Hlavní obsah

Alergie a kontaktní čočky? Jde to dohromady, ale musíte dodržovat tyhle zásady

Foto: puhhha, Shutterstock.com

Foto: puhhha, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Také se u vás alergie projevuje nejen rýmou a ucpanými dutinami, ale i pálením očí? Vzdáváte se proto představy, že byste si mohli dovolit nosit kontaktní čočky? Tak to není třeba, jen vědět, jak na to!

Článek

Třetina Čechů trpí alergií a zhruba polovina z nich si stěžuje, že trpí i svěděním očí, pocitem cizího tělesa v oku nebo začervenáním oka. Někdy může alergická reakce očí přerůst až v zanícení oční spojivky – a to dokonce i u vás, kteří jinak alergií vůbec netrpíte. Alergici by si ale měli dávat pozor dvojnásob. Nepředstavujte si také, že alergie očí musí nutně souviset jen s pylovou sezonou, můžete být alergičtí na tabákový kouř, prach a mnoho dalšího. I když hlavně na jaře a v létě to bývá velmi často alergie právě na pylová zrna.

Na co pozor?

Na co byste si tedy, v případě, že trpíte alergií, měli dávat pozor? „Nejdůležitější je zamezení kontaktu s alergenem, takže v době maximálního výskytu pylových zrn či jiných alergenů v ovzduší raději vycházejte co nejméně ven. Při příchodu domů pak je vhodné oči důkladně propláchnout, ale ideální je osprchovat se celí a nejlépe i vyměnit oblečení. Pokud jezdíte autem, nešetřete na kvalitních pylových filtrech,“ radí primářka oční kliniky Duovize MUDr. Lucie Valešová.

Foto: MaxMaximov, Shutterstock.com

Sprcha jako prevence alergie? Právě to radí odborníciFoto: MaxMaximov, Shutterstock.com

Další nutností je zvýšená péče o čistotu očí i čoček. „V době alergické sezony je lepší přejít na jednodenní kontaktní čočky. Nemusíte je čistit, ráno je vybalíte zcela nové a večer vyhodíte. Nestihnou se na nich nahromadit nečistoty,“ říká Daniel Szarvas, kontaktolog e-shopu VašeČočky. Pokud ani to nepomůže, vyzkoušejte je nosit jen část dne nebo příležitostně.

Stejná obezřetnost platí i v případě roztoku, ve kterém čočky uchováváte. Alergeny do něj můžete zanést na prstech nebo se tam dostanou, pokud necháte dlouho otevřené pouzdro s roztokem. Někdy mohou alergickou reakci vyvolat i samotné složky, které roztok obsahuje, hlavně konzervační látky. Pokud tedy máte pocit, že vaše oči na některý roztok reagují, pak změňte značku a vyzkoušejte variantu peroxidového roztoku.

Období alergií ale přináší i změny, kvůli kterým oko nemá dostatečnou slznou ochranu, čili slzný film. To může v důsledku způsobit špatné usazení kontaktní čočky na oku a i mechanické poškození rohovky. „Okem produkované slzy vytvoří vrstvičku, tedy slzný film, která oko chrání a je přirozenou dezinfekcí. Bez dostatečné ochrany je oko náchylnější a zpočátku jen diskomfortní stavy mohou vést až k těžkým zánětům a ulceracím," vysvětluje Bc. Martina Nováková, MSc, manažerka odborného vzdělávání GrandOptical. Proto používejte častěji umělé slzy, zásadně však bez konzervantů.

Tohle také pomůže

Odborníci ale radí i pár dalších opatření, která byste měli v sezoně alergií dodržovat. Platí, že byste měli častěji nosit i sluneční brýle, které ochrání oči nejen před UV, ale často i před tím, aby do nich napadaly pyly a nečistoty. Měli byste se uhlídat a nesahat si často do očí, nemnout si je – a když, tak výhradně umytýma rukama. Ženy by měly dbát i na opatrnost při líčení očí a ideálně omezit používání řasenek, linek i nanášení make-upu do okolí očí.

Foto: Tatiana Gekman, Shutterstock.com

Pokud trpíte alergií a nosíte kontaktní čočky, měli byste nosit pravidelně i sluneční brýle, ochrání před UV a omezí i vniknutí pylu do očíFoto: Tatiana Gekman, Shutterstock.com

V období hojného výskytu pylů také raději v noci nespěte u otevřeného okna, naopak si pořiďte například čističku vzduchu. Jestliže ji nemáte, pověste alespoň do místnosti vlhký hadr, který pyly alespoň do určité míry lapí.

Obecně lze říci, že kontaktní čočky by měly být oku pohodlné. „Jakmile cokoli dráždí, špatně vidíte nebo oko červená, kontaktní čočku je nutné ihned vyndat. Pokud potíže přetrvávají, pak se obraťte na specialistu a najděte příčinu a třeba i vhodnější druh čočky, která zohlední váš tvar oka, zdravotní stav, životní styl i prostředí, ve kterém se pohybujete,“ říká MUDr. Svatava Háčiková z Optiky Anděl v Praze.

Nosíte kontaktní čočky? Napište nám své zkušenosti!

Reklama

Načítám