jí hydratační krémy a masky.
  • Zaměřte se i na životosprávu: škodí kouření a alkohol, naopak vám prospěje víc vlákniny a zinku.

Před lékařem se stydět nemusíte

Rozsáhlejší kožní problémy rozhodně řešte s lékařem, může vám předepsat lokální antibiotika či koupele, ale i účinnou fototerapii horským sluncem či modrým světlem nebo pulzní magnetoterapii. Také vám vybere pro vás nevhodnější lék i jeho formu – od mastí a gelů přes koupele po zásypy.

Je třeba ale počítat s tím, že léčba může trvat delší dobu. „Při akné s převažujícími komedony neboli černými tečkami a menším množstvím červených pupínků je vhodné používat retionoidy. Jestliže ale na pleti převládají zánětlivé pupínky, vyplatí se pleť pro změnu ošetřovat benzoylperoxidem, který nevytváří bakteriální rezistenci,“ radí doktorka Markéta Majerová, hlavní korektivní dermatoložka Medicom Clinic.

Je to vůbec akné?

Zanícený pupínek může být ve skutečnosti folikulitida – zanícený vlasový nebo chlupový váček. Rudý pupínek s hnisavou hlavičkou můžete objevit v tříslech, na zadku i ve vlasech. Přispívá k němu podráždění holením nebo zapaření ve vlhku. Chce to postižené partie udržovat suché, dezinfikovat. Pokud se vám pupínky dělají hodně ve vlasech, zkuste přírodní šampony bez silikonů a parabenů, další přípravky jako balzám a masku vtírejte jen do délek vlasů, nesmí přijít na kůži.

Jaké produkty jsou na trhu?

Foto: Archiv firem

Parabeny, konzervanty a sulfáty v šamponech raději vynechte. Zleva: Bio šampon Natulique Everyday Hairwash, 650 Kč; Šampon pro denní použití Alterra by Rossmann, 55 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Vsaďte na přirozeně očistné šampony, třeba s výtažkem z tea tree. Zleva: Šampon Paul Mitchell Scalp Care anti-thinning, 681 Kč; Šampon Urtekram pro svědivou pokožku hlavy, 289 KčFoto: Archiv firem

Trápí-li vás akné, podívejte se, co vám tím vzkazují vaše orgány!

Reklama

Související témata:

Načítám